Postikortteja Tukholmasta
Tukholman yliopistossa elokuvatutkimusta opiskellut Mikko Pihkoluoma bloggaa kulttuurista ja matkailusta.
Etelä-Ranskassa järjestettävä Cannesin festivaali tunnetaan maailman vaikutusvaltaisimpana. Tänä vuonna Thierry Frémaux yllätti tuomalla mukaan ohjelmistoon kahden tv-sarjan esityksiä. Sekä David Lynchin Twin Peaksin että Jane Campionin Top of the Laken jaksoja nähdään erikoisnäytöksissä. Ele on symbolisesti iso, sillä elitistisen festivaalin ohjelmistovalinnat ovat mystisimmilläänkin täynnä filmihullujen päiväunia ja Frémaux on aiemmin painottanut Cannesin olevan nimenomaan elokuvien juhlaa. Myönnytys on tehty tiettyä Cannesin omaa logiikkaa käyttäen, sillä Campion ja Lynch ovat molemmat voittaneet Kultaisen palmun. Lehdistötilaisuudessa Frémaux myös perusteli asiaa tältä kantilta. Cannesia ei siis niinkään kiinnosta tv-sarjat vaan organisaation palkitsemien elokuvaohjaajien tuoreimmat työt.
Muutoksien tuulista kertoo myös se, että kilpasarjassa on kaksi Netflixin omistamaa elokuvaa. Bong Joon-ho (Snowpiercer) kilpailee palmusta elokuvallaan Okja, jonka Netflix on tuottanut. Niinikään Noah Baumbachin (Frances Ha, De Palma) uusimman ohjaustyön The Meyerowitz Storiesin levitysoikeudet ovat Netflixillä (ilmeisesti siitä syystä, että elokuvassa esiintyy Adam Sandler). Kiinnostavan ennakkotapauksen tästä tekee se, kuinka nopeasti ne tulevat suoratoistopalveluun ympäri maailman ja vaikuttaako Cannesin julkisuus niiden profiiliin.
Näiden tapauksien ohella juhlavuoden ohjelmisto on täynnä maailman parhaiden ohjaajien töitä. Karmivista taide-elokuvistaan tunnetun Michael Haneken uusin elokuva on nimeltään Happy End, mikä aiheutti epäuskoisia naurahduksia lehdistötilaisuudessa. Jännä nähdä mitä on luvassa, sillä hänen edellisen elokuvansa Rakkaus kiperimmässä kohtauksessa tapahtuu aviopuolison tukehduttaminen tyynyllä.
Yhdysvaltalaisista ohjaajista mukana ovat Sofia Coppola, Todd Haynes, Abel Ferrara, John Cameron Mitchell, Kristen Stewart ja ohjaajakaksikko Benny Safdie & Josh Safdie. Ranskasta mm. Laurent Cantet, Mathieu Amalric, François Ozon, Claude Lanzmann, Philippe Garrel, Claire Denis ja Bruno Dumont.
Muusta maailmasta melkeinpä eniten kiinnostaa Leviathanin ohjanneen venäläisohjaaja Andrey Zvyagintsevin uutuus sekä kreikkalaisen Yorgos Lanthimosin (Dogtooth, The Lobster) toinen englanninkielinen elokuva The Killing Of A Sacred Deer. Muita kutkuttavia nimiä ovat Hong Sang-soo, Fatih Akin, Sergei Loznitsa, Naomi Kawase ja Lynne Ramsay.
Vaikka Ranskan paras (nais)ohjaaja Claire Denis ei ilmeisesti pääse millään kilpasarjaan, niin huomioitavaa on, että muutoin ohjelmistossa on normaalia enemmän naisten ohjaamia elokuvia. Viime vuosina tilanne on ollut paljon toivottomampi. Palmusta kilpailee Kawase, Coppola ja Ramsay. Sen lisäksi erikoisnäytöksiin on nostettu tunnettujen näyttelijöiden ohjaamia elokuvia (Vanessa Redgrave, Kristen Stewart) ja tuntemattomamman ohjaajan Anahita Ghazvinizadehin esikoiselokuva. Toki parhaiten tätä epätasapainoa olisi voinut paikkailla palkitsemalla Maren Aden hienon Isäni Toni Erdmannin edes jotenkin viime vuonna.
Yhtä kaikki eilen varmistunutta Critic’s weekin ohjelmaa lukuunottamatta Cannesin ohjelmisto on täytetty juhlavuodelle sopivasti mitä parhaimmilla mahdollisilla nimillä. Vielä jos viime hetken lisäyksinä tulisi Ruben Östlundin uutuus, niin kaikki olisi enemmän kuin hyvin. Voit seurata Cannesia tästä blogista 18.5. alkaen.