YleinenKirjoittanut samuli sinisalo

Loppu lähestyy ja tunnelma kiristyy Kööpenhaminassa

Lukuaika: < 1 minuutti

Loppu lähestyy ja tunnelma kiristyy Kööpenhaminassa

SääasemaSääasema

Sääasema tarjoaa ilmastouutisia ja ympäristöanalyysiä Fifin asiantuntijoilta.

Teksti Samuli Sinisalo

Bella Center sulkee ovensa tarkkailijoilta.

Kuten olen jo aikaisemmin maininnut, ilmastokonferenssi on valtava tapahtuma. Tästä päivästä lähtien sisäänpääsy Bella Centeriin on rajoitettu tarkkailijoilta. Turvallisuussyistä Bella Centerin väkimäärä on rajoitettu 15 000 ihmiseen. Nyt sisään otetaan vain seitsemäntuhatta kansalaisjärjestöjen edustajaa tarkkailijoiksi. Torstaina sisään pääsee enää tuhat ja päätöspäivänä perjantaina yhdeksänkymmentä.

Rajoitukset näkyivät tänään valtavina jonoina keskuksen sisäänkäynnillä. Turvallisuussyistä tämä rajoittaminen on hyvin ymmärrettävää, mutta läpinäkyvyyden kannalta erittäin harmillista. Kansalaisjärjestöillä on tärkeä rooli neuvotteluissa, myös keskuksen sisällä. Läpinäkyvyyden kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että on riippumattomia toimijoita jotka raportoivat mitä neuvotteluissa tapahtuu. Toisaalta myös suora delegaattien kanssa puhuminen ja vaikuttaminen kokouksissa ja käytävillä kuuluu neuvotteluprosessiin.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Kansalaisille taataan nämä vaikuttamisoikeudet YK:n ilmastonmuutoksen puitesopimuksessa. Lisäksi myös YK:n kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskeva yleissopimuksen artikla 25 takaa kansalaisille oikeuden ottaa osaa julkisten asioiden hoitoon.

Rajoitukset paloturvallisuuden vuoksi ovat erittäin hyvin perusteltuja ja vähintäänkin ymmärrettäviä. Tänään on ensimmäinen päivä kun tämä 7000 tarkkailijan raja on laitettu käytäntöön ja Bella Center on täydempi kuin koskaan: tämän enempää meitä ei tänne mahtuisikaan. Mutta että vain 90 tarkkailijaa päästetään sisään kymmenien tuhansien akkreditoitujen joukosta silloin kun varsinaiset päätökset tehdään on vain symbolinen ele. Se ei mahdollista kansalaisten osallistumista neuvotteluprosessiin tai edes prosessin seuraamista riittävällä tavalla.

Vielä valitettavampaa on että näin käy silloin kun kokous järjestetään Tanskassa, joka tykkää esiintyä sananvapauden luvattuna maana. Muistaako kukaan Muhammed-pilakuvia Jyllands-Postenissa pari vuotta sitten?

Joka tapauksessa, näillä mennään mitä on. Todellisuudessa presidentit ja ministerit tekevät tärkeimmät päätökset suljettujen ovien takana. Miltei koko tämänkin päivän epäviralliset konsultaatiot ovat jatkuneet, jälleen kerran tarkkailijoilta piilossa. Tänä iltana kuitenkin ovet aukeavat ja työryhmät antavat raporttinsa viime päivien tapahtumista. Pian olemme jo paljon viisaampia sen suhteen, mistä tilanteesta ministeritason neuvottelut huomenna alkavat.