YleinenKirjoittanut minna sumelius

Reilukerho kokoontuu

Lukuaika: 2 minuuttia

Reilukerho kokoontuu

SääasemaSääasema

Sääasema tarjoaa ilmastouutisia ja ympäristöanalyysiä Fifin asiantuntijoilta.

Teksti Minna Sumelius

”Sitoumuksen rinki” mokasi viimeisen mahdollisuuden sitovaan ilmastosopimukseen.

Se ei ole alkanut kovinkaan lupaavasti. YK:n ilmastokokouksen neuvottelut ovat heti riitautuneet, kun julkisuuteen on vuotanut dokumentteja, jotka paljastavat epätasa-arvoisuutta rikkaiden ja köyhien maiden välillä allekirjoitettavan sopimuksen muotoilussa.

Julkisuuteen on vuotanut uuden ilmastopuitesopimuksen luonnos, lempinimeltään ”the Danish text”, tanskalainen teksti, jonka on muotoillut yksilöiden ryhmä nimeltään ”Sitoumuksen rinki” (The circle of commitment). Tähän sisäpiirinomaiseen rinkiin ei olla huolittu edustajia muualta kuin rikkaista teollisuusmaista – isäntämaa Tanskasta, Isosta-Britanniasta ja USAsta.

mainos

Kehitysmaat ovat tästä menettelytavasta melko näreissään, ymmärrettävästi. On jo periaatetasolla väärin, että kaikkia koskevaa asiakirjaa pääsee suunnittelemaan ainoastaan kourallinen globaalia eliittiä. Kansainvälinen Maan Ystävät kommentoi asiaa näin: ”Keskustelemalla tekstistä salaisissa tapaamisissa muutamien valittujen maiden kanssa tanskalaiset ovat tekemässä juuri päinvastoin kuin maailma ilmastoneuvottelujen isäntämaalta odottaa”.

Luonnoksen sisällä on myös epätasa-arvoisuutta. 132 kehittyvän maan sekä Kiinan muodostama G77:n sudanilainen puheenjohtaja Lumumba Di-Aping toteaa luonnoksen pahimman virheen olevan sen, että se laittaa teollisuus- ja kehitysmaat samalle viivalle päästövähennysvaatimuksissa. Se vie myös vastuuta YK:lta teollisuusmaille. Kansalaisjärjestö Oxfamin Antonio Hill pelkää, että luonnoksessa mainittu vihreä rahasto päätyy Maailmanpankin hallinnoimaksi, ja edistää näin rikkaiden maiden harjoittamaa talousimerialismia.

Sopimusluonnos vaikuttaa muiltakin osin melko säälittävältä. Mitään kunnollisia lukuja päästövähennyksistä ja rahoituksesta ei ole, teknologiasta on olemassa vain hyvin heikkoa materiaalia ja kiistellystä metsitysmekanismi REDD:sta on olemassa vain hyvin heikko teksti.

Tähän siis ollaan tultu. Isot pojat eivät päästä pieniä samalle leikkilaatikolle, vaikka laatikko ja lelut ovat kaikkien yhteiset ja vaikka juuri isojen pitäisi pystyä oikeudenmukaisuuteen. Eivätkä ne isot ole pystyneet saamaan mitään tämän parempaa aikaiseksi. Mielestäni on hieman ristiriitaista, että maailman toiseksi suurin kasvihuonekaasujen päästäjä USA pääsee luonnostelemaan päästöjen vähennykseen tähtäävää sopimusta kaikkien osalta. Se on sama kuin jos päästäisi laulukilpailun tuomaristoon jonkun kilpailijoista, sen, joka pysyy kaikista vähiten nuotissa.

Raivostuttaa. Tämä ”Sitoumuksen rinki”, jota itse kutsuisin mieluummin ”reilukerhoksi” vahvalla sarkasmilla, on mokannut viimeisen mahdollisuuden siitä, että Kööpenhaminassa saataisiin aikaan laillisesti sitova uusi ilmastopuitesopimus. On tehty niin luokattoman huono luonnos, että se tullaan melko varmasti, sen vahingossa paljastuttua liian aikaisin, vetämään pois. En oikein usko että 18.12. asti kestävässä ilmastokokouksessa saadaan aikaan enää kelpoa luonnosta, kun se pitäisi vielä sitten hyväksyäkin.

Eli sori vaan, maanviljelijä Boliviassa, satosi vähenevät vielä monena vuonna jatkossakin, siinä ohella kuin perheesi taistelee henkiinjäämisestä janon ja kulkutautien kourissa.

Itse lähden huomenna 200 muun suomalaisen kanssa Kööpenhaminaan. Mukaan ajattelin ottaa vainoharhaisista turvatoimista johtuen pakollisen passin, hammasharjan ja aimo annoksen hyvin kanavoitua pettymystä ja raivoa globaalin Etelän, ja meidän kaikkien, puolesta.