Hämeentie 48Kirjoittanut anu brask

Laiskan vappu

Lukuaika: 2 minuuttia

Laiskan vappu

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Anu Brask

Unohda vappupiknik, kokkaa jatkoille.

Vaiva:

“En ole valmistautujatyyppiä. Siksi minulla on vuodesta toiseen sama vappuongelma: herään vappupäivänä päänsärkyyn ja alan vaivalloisesti keittää perunasalaattiin perunoita. Siinä vaiheessa kun vihdoin pääsen liikkeelle sekä vappumarssi, Kaivarin porvareiden superbrunssit että Alppipuiston hippimenot ovat jo hiipuneet.

Mitä sellaista piknikruokaa ehtisi laittaa vielä vappupäivänä, johon ei menisi koko päivä? Vai pitääkö luovuttaa ja ostaa patonkia, juustoa ja valmiita naksuja? Ja koska vappu on vain kerran vuodessa, ruoan olisi hyvä olla sellainen, jota jaksaa muutenkin piknikillä syödä.

P.S. En pidä punajuuresta ja olen allerginen sitruunaruoholle.

Diagnoosi:

Sinulla niin sanottu höpsismi-syndroona. Tahdostasi huolimatta sielusi ei taivu suunnitteluun ja esivalmisteluihin, vaan elät kynsin ja hampain kiinni hetkessä.

Jos laatisin tähän muutaman näppärän piknik-reseptin, tuhlaisin vain aikaani, sillä unohtaisit kuitenkin käydä edellisenä päivänä kaupassa. Eikö niin? Sitä paitsi, parhaat piknin-tarjoilut valmistetaan organisoidusti pitkin vappuviikkoa. Pienellä näkökulmamuutoksella ongelmasi on ratkaistu: hoida itsesi superbrunssien äärelle ja lupaa oravannahkana illalla jatkoruoat.

Lääkkeeksi tarjoan niin vaivatonta pataruokaa, ettei sinun tarvitse olla edes paikalle sen valmistuessa.

Tähän reseptiin voit käyttää mitä tahansa kuivattuja papuja, niitä arvatenkin kaapistasi löytyy. Samoin voit kätevästi tyhjentää vihanneslaatikon, sillä tässä kirjatut rehut ovat vain suuntaa antavia. Myös makumaailma on modattavissa maustehyllysi valikoiman mukaan. Noudata vain reseptin papu-neste-suhdetta ja ruoan valmistusmetodia.

Alkossahan olet varmasti muistanut käydä, joten jätä viini tai kaksi padan kaveriksi.

Resepti

Pavuista pataa vaivatta (ja liottamatta)

Kymmenen hengen jatkoille

4 dl kuivattuja papuja

1 l kuumaa vettä papujen keittämiseen

1 iso sipuli

3 pulleaa valkosipulin kynttä

(1 tuore chili tai maun mukaan)

mainos

4–5 (500 g) kiinteää perunaa

2 isoa porkkanaa

2 omenaa

2 rkl öljyä

1 rkl currya

1 l vettä / kasvislientä

Tarjoiluun:

suolaa ja mustapippuria

sitruunamehua

tuoreita yrttejä (persilja/korianteri/tilli ym.)

1. Huuhtele pavut juoksevan veden alla, seulo liat ja ruhjoontuneet yksilöt. Keitä vesi. Laita pavut kattilaan ja kaada päälle kuuma vesi. Anna kiehua 10 minuuttia. Jos pinnalle muodostuu vaahtoa, kuori se pois.

2. Nosta papukattila liedeltä, sulje kannella ja anna papujen seistä keitinvedessään tunti.

Kuori odotellessa vihannekset. Puolita isot perunat, pienet voi jättää kokonaisiksi. Pätki porkkanat ja lohko omenat reiluiksi paloiksi. (Käy suihkussa.)

3. Väännä uuni 250 asteeseen. Valuta ja huuhtele pavut.

4. Kuumenna öljy vähintään kahden litran uunipadassa. Jos uunivuoka ei ole liedenkestävä, käytä paistinpannua.

5. Kuullota sipulikuutiot, valkosipulit ja pilkottu chili. Lisää porkkanat, perunat ja curry. Freesaa nopeasti ja kippaa pavut mukaan. Kaada päälle vettä/kasvislientä niin, että nestettä on papujen päällä pari–kolme senttiä. Kiehauta.

6. Nosta vuoka kuumaan uuniin. Laske uunin lämpötila noin 100 asteeseen reilun viiden minuutin kulutta.

7. Hauduta pataa 5–10 tuntia. (Lähde vappurientoihin.)

8. Ennen ruokailua lisää suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Viimeistele pata vielä lorauksella sitruunamehua ja kourallisella valinnaisia yrttejä. Oheen leipää.