YhteiskuntaKirjoittanut Iida SimesKuvat Sanna Larmola

Virossa koulutus ja julkisen palvelun media antavat turvaa Putin- ja Trump-fanaatikkoja vastaan

Itämeren turvallisuustilannetta tutkiva Georg-Henri Kaup kommentoi Venäjän lähialueilleen aiheuttamia uhkia ja median tilaa Virossa.

Lukuaika: 2 minuuttia

Virossa koulutus ja julkisen palvelun media antavat turvaa Putin- ja Trump-fanaatikkoja vastaan

Kuppilassa Tallinnan designalueella astiat kalisevat, erikoiskahveihin pöristellään kookosmaitoa, kahvittelijat keskustelevat huutaen ja mökän alla soi ambient-bassomatto. Erinomainen paikka, kun halutaan keskustella rikollisuudesta ja valtioiden sisäisestä turvallisuudesta niin, ettei kukaan muu kuule.

Viron Turvallisuusakatemia, Sisekaitseakadeemia, kouluttaa poliiseja ja tutkii Itämeren alueen turvallisuustilannetta ja siihen kohdistuvia uhkia. Akatemia on sisäministeriön alaisuudessa. ”Meillä on hyvin monenlaisia tutkijoita töissä”, Turvallisuusakatemian tutkija, Neuvostoliiton taloushistoriasta tohtoriksi väitellyt Georg-Henri Kaup kertoo. Hän seuraa erityisesti Venäjän asioita ja muut kollegat erilaisia uhkailun välineitä kuten sotalennäkkejä ja jopa talousrikollisuutta. Eräs tutkijoista on erikoistunut Kiinaan.

Turvallisuusakateemia julkaisi vuonna 2024 The Impact of Russia’s Alternative Future Developments on Estonian Security –raportin, jossa esitetään neljä skenaariota siitä, miten Venäjän mahdolliset muutokset tulevaisuudessa vaikuttavat Viron turvallisuuteen. Ensimmäisen skenaarion mukaan Venäjä pysyy nykyisen kaltaisena. Toisen mukaan Venäjä romahtaa sisäisesti ja hajoaa eri valtioksi, kolmannessa Venäjän poliittinen eliitti vaihtuu ja maa demokratisoituu. Viimeisessä vaihtoehdossa Venäjästä tulee entistä autokraattisempi supervalta.

Muutosta demokratiaksi ei raportin mukaan ole näkyvissä. Viro varautuu eniten tietenkin vaihtoehtoon, jossa Venäjä muodostaa yhä suuremman uhan. Jos Venäjästä tulee yhä vahvempi autokratia, sotilaallisenkin hyökkäyksen todennäköisyys kasvaa.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Raportti kommentoi Venäjän sotilaallista ja poliittista vaikuttamista monella rintamalla. Turvallisuusuhkia eivät ole vain Venäjän sotavoimat vaan myös rikollisjärjestöt, jotka ovat lojaaleja Kremlille. Ne tekevät kyberhyökkäyksiä ja auttavat pesemään rahaa Euroopassa.

Myös Venäjän ortodoksinen kirkko on osa Kremlin valtarakennelmaa, raportti muistuttaa. 

Arvokas radio

Kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump nousi valtaan vuoden 2025 tammikuussa, monet niin kutsutut putinistit eli venäjämieliset ihmiset ympäri maailmaa kiirehtivät vakuuttamaan ihailevansa Putinille ystävällistä presidenttiä. 

Itse Trump ihailee autokraattisia johtajia, kuten EU-maista eniten diktatuuria muistuttavan Unkarin presidenttiä Victor Orbánia. Presidentinvaalikampanjan aikoihin syksyllä 2024 Yhdysvaltain tuleva varapresidentti J. D. Vance sanoi, että ”voisimme oppia paljon Unkarilta”. Trump meni vielä pidemmälle: ”Ei ole parempaa ja älykkäämpää johtajaa kuin Victor Orbán. Hän on fantastinen.”

Nämä kehut kuultiin Virossakin. Jotkut ehkä pelästyivät, mutta oikeistokonservatiivit innostuivat, Georg-Henri Kaup muistuttaa.

”Erityisesti Ekre-puolueessa on muutamia, jotka ihailevat Victor Orbánia.”

Viron konservatiivisen kansanpuolueen Ekren aktiiviset tukijat ovat Trumpin ihailijoilta oppineet syyttämään vaaleja ”varastetuiksi” eli väärennetyiksi, jos oma puolue ei menesty.

Mitä avuksi uhkaavasti kriisiytyvään maailmantilanteeseen?

Lisää koulutusta, sivistystä ja tiedonvälitystä, Georg-Henri Kaup sanoo. Lopuksi hän tunnustautuu yleisradiolaitoksen eli julkisen mediapalvelun kannattajaksi.

”Ongelma ei ole siinä, että kaupallinen media olisi välttämättä jotenkin valheellista, mutta kaupalliset yhtiöt eivät ehkä halua välittää sitä kaikkea, mitä maailmalla tapahtuu.”

Kaup kertoo, että Viron Postimees-valtalehden raportointi Ukrainasta on ollut erinomaisen kattavaa, mutta uutisointi Israelista ja Gazasta on ollut ala-arvoisia.

Kuten Suomessa, Viron yleisradiolaitosta ERR:ää (Eesti Rahvusringhääling), hallinnoi parlamentaarinen elin. Ekre-puolue käyttää samoja työkaluja eli populismia ja painostamista kuin sen suomalainen vastine Perussuomalaiset. Niiden tavoite on sama: julkisen palvelun median tuhoaminen. 

Kun ERR:n television uuden vuoden showssa esiintyi queer-ihmisiä, Ekre vaati, että ERR pitää yksityistää, Kaup kertoo.

”Monilla kaupallisilla valtavirran tiedotusvälineillä on poliittisia tavoitteita ja ne levittävät kyseenalaisia tarinoita. Uskon, että median muuttuminen kokonaan kaupalliseksi olisi valtava uhka turvallisuudelle. Se olisi jopa suurempi ongelma kuin sosiaalisessa mediassa leviävät valheet.”

Georg-Henri Kaup

  • 21.5.2025
  • Kirjoittanut Iida Simes
  • Kuvat Sanna Larmola