Kirjoittanut Jarkko KumpulainenKuvat Satu Lehtinen

Työväen vappu veti ennätyksellisesti väkeä Helsingissä

Lukuaika: < 1 minuutti

Työväen vappu veti ennätyksellisesti väkeä Helsingissä

Kuvat Satu Lehtinen

Helsingin työväen vappumarssi ja torijuhla keräsivät edellisvuosia selkeästi enemmän väkeä. Poliisi ei suorittanut tarkkaa laskelmaa väkimäärästä, mutta ylikomisario Seppo Kujala arvioi, että marssijoita oli tuhansia. Kujala on seurannut vappukulkueita useina vuosina ja hänen mukaansa väkimäärä oli nyt huomattavasti lisääntynyt edellisistä sekä marssilla että torijuhlassa.

”Hyvin oli väkeä liikenteessä yhtä lailla marssissa kuin muutenkin vapun vietossa. Marssi sujui hyvin ja rauhallisesti”, Kujala toteaa. 

Poliittisen tilanteen vaikutusta suureen väkimäärään Kujala ei käy arvailemaan, mutta toteaa, että osaltaan siihen vaikutti myös erinomainen vappusää. 

Torijuhlaan osallistui Helsingin Sosiaalidemokraattien arvion mukaan päivän aikana noin 10 000 ihmistä. 

mainos

Työväen vapun kulkue lähti liikkeelle kello 11.00 Hakaniemen torilta ja kulki Senaatintorin sekä Kolmen Sepän patsaan kautta Rautatientorille. Torilla puheen pitivät SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sekä SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola. Torilla esiintyi myös Litku Klemetti. 

Anarkistit osallistuivat marssiin kulkueen perässä. Myöhemmin he irtautuivat omaksi ryhmäkseen päättäen marssinsa Lastenlehdon puistoon Kamppiin. Anarkistien marssi kantoi nimeä ”Aikanne kuuluu teille.” Banderolleissa osoitettiin muun muassa solidaarisuutta Ranskan keltaliivien kamppailulle.