#vaalikahvit
Blogissa Markku Tuhkanen käsittelee lavealla otteella eduskunnan ja kotimaan politiikan edesottamuksia.
Pian sinäkin huomaat, että vahingosta viisastuu vain vahingossa, jos sittenkään.
Suomalainen viisikko, alkuvuoden ihasteltu kuva! Kaikki kärkiministerimme upeita, osaavia naisia. Merkillinen yhteensattuma vai johdonmukainen kehityskulku?
Suomen taitavimpiin journalisteihin lukeutuvien Vappu Kaarenojan ja Aurora Rämön uusi kirja Tytöt – Suomalaisen tasa-arvon perusteet (Siltala, 2020) vie lukijan syväsukellukselle maamme historiaan, tasa-arvolasit päässä.
Teksti on selkeää, paikoin kielikuvat hyrisyttävät. Liikkeelle lähdetään Pirkkalasta, pääministerimme synnyinsijoilta. Historian syvyyksistä pulpahdetaan pintaan välipoijuilla, joiksi on ripoteltu viisikon henkilökohtaiset kasvutarinat lyhyesti.
Majakkoina loistavat yleinen ja yhtäläinen äänioikeus, tyttöjen yhdenveroinen pääsy koulunpenkille ja lopulta yhteiskunnan tarjoama päivähoito. Kirjoittajat löytävät merkityksellisiä helmiä toki muualtakin.
Lisävalaistusta kaipaisi Suomen monien sotien vaikutuksista sekä 1970-luvun kytköksistä sen aikaisiin DDR:n ja Neuvostoliiton ohjelmiin.
Myös maaseudun naispuolisten kausityöntekijöiden, eli piikojen, itsellinen elämä palkkatyöläisinä tarjoaisi muitakin näkökulmia.
Aiheesta muistutetaan, että Suomi otti bruttokansantuotteen tasossa muun Euroopan kunnolla kiinni vasta 1980-luvulla. Lähimenneisyytemme kehitysmaana helposti unohtuu.
Miten pitkälle onkaan päästy ja millä vauhdilla! Nyt miehistä lähes joka viides on pelkän peruskoulun varassa. Naisista vain joka kymmenes. Korkeakouluopiskelijoista yli puolet on naisia.
Viimeisen 25 vuoden aikana ministereinä on ollut yhtä paljon naisia kuin miehiä.
Presidentti Tarja Halonen on puhunut naispoliitikkoihin liittyvästä kaavasta. Ensin vähätellään, mutta kun asiat sujuvatkin, ihmetellään, miksi sukupuolesta pitäisi pitää meteliä.
Päivähoitouudistuksen junaillut entinen ministeri Vappu Taipale paljastaa yhden salaisen aseen kehityksen taustalla: ”Eihän mitään olisi tapahtunut, elleivät miehet olisi olleet suostuvaisia”.
Aseisiin liittyy myös jäljelle jäänyt tasa-arvon karikko. Asevelvollisuus koskee vain poikia.
Salaisuudet viimeiseksi! Jouduin valitettavasti paljastamaan ennakkoon parhaan isänpäivälahjan.
Synkemmän salan lähteille kirjan kirjoittajilla ei ole pääsyä juuri sukupuolensa vuoksi. Sen liekki lepattaa äijäporukoissa:
Älykäs ja pidäkkeetön nainen on edelleenkin monille miehille tunnekuohua nostattava kauhistus. Valitettavasti.
P.S. Kaikki uudistukset tulevat Amerikasta, ennemmin tai myöhemmin. Amerikansuomalaisten kommunistien naisille tarkoitettu viikkolehti Toveritar teetti lukijakyselyn vuonna 1925. Enemmistö vastaajista oli sitä mieltä, että lehdessä on oltava runsaasti käytännönläheisiä juttuja. Rennompaa lukemista, talousohjeita ja lastenhoitoa käsitteleviä artikkeleita. Oli kevennettävä, jotta lukijat eivät karkaisi muualle. Ah, kuin lauantain Hesari!