Viisukatsomo
Miia Vistilä kertoo miten skene toimii ja vinkkaa parhaat show’t, biisit ja videot.
Euroviisuihin on kolme kuukautta ja kansalliset kilpailubiisien karsinnat hyvässä vauhdissa. Suomen karsinta, Uuden Musiikin Kilpailu eli UMK pidetään lauantaina 10. helmikuuta Tampereella. Biisit videoineen julkaistiin viime kuussa.
Tänä vuonna UMK:ssa lauletaan tai räpätään enimmäkseen suomeksi, jonkin verran englanniksi ja vähän myös viroksi. Useat kilpailukappaleet käsittelevät mielenterveyttä ja omaksi itsekseen vapautumista.
Perukaa häät
ristiäiset
linnut, junat
ja internet
pysäyttäkää
ettekste nää
mä oon paskana
Näin vetoaa viisufanien ja vedonlyöjien ennakkosuosikki Sara Siipola. Onko Paskana koskettavan aito vai sietämättömän melodramaattinen riippunee kuuntelijan kokemusmaailmasta. Voimabiisi säväyttää, sitä joko rakastaa tai ei kestä ollenkaan.
Siipolaa ovat haastatelleet useat ulkomaiset viisukanavat. Fanien kesken on pohdittu, saako kirosanan laulaa viisuissa. Esimerkiksi vuoden 2021 voittokappaleesta sanoja siistittiin kansallisista karsinnoista viisukelpoisiksi. Tänä vuonna varmistettiin jo, että Espanjan Zorra eli ”huora” lauletaan viisuissa samoilla sanoilla kuin karsinnoissakin.
Juuri voimaballadien viisupistesaldoissa nähdään usein eniten yllätyksiä. Esimerkiksi viime vuonna Islannin Diljá ja Georgian Iru jäivät finaalista ja yksi ennakkosuosikeista, Espanjan Blanca Paloma, sai yleisöäänistä vain viisi pistettä. Tosin viime vuonna eräs keräsi koko Euroviisujen historian toiseksi suurimman potin yleisöäänipisteitä – 376 pistettä – mutta viisut voitti kuitenkin eri eri biisi, voimaballadi. Muistuttaako Siipolan esitys sitten liikaa viime vuoden voittajaa? Siitäkin on keskusteltu.
Siitä lauletaan, mikä koskettaa. Kisan seitsemästä kilpailijasta neljä, tulkinnasta riippuen jopa kuusi, käsittelee laulussaan eri tavoin mielenterveyttä. Aihetta sivuaa myös Sini Sabotage, joka kaipaa tulla kohdatuksi pintaa syvemmältä. Hän räppää Kuori mua -videolla sinisessä haalarissa:
samaa verta ja lihaa, kaikki traumoja vihaa
avaa mun onioni, ni voidaan pitää kivaa
mitä smalltalkkii, millon meet terapiaa?
sul on big … energiaa
Tanssibiittiin, sex-äpiiliin, finglishiin ja riimiin nojaava biisi huvittaa, ärsyttää ja jää mieleen. Video on yhtä täynnä kiinnostavia yksityiskohtia kuin sanat koukkuja. Sekä katselu että kuuntelu vaativat useamman kerran, jotta biisistä saa kaiken irti. No tietenkin, koska mus on kerroksii, mutta riittääkö tämä kisamenestykseen, kun suuri osa katsojista kuulee biisin lähetyksessä ensi kertaa?
Suorasukaisella seksuaalisuudella on UMK:sta yritetty 2020-luvulla viisuihin joka vuosi ja tultu kilpailussa toiseksi, viidenneksi ja seitsemänneksi.
Taasko demoneita lavalla?
Suoriin sanoihin luottaa myös Sexmane eli Max Sene, UMK:ssa vuonna 2022 kisanneen Isaac Senen veli, Mania-biisissään:
Mä taian olla vähä hullu tähän maailmaan
Vaan myrskyn silmäs saan ilmaa
Liikun ilman haarniskaa
Vaik demonit mua saalistaa
Biisissä on draivia, biittiä, eeppinen kitarasoolo ja hokema, johon yleisö pääsee mukaan. Käärijän menestyksen jälkeen ei ole enää uskottavaa väittää, ettei suomeksi esiintymällä voisi pärjätä viisuissa, mutta jotta vieras kieli ei haittaa, monen muun muuttujan, kuten biisin tunnelman, tarttuvuuden, lavashow’n ja esiintyjän karisman pitää olla sitäkin vetoavampi.
Nähdäänkö UMK-lavalla demoneita yhdessä tai useammassakin biisissä? Niistä laulaa myös UMK:n toiseksi parhaaksi fanisivun kyselyssä yltänyt Cyan Kicks. Bändi osallistui UMK:hon myös vuonna 2022 ja tanssii nyt demonien kanssa:
Out of my mind
Dancing with my demons
Like the queens in the dead of night
Out of my mind
As one with all the creatures
I will dance ’til the day I die
Perinteisen pop-rock-henkinen biisi voi jäädä teemaansa nähden laimeaksi, demonien kanssa kun on viisuissa kisattu ennenkin. Lordi toi vuonna 2006 viisulavalle välittömästi mieleen jäävän biisin ja demoniset esiintyjät – ja Suomelle historian ensimmäisen viisuvoiton. Yhdeksän vuotta myöhemmin demonien kanssa tanssimisesta lauloi ja siihen aikaan uuden jännittävän animaatiotekniikan kanssa esiintyi ruotsalainen Måns Zelmerlöw ja voitti viisut.
Miten Cyan Kicks aikoo liittyä tällaisten klassikoiden jatkumoon? Dancing with Demonsin videolla bändi soittaa vesisateessa nahkavermeissä ja kohtaa lonkerohirviön, ja luottaa kikkaan, jota käytti viime viisuissa koko kärkikolmikko: näytetään paljasta pintaa niin paljon kuin ikärajattomassa ohjelmassa on soveliasta, ja katsojasta on kiinni, paljonko eleistä tulee aikuisten väliset leikit mieleen. Retroseksistisesti videolla naislaulajalla on niukat nahkabikinit ja miehillä paljon peittävämmät asut. Bändi on asuvalinnoissaan kuitenkin viisutrendin harjalla: mustaan nahkaan tai jäljitelmään sekä paljaaseen pintaan luottivat kansallisissa karsinnoissaan jo ainakin Tsekin, Maltan ja Luxemburgin edustajat.
Vapaudu ysärimusan tahtiin
Voittooon vaaditaan mieleen jäävä biisi, huomiota herättävä show ja jotain, missä katsoja voi laulaa – tai jopa tanssia – mukana.
Tällä esikarsintakaudella moni kilpailija eri maissa on hakenut musiikillisia ja visuaalisiakin vaikutteita ysäriltä. UMK:ssa ysäripoppia tarjoaa kaksi räppäävää kundikaksikkoa, jotka paketoivat vakavan viestinsä huumoriin.
Jokasel mielipide siitä mitä mä olen
Mietin mikä tääl on pilalla kun avasin somen
Mua huolestuttaa nykykunto nuorien
Muistan ku ite olin joskus ulkopuolinen
Tästä Mikael Gabrielin ja Nublun Vox populi eli ”kansan ääni” -biisistä kysyttiin, viittaavatko videolla nähdyt teemat kuten uutiset, kuulento ja liskokieli salaliittoteorioihin ja sanoitus kuten “kaikki mielipiteet on yhtä väärii / Jos ootte leijonii miks teiän lauma määkii” äärioikeistolaisuuteen? Tekijät kiistivät, mutta biisi on kuin presidenttiehdokas vaaliväittelyssä: sanoo asiansa riittävän monitulkintaisesti ja ympäripyöreästi, jotta kuulemansa voi kukin tulkita itselleen mieluisalla tavalla.
Ysäribiittiin luottaa myös DJ:nä tunnettu Windows95man eli kuvataiteilija Teemu Keisteri ja hänen rinnallaan Henri Piispanen. Toisin kuin viime vuoden viisuhitissä, No rules! -biisissä vapautumiseen ei tarvita alkoholia, vaan ja mainospaita-asuinen sankari on jo oma itsensä ja vapauttaa ystävänsäkin:
It’s how I live my life
NO RULES!
Quiet as I speak
I am the king – I am the queen
And you all will be free
Myös Keisteri pelaa paljaalla pinnalla: videon alussa hän riisuu pitkät housunsa ja vilauttaa myöhemmin shortsien alta vaaleanpunaisia alushousujakin. Reaktiovideoiden perusteella temppu myös toimii; ainakin Yhdysvalloista UMK:ta seuraamaan ja siitä raportoimaan tuleva E Spot Podcastin Renata hämmentyy ensin, mutta alkaa sitten kehua esiintyjän seksikkyyttä. Wiwibloggsin William Lee Adams sen sijaan kiemurtelee turhautuneena biisiä kuunnellessaan ja osoittaa, ettei reaktiovideoilla pelkästään kehuta artisteja klikkien toivossa. Wiwibloggsilla oli edustajansa UMK:n mediatilaisuudessakin ja faniyhteisön YouTube-kanavalta löytyy UMK:sta oma soittolistansa, jossa on myös artistien haastatteluja.
Boikottivaateita Israelia vastaan
Vapautumisesta ja omana itsenään loistamisesta laulaa myös Jesse Markin:
I’m doing me, definitely
Steady approach, never letting it go
But singing out my own melody
Like a caged bird, set me free
Glow on vaikeuksista selviämään kannustava tanssibiisi, jonka videolla nähdään myös alpakoita. Vaikka UMK tunnetaan viisufanien keskuudessa biisien, videoiden ja lavaesitysten hyvin tuottamisesta, ei kilpailussa ole vielä nähty esitystä, joka loistaisi nimenomaan tanssillaan. Tänä vuonna on monta biisiä, jotka hyötyisivät erinomaisista tanssinumeroista, ja tanssille soisi annettavan livelähetyksessäkin riittävästi tilaa. Hittipotentiaalia Glow’ssa on muutenkin, mutta juuri tanssilla se voisi erottua edukseen tässä kisassa.
Markin on kritisoinut Gazaa pommittavan Israelin osallistumista Euroviisuihin ja kieltäytyy edustamasta Suomea, jos hänet valitaan ja Israel on mukana kisassa. Selkeä kannanotto voi tuoda Markinille kannatusta UMK:ssa – tai vähentää katsojien halua äänestää häntä.
Boikottia ovat vaatineet monet muutkin artistit eri maista, esimerkiksi tuhat artistia kirjeellään viisujen isäntämaa Ruotsissa. Islannissakin Israelia vaaditaan ulos kisasta ja harkitaan omaa boikottia. Viisujen hallinnosta vastaava Euroopan yleisradioyhtiö EBU on toistaiseksi nojannut Euroopan Unionin pakotteisiin, joiden myötä Venäjä ja Valko-Venäjä on suljettu kisoista. Israelille ei ole asetettu vastaavia pakotteita ja maa on valinnut jo edustajansakin, mutta kysymys osallistumisen ehdoista pysynee ilmassa koko viisukevään.
Kansalliset karsinnat ja kilpailukappaleiden julkistukset jatkuvat maaliskuulle. Viisukauden etenemistä, kuten valittuja biisejä ja linkkejä kansallisten karsintojen striimeihin ja videoihin voi seurata esimerkiksi Eurovisionworldin kalenterista.
Uuden Musiikin Kilpailu Tampereen Nokia Areenalla 10.2.2024 klo 18 alkaen, televisiossa Yle TV1 ja Yle Areena klo 21 alkaen.