YleinenKirjoittanut Maria Haanpää

Pine Islandin jäätikön viimeinen vuosisata?

Lukuaika: < 1 minuutti

Pine Islandin jäätikön viimeinen vuosisata?

SääasemaSääasema

Sääasema tarjoaa ilmastouutisia ja ympäristöanalyysiä Fifin asiantuntijoilta.

Teksti Maria Haanpää

Ilmastouutisia 10.8.-16.8.

Läntisellä Etelämantereella sijaitseva Pine Islandin jäätikkö sulaa kiihtyvällä vauhdilla. Viisitoista vuotta sitten havaitun sulamisvauhdin perusteella jäätikön sulaminen kestäisi kuusisataa vuotta. Uudet havainnot viittaavat kuitenkin siihen, että Pine Islandin jäätikkö saattaa olla pääosiltaan mennyttä jo vain sadassa vuodessa.

Tämän jäätikön sulamista ja hajoamista pelätään muun muassa siksi, että ei tiedetä miten se vaikuttaisi naapurijäätiköiden dynamiikkaan – alkaisivatko nekin sulaa ennustettua nopeammin? Pelkästään Pine Islandin jäätikön sulaminen nostaisi merenpintaa kolmisen senttimetriä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Pine Islandin jäätikköä koskevaan tutkimukseen osallistuivat University College London ja University of Leeds, ja se on hyväksytty julkaistavaksi Geophysical Research Letters -lehdessä (doi:10.1029/2009GL039126). Tutkimuksesta uutisoivat BBC ja Climate Progress ja jopa suomalainen Helsingin Sanomat.

Tämän vuoden heinäkuu oli maailmanlaajuisesti viidenneksi lämpimin heinäkuu vuoden 1880 jälkeen. Valtamerten pintalämpötilan osalta tämä oli peräti kaikkein lämpimin heinäkuu. Nämä tiedot ilmoitti Yhdysvaltain National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Huippuvuorten tuntumassa Pohjoisella jäämerellä metaanikaasua vapautuu merenpohjan metaanihydraateista entistä syvemmältä. Kolmekymmentä vuotta sitten metaanihydraatit olivat vielä vakaita 360 metrin syvyydestä alaspäin, mutta nykyään, sikäläisen merivirran lämmettyä yhden asteen verran, hydraatit ovat vakaita enää vain yli neljänsadan metrin syvyydessä. University of Southamptonin tutkimus julkaistiin Geophysical Research Letters -lehdessä.

Tieto ilmaston lämpenemisen vaikutuksesta puurajan korkeuteen on tarkentunut. Kesän lämpötilat eivät olekaan keskeinen puurajaan vaikuttava osatekijä, vaan ratkaiseva merkitys onkin talven lämpötiloilla. Eri puolilta maailmaa tarkastelluissa kohteissa puuraja nousi yleisimmin siellä, missä talvet olivat lämmenneet. Tutkimus julkaistiin Ecology Letters -lehdessä, ja siitä kertoi Journal Watch Online.

Maailman hiilidioksidipäästöt olivat vuonna 2008 melkein kaksi prosenttia suuremmat kuin vuonna 2007. Vuosittaiset päästöt kasvoivat 30,9 miljardista tonnista 31,5 miljardiin tonniin. Saksalaisen IWR:n (Internationales Wirtschaftsforum Regenerative Energien) raportoimasta ennätyslukemasta uutisoivat Reuters ja Yale Environment 360.