Teksti Teemu Muhonen
Ylintä valtaa käyttävä valtuuskunta oli täysin pimennossa, kun Kevan hallitus päätti toimitusjohtaja Ailuksen kohtalosta.
Kuntien eläkevakuutuslaitoksen Kevan hallitus kokoontui perjantaiaamuna Helsingissä päättämään muun muassa toimitusjohtaja Merja Ailuksen kohtalosta. Ailuksen työsuhdeasuntoon ja -autoon liittyvät sotkut herättivät menneellä viikolla spekulaatiot siitä, pitäisikö Ailuksen irtisanoutua.
Kokousta seuranneessa tiedotustilaisuudessa hallituksen puheenjohtaja Laura Räty (kok) kertoi toimitusjohtajan nauttivan yhä hallituksen luottamusta. Ailus ei siis eroa.
Outoa on, että eläkelaitoksen ylintä valtaa käyttävä valtuuskunta ei osallistunut millään tavalla perjantaisten päätösten tekemiseen. Valtuuskunnan tehtäviin kuuluu toimitusjohtajan nimittäminen ja tarvittaessa hänen erottamisensa, mutta Voiman tietojen mukaan yksikään 30-henkisen valtuuskunnan jäsenistä ei ollut paikalla hallituksen kokouksessa.
Valtuuskunnan jäsenillä on toki paikat Kevan hallituksen pöydässä. Sekä valtuuskunnan puheenjohtaja Harri Jokiranta (sd) että varapuheenjohtaja Maarit Ojavuo (kesk) olivat saaneet kutsun kokoukseen, mutta kumpikaan ei saapunut paikalle.
Voima tavoitti Seinäjoen apulaiskaupunginjohtajana toimivan Jokirannan työmatkalta Brysselistä. Jokiranta oli pahoillaan siitä, ettei päässyt itse paikalle. Hän ei tiennyt, oliko joku muu valtuuskunnan jäsen osallistunut kokoukseen. Hän ei myöskään tiennyt, mitä aamun kokouksessa on tapahtunut, eikä osannut sanoa, aikooko valtuuskunta esimerkiksi äänestää nimittämänsä toimitusjohtajan luottamuksesta.
”Sitä en tiedä. Hallitukseltahan nämä esitykset tulevat.”
Puheenjohtajan Laura Rädyn käsitys hänen johtamansa hallituksen roolista oli tiedotustilaisuudessa aivan päinvastainen.
”Minä olen hallituksen puheenjohtaja. Minä en voi tietää, mistä valtuuskunta äänestää”, Räty sanoi.
Myös valtuuskunnan varapuheenjohtaja, Kainuun maakuntavaltuustoon kuuluva Maarit Ojavuo oli estynyt saapumasta kokoukseen käytännön syistä.
”No tässä on tätä lentolakkoa ja kaikkea. Ja lisäksi Helsingissä asuva ystäväni, joka olisi voinut majoittaa minut, on viikonloppuna poissa kotoa”, Ojavuo kertoo.
Jokirannan tapaan Ojavuo on pahoillaan siitä, ettei päässyt paikalle. Hänen mukaansa olisi tärkeää, että valtuuskunta olisi mukana tekemässä isoja Kevaa koskevia päätöksiä. Aamun tapahtumista hän kertoo saaneensa tietoa vain julkisuuden välityksellä.
Ojavuo kuitenkin puhui Merja Ailuksen kanssa puhelimessa viimeksi eilen torstaina. Hän sanoo antavansa toimitusjohtajalle täyden tukensa. Hänen mukaansa valtuuskunta ei tule äänestämään Ailuksen luottamuksesta.
“Ei missään nimessä voida sellaista äänestystä järjestää. Ei ole mitään syytä. Ailus ei ole tehnyt mitään väärää.”
Kaikilla Kevan valtuuskunnan jäsenillä on henkilökohtainen varajäsen. Olisivatko Jokirannan ja Ojavuon varajäsenet voineet osallistua kokoukseen puheenjohtajien puolesta?
Voima tavoitti Maarit Ojavuon varajäsenen, Sauvon kunnanvaltuutetun Risto Ervelän (kesk). Hän oli parhaillaan ajamassa autolla Helsingistä kohti Sauvoa. Ervelä olisi mielellään osallistunut aamuiseen kokoukseen, jos tilaisuus olisi tarjoutunut. Hän ei kuitenkaan saanut kutsua.
“Lehdistä vain luin, että tällainen kokous pidetään. Mitään muuta tietoa minulla ei asiasta ole. Minuun ei ole oltu yhteydessä.”
Kevan johtosäännöstä selviää, että puheenjohtajien varajäsenillä tai kenelläkään muulla valtuuskunnan jäsenellä ei ole automaattista oikeutta osallistua hallituksen kokoukseen, jos puheenjohtajat eivät pääse paikalle. “Muiden henkilöiden läsnäolo- ja puheoikeudesta kokouksessa päättää asianomainen toimielin”, johtosäännössä sanotaan.
Kevan viestintäpäällikkö Elina Rantanen kertoo, että tässä tapauksessa asianomainen toimielin on Kevan hallitus. Hallitus olisi siis halutessaan voinut kutsua paikalle kenet tahansa valtuuskunnan jäsenen tai varajäsenen – tai vaikka koko valtuuskunnan.
Vaikka Jokiranta ja Ojavuo olivat ilmoittaneet esteellisyydestään hyvissä ajoin, muiden valtuutettujen kutsumisesta ei puheenjohtaja Laura Rädyn mukaan käyty edes keskustelua.
“Minulle asia ei tullut mieleenkään, sillä yleensä puheenjohtajisto on mukana edustamassa valtuuskuntaa. Mutta ei siitä varmaan olisi haittaa ollut, jos paikalle olisi kutsuttu joku muu”, Räty sanoo.
Ilmeisesti Kevan hallitus ei pidä erityisen tärkeänä sitä, että Kevan asioista on mukana päättämässä se elin, jolle päätökset kuuluvat.
Lue myös Teemu Muhosen raportti Kevasta ja näkökulma Ailuksen tapauksesta.