Kirjoittanut Markku Tuhkanen

Sirkushevosten koronatanssi

Lukuaika: < 1 minuutti

Sirkushevosten koronatanssi

#vaalikahvit#vaalikahvit

Blogissa Markku Tuhkanen käsittelee lavealla otteella eduskunnan ja kotimaan politiikan edesottamuksia.

Pian sinäkin huomaat, että vahingosta viisastuu vain vahingossa, jos sittenkään.

Vuorovedoin pääministeri ja presidentti kehottavat pidättäytymään turhista kohtaamisista koronaepidemian kiihtyessä. Monet kansalaiset kuitenkin jatkavat kuten ennenkin.

Euroopasta saapuneet toimittajat kummastelevat, kun paikoitellen meininki on kuin koronaa ei olisikaan.

Sotkun aiheuttaja on pääministeri Sanna Marin (sd). Ei siksi, että hän olisi toiminut huonosti tai vastuuttomasti, päinvastoin. Marin on mullistanut poliittisen viestinnän osaamisellaan. Pääministeri on poikkeuksellisen vakuuttava ja empaattinen vastuunkantaja.

Tämä on johtanut vanhojen sirkushevosten väkinäisiin yrityksiin tunkeutua takaisin valokeilaan. Ennen toimineet temput muuttuvat uudessa ympäristössä korneiksi ja toimivat vastoin yleistä etua.

mainos

Kokoomuksen johtama maskikeskustelu eduskunnassa aiheutti myötähäpeää jopa puoluetta ikänsä äänestäneiden parissa. Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok) pikkumainen kiukuttelu ja oman agendan ajaminen keskellä epidemiaa on johtanut puolueen naisaktivistit etsimään toista presidenttiehdokasta.

Lapin omaksi epidemiologiksi julistautunut elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) on kesän alusta alkaen huutanut erivapauksia pohjoiseen. Motiivin ymmärtää, mutta matkailun tilannetta ei mediamöly paranna. Järkevän poliitikon maineessa olleen Lintilän melskaus viestii kansalaisille koronatoimien olevan turhia.

Aiemmin hallituksen rajoituspohdintojen jälkeen omia epäilyksiä herkästi esittänyt oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) on onneksi pitänyt huilia irtopisteiden keräilystä.

Mielipiteiden vaihdanta, kärkäskin, on toki toivottavaa. Pandemian jyllätessä ongelmana on vain se, että jokainen kansalainen löytää omalle toiminnalleen, millaiselle vain, oikeutuksen maata johtavien ristiriitaisista puheista.

Nuoremmat ovat ketterämpiä. Keskustan uusi puheenjohtaja Annika Saarikko seurasi hallituksen kärkiviisikon keväisiä tiedotustilaisuuksia katsomosta ja oivalsi, ettei pääministeriä kannata koronatoimista tosissaan haastaa.

Myös sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) on jo tovin keskittynyt oman tonttinsa hyvään hoitoon, sen sijaan että yrittäisi esiintyä varapääministerinä.

P.S. Kuka muistaa: kun satelliittikanavat sallittiin, eduskunnassa pelättiin kulttuurin perikatoa. Paikallisradioiden aloittaessa kauhisteltiin kielenkäyttöä. Kännyköiden tultua jaettiin vastuullisen käytön ohjeita. Hymy pyllyyn, sillä nyt on julkaistu YLE-tyypin yhdeksän keinoa keskustelun rauhoittamiseksi.