Kirjoittanut Markku Tuhkanen

Kumoukselliset vaaliukot

Lukuaika: < 1 minuutti

Kumoukselliset vaaliukot

#vaalikahvit#vaalikahvit

Blogissa Markku Tuhkanen käsittelee lavealla otteella eduskunnan ja kotimaan politiikan edesottamuksia.

Pian sinäkin huomaat, että vahingosta viisastuu vain vahingossa, jos sittenkään.

Suomalaisen kansanvallan perusteita on viime aikoina ravisuttanut polarisoitunut vihapuhe, valmiuslaki ja viimeisimpänä vaaliukot.

Kumouksellisen troikan ajatuksena on, että huhtikuun kuntavaalit pitäisi siirtää syksylle koronaepidemian vuoksi.

Idean isä on Helsingin Sanomien entinen politiikan toimittaja ja aktiivinen eläkeläinen Unto Hämäläinen. Hän on jankannut samaa syksystä lähtien, riippumatta siitä, että maailmalla on pystytty järjestämään onnistuneesti vaaleja korona-aikana.

Troikka on sittemmin täydentynyt kahdella muulla vanhalla vaalivelholla: ikonisella YLE tv-uutisten vaalikommentaattorilla Tarmo Ropposella ja valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimolla.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Seniorikolmikkoa yhdistää pitkäaikainen, kiistämätön tietämys vaaleista, vaalikampanjoinnista ja galluppien kertomasta.

Pitkän kokemuksensa perusteella he ilmeisesti uskovatkin pystyvänsä ennustamaan kuntavaalien lopputuloksen, joka ei jostain syystä miellytä. Korona on tässä näytelmässä pelkkä keppihevonen.

Se kuinka paljon Keskustassa ja Kokoomuksessa on aktiiveja, joiden mielestä syksyyn mennessä vaalitilanne olisi omille puolueille otollisempi, on vaikea arvioida.

Vaalikauden pidentäminen poikkeuksellisesti hyödyttäisi ainakin jo istuvia ehdokkaita.

Omat mausteensa tähän kansanvallan myrkkykeittoon heittivät muutamat oikeusministeriön virkamiehet. Heidän sisäisessä kokouksessaan käymä pohdinta kuntavaalien siirrosta syksyyn vuosi julkisuuteen, ja puhalsi vaaliukot uuteen liekkiin.

Vaalivirkamiehille epäröintiä aiheuttaa pelko poikkeuksellisia valmisteluja edellyttävien vaalijärjestelyjen munaamisesta. Huoltovarmuuskeskuksen kokema julkinen nöyryytys maskiasioissa on hyvässä muistissa.

Äänestäjien pelottelu koronalla pitäisi lopettaa. Suomella on pitkä kokemus tehokkaasta ennakkoäänestämisestä ja erityisryhmien vaalijärjestelyistä.

Maailmalla on järjestetty kymmeniä vaaleja koronaolosuhteissa. Vaikka tuloksissa olisikin ollut epäselvyyksiä, niin missään ne eivät ole johtuneet koronan vuoksi tehdyistä käytännön järjestelyistä.

P.S. Onneksi meillä on vaalijohtajana Arto Jääskeläinen, joka ei pienestä säikähdä. Hän on ollut vaalitarkkailijana poikkeusoloissa ensimmäisen kerran jo liki neljännesvuosisata sitten, Balkanin sodan jälkeisissä, vaativissa vaaliympyröissä. Homma hoituu, eikö vaan?