voima-kolumni

Katoavat ystävät

George L. Mossen kirja Nazi Culture kertoo elämästä natsi-Saksassa aikalaistekstien kautta. Se loppuu kirjailija Erich Ebermayerin toukokuun 1933 päiväkirjamerkintään, jolle Mosse on antanut otsikoksi ”Katoavat ystävät”.

Toisin kuin voisi arvata, kyse ei ole keskitysleireille viedyistä ihmisistä, vaan tutuista, jotka häviävät natsien aatteen syövereihin. ”Heidän kanssaan ei voi edes keskustella asioista, koska he uskovat. Eikä uskoa vastaan ole rationaalisia argumentteja.”

Ebermayerin kuvaus tuntuu tutulta nyky-Suomessa. On surullista ja vaikeaa kohdata se, miten tuttavapiirissä omaksutaan rasistioikeiston ajatuksia. Niihin voi törmätä melkein missä tahansa, ja 30-luvulta vertaansa hakeva väkivaltapuhe on sosiaalisen median päivittäistä arkea.

Rasistioikeisto on rakentanut oman suljetun viitekehyksensä, jota kansoittavat maahanmuuttokriitikot, suvakit, mokuttajat ja muut mielikuvitusolennot. Rasisti­oikeiston suuri saavutus on se, että se on saanut valtavirtatiedotusvälineet käyttämään tätä kieltä ja levittämään siihen kuuluvaa myrkyllistä ajatusmaailmaa.

Maamme johtava päivälehti Helsingin Sanomat peräänkuuluttaa rasisti-ideologi Jussi Halla-aholta ”valtiomiestason tekoja” kuvaillen häntä profeetalliseksi johtajaksi, jonka ”hetki on tullut”. Lietsontaa ei hidasta se, että rasistioikeisto pitää lehteä ”hyysärinä” ja kansakunnan vihollisena. Sen enempää Anders Breivikin joukkomurha Halla-ahon inspiroimana kuin korkeimman oikeuden tuomiokaan ei ole laannuttanut toimittajien intoa ruokkia suuta, joka heitä puree.

Yksi syy tähän lienee kuvitelma siitä, että valtavirta on muuttumaton, ja laineista huolimatta yhteiskunnassa kaikki menee samalla tavalla kuin ennenkin. Tämä rohkaisee vähättelemään pelottavia suuntauksia ja siirtymään hiljaa virran mukana. Mutta virta voi ajautua uusille uomille, eikä yhteiskunnan järjestystä suojaa mikään säilymislaki. Ihmisten teot eivät pohjaa eettisiin ihanteisiin, vaan niiden mittana ovat hyväksytyt normit. Kun ne muuttuvat, niin toiminta seuraa perässä.

On lohdullista ajatella, että jos tilanne menee todella pahaksi, niin se pysäytetään, mutta vielä tänään ei tarvitse tehdä mitään. Joukkomurha naapurissa ei ole tarpeeksi; kansanedustajan yhteistyö natsien kanssa ei ole tarpeeksi; jatkuvat hyökkäykset pakolaisten kimppuun eivät ole tarpeeksi: mutta kun tosipaikka tulee vastaan, niin asialle kyllä laitetaan stoppi!

Yhteiskunnassa ei kuitenkaan ole käsijarrua. Jos viestinnän kanavat saastuvat niin pahasti, että suuri osa väes­töstä tulkitsee asiat rasistioikeiston käsitteiden kautta, niin tapahtumia ei voi pysäyttää rationaalisella keskustelulla. Kurssi pitää kääntää nyt, ennen kuin ystäviä katoaa myös hautaan.

Syksy Räsänen

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä kirja:

18 vastausta artikkeliin ”Katoavat ystävät”

 1. Jos miettii viimeaikojen tapahtumia ketkä ovatkaan tehneet väkivaltaisia hyökkäyksiä ja iskuja, anarkistit vai oikeisto?
  On älytöntä väittää natsi saksaa ja Suomen tilannetta saman kaltaisiksi. Jokainen vähänkin historiaa tunteva nauraa väitteen kuullessaan. Kun muistetaan pakolaisiin kohdistuvia typeriä ja tuomittava väkivallan tekoja, miksei muisteta myös pakolaisten aikaan saamaa rikollisuutta?

  1. Ymmärtääkseni suomalainen lehdistö tuo esiin rikosepäilyt turvapaikanhakijoiden osalta. Voit toki linkittää sivun jossa hyväksyttäisiin ulkomaalaisten tekemät rikokset (?!). Ainoa ongelma on laittomuudet ja niiden tekijät. Ei mikään muu.

 2. No jopas oli paksua tekstiä. Itse näin haitallista maahanmuuttoa jo vuosikausia kritisoineena on kyllä tullut huomattua, että itse itsensä hyvien ihmisten vankilaan lukinneet persoonat ovat juurikin niitä, jotka pitävät utopistisista mielikuvistaan jääräpäisesti kiinni vaikka päinvastaisesta kertova todellisuus hyppisi jo konkreettisestikin silmille. Sama pätee tietysti toiseen ääripäähän, eli niihin vannoutuneisiin rasisteihin, jotka ovat täysin vakuuttuneita siitä, että erilaisuutta edustavan yksilön teko on vain ja ainoastaan koko etnistä kollektiivia kuvaavan viitekehyksen lieveilmiö.

  Jos muuten on sallittua ja laillista väittää, että Jussi Halla-aho toimi inspiraationa Breivikin joukkomurhalle (huolimatta olettamuksesta väistämättä seuraavista ristiriitaisuuksista), lienee varmaan sitten vähintääkin yhtä sallittua ja laillista väittää, että profeetta Muhammad on toiminut inspiraationa jihadistien terrori-iskuille?

  Erona näiden kahden välillä on tietysti se, että Halla-aho ei ole surmannut ketään, eikä asettanut muutenkaan mitään toimintatapojaan jumalallisin valtuutuksin ikuiseksi esikuvaksi seuraajilleen ja äänestäjilleen.

  Yhtä idioottimaisesti voisi väittää, että vasemmistoanarkistien väkivalta on Li Anderssonin inspiroimaa – siis ihan vain siksi, että he jakavat osittain samoja aatteita. Noh, erona näiden kahden välillä on ainakin se, että Halla-aho ei liimaile uusnatsijärjestöjen tarroja läppäriinsä, siinä missä Andersson tuntuu olevan kovastikin kiintynyt Antifan graafisen ulkoasun dekoratiivisiin ominaisuuksiin valtion kustantamassa tietojenkäsittelytyövälineessään.

 3. Kiitos Syksy. Tullee päivä, jolloin tämänkaltaisia kolumneja muistetaan. Toivottavasti huojentuneina, ei jälkiviisaina…

 4. anteeksi mitä ?

  < Anders Breivikin joukkomurha Halla-ahon inspiroimana

  tämän jutun kirjoittaja vaikuttaa niin seinähullulta että tällaisia ei pitäisi edes kommentoida..

 5. ”Sen enempää Anders Breivikin joukkomurha Halla-ahon inspiroimana…”.

  Missä on ilmennyt, että Breivik toimi Halla-ahon inspiroimana?

  Normaalia vihervassarin valehtelua ja asioiden vääristelyä.

 6. Suomensin Aage Storm Borchgrevinkin 400-sivuisen kirjan, joka käsittelee Breivikin persoonaa ja terroriteon taustoja ja syitä. Jostakin kumman syystä Halla-ahon nimi ei noussut missään vaiheessa esille. Aukkonsa sivistyksessä itse kullakin.

  1. Voi hyvää päivää. Jos Breivik olisi lainannut vaikkapa Angela Merkelin lausuntoa monikultturisuuden täydellisestä epäonnistumisesta Saksassa, olisiko Räsänen täällä kertomassa miten Merkel toimi Breivikin innoittajana? Ilmeisesti ei.

   Sen sijaan se, että Breivik mainitsee 1518-sivuisessa manifestissaan Halla-ahon kahdesti sivulla 679 tekee hänestä ilmeisesti Breivikin keskeisen inspiroijan.

   En edes halua tietää, mitä sellaisen ihmisen päässä liikkuu, joka vetää tältä pohjalta moisia päätelmiä.

  2. Kylläpä oli heikkotasoinen kirjoitus.

   Breivik muuten lainaa Nordmania, joka on lainannut jonkun kolmannen osapuolen käännöstä Halla-ahon tekstistä.

   Jos toisen tekstin lainaaminen johtaa nykyään jo automaattisesti syy-yhteyteen, niin tämä avaa kyllä aivan hulvattomia tulkintoja. En usko että kirjoittaja tätä oikeasti tarkottaisi, mutta kun monikulttuurisuuden eväät ovat jo niin syödyt, että kaikenlainen epälooginen morkkaaminenkin katsotaan tyhjää paremmaksi.

  3. Siitä, että Breivik esittää yhdellä sivulla yli 1500-sivuisessa manifestissaan sitaatin Halla-aholta, siihen että hän olisi millään lailla ”inspiroitunut” tämän ajatuksista, on valovuosien mittainen matka. Mitään muuta yhteyttä henkilöiden välillä ei ole.

   Halla-ahon poliittiset vastustajat ovat silti saaneet tästä yhteydestä oivan lyömäaseen häntä vastaan, mutta harva on aivan yhtä härskisti vetänyt suoraa viivaa tuosta sitaatista Breivikin surmatekoon, kuten sinä teet. Kestäviä perusteita et toki kykene tälle argumentille esittämään – kysehän on pelkästä leimaamisesta assosiaatioon perustuen.

  4. Syytät, Syksy, siis Halla-ahoa todellisuuden ääneen sanomisesta, sillä vasemmistohan se todellakin ympäri Euroopan on selvästi äänekkäimmin edistämässä mainitun kaltaista maahanmuuttoa. On aivan älytöntä pitää ihmistä vastuussa siitä, että joku tarttuu hänen esittämäänsä faktaan. Pitäisikö meidän keskustella lumekuvin siltä varalta, ettei joku saisi todellisuudesta tyhmiä ideoita?

   Tosin sitä kohtihan olemme menossa, kun tämä käytännön monikulttuurisuus ei kestä kriittistä tarkastelua, koska käytännössähän se on olennaisimmiltaan äärimmäisen vanhakantaiseen uskomusjärjestelmään perustuvien kulttuureiden nopeaa kasvua länsimaisen arvomaailman rinnalle ja siten kilpailijoiksi. Ei se edistä mitään moninaisuutta yksilöiden tasolla, vaan kilpailee sitä vastaan tuomalla Euroopan maihin valtavasti kollektiivisten normijärjestelmien ihmisiä, jotka tietenkin omalla toiminnallaan ajavat yhteiskuntaa mieleiseensa suuntaan. Se suunta on päinvastainen millekään yksilön vapaalle kukoistamiselle, mikä on nimenomaan oma syyni olla ns. maahanmuuttokriitikko.

   Niin. Jospa siis jättäisimme täysin teennäiset ja tarkoitushakuiset kytkennät tekemättä? Halla-aho ei ole esittänyt tai edistänyt mitään sellaista ajattelua, johon kuuluisi väkivalta. Jos joku siihen sellaista liittää, niin se on sen jonkun omaa keksintöä. Samaa ei voi sanoa kaikista uskonnoista, mihin Halla-ahon huolistakin merkittävä osa nojaa. Minä voin osoittaa tarvittaessa tasan tarkkaan uskontojen pyhistä teksteistä lukemattomat väkivaltaan ihmisiä faktisesti (ihan uskovaisten omien sanojensa mukaankin) motivoimat ongelmakohdat. Voin osoittaa kyseisten tekstien dogmaattisen merkityksen. On mielenkiintoista, että tällainen tekee ihmisistä pahiksen, eikä itse mainittujen kohtien pyhittäminen ja saarnaaminen jonkin jumalan tahtona. Se tekee Halla-ahosta pahiksen ja myös tietenkin minusta, kun tällaisia juttelen. Hyvikset ovat nykyisin niitä, jotka laittavat meille arvostelijoille hanttiin asettuen puolustamaan mainittuja mielestäni arveluttavien ideoiden pyhittämisiä. Katsotko, Syksy, että tämä on kovin loogista?

   On myös älytöntä, että sinä kommentoit hyvin voimakkaasti ja toisia leimaten asiaa, josta et näytä tietävän tai ymmärtävän yhtään mitään. Nostat esille kirjoituksessasi normit, mutta sivuutat täysin sen, mitä ne ovat kontekstissa olennaisten ryhmien keskuudessa. Sivuutat täysin sen, mikä on noiden normien leviämistahti, ja miten se korreloi maahanmuuttopolitiikan kanssa. Kirjoituksesi on loppujen lopuksi vain sitä tuttua ja väsynyttä metakeskustelua, jossa rasismista huudellen ja sillä leimaten pyritään edistämään omaa näkökulmaa, johon ei ilmeisesti sitten asia-argumentteja löytynyt. Mikä ei tietenkään ole yllätys, koska eipä niitä juuri olekaan.

  5. Eli jos seuraava joukkomurhaaja siteeraa Voima-lehteä, suvakit ja maahanmuuttokritiikittömät ovat vastuullisia?

   Selvä.

 7. Jos ja kun uskoa/uskontoa vastaan ei ole rationaalisia argumentteja, niin miksi sitten islamilaisia halutaan ja roudataan tänne ja heidän erityisvaatimuksensa toteutetaan parhaimman mukaan?

 8. Tämä kirjoitus voisi olla poliittinen satiiri ellei kirjoittaja olisi tunnettu. Ei voi noinkin hyvin koulutettu ihminen olla noin sokea omalle maailmankuvalleen. Ääriajattelua löytyy täältä Voimasta kuin sieltä MV-lehtien hörhöjen keskeltä. Olette samaa paskaa vessapaperipalan kummaltakin puolelta ja aina kun jompi kumpi teistä, kuten kirjoittaja yrittää kavuta korkeammalle moraalikukkulan päälle lopputulos lukijasta on lähinnä surkuhupaisa.

 9. Otetaanpa tarkasteluun jokaisen vasemmistolaisen ihanne eli kommunismi. Kommunismin nimessä tehdyt asiat saavat Natsi-Saksan näyttämään Punaiselta ristiltä. Kommunismin nimessä tapettujen ihmisten määrä liikkuu 100 miljoonassa. Tästä ei kuitenkaan puhuta missään koska tämä vasemmistolainen aivopesuohjelma on pyörinyt jo päivästä 1 alkaen.

  Sitten otetaan tarkasteluun toinen aihe eli ihoväriltään valkoisen ihmisen syyllistäminen. Tiesitkö muuten että Arabeille meni orjia enemmän kuin minnekään muualle? Ja niitä haettiin Euroopasta asti. Tästäkään ei tietenkään puhuta koska edellä mainittu aivopesu pyörii ja pyörii.

  Otetaan sitten tarkasteluun kolmanneksi aiheeksi vaikka naisten asema muslimivaltioissa. Eihän siitäkään voi puhua koska rasismi. Milloin Suomessa kivitettiin kuoliaaksi raiskattu nainen? Milloin nainen joukkoraiskattiin bussissa ja jätettiin ojaan kuolemaan? Näistä puhutaan pienellä fontilla jossain alaviitteessä.

  Helsingissä jengi valitsee uhreikseen kantasuomalaisia. Mutta eihän se ole rasismia.

  Natsit, natsit ja natsit. Joka päivä teeveestä kun natsit sitä ja natsit tätä. Jos vaikka heräisit siitä valheesta jossa elät

  1. Ensimmäinen virke (”Otetaanpa tarkasteluun jokaisen vasemmistolaisen ihanne eli kommunismi.) väärin. Ei anna aihetta jatkaa. Paitsi kouluopetuksen tason päivittelyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *