YleinenKirjoittanut Derya Tekin

Turkki ei suostu auttamaan Kobanen taistelijoita

Lukuaika: < 1 minuutti

Turkki ei suostu auttamaan Kobanen taistelijoita

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Derya Tekin

Syyrian sota heijastuu myös Turkkiin.

Isis jatkaa hyökkäystään Kobanessa. Kobane on Syyrian alueella oleva kaupunki aivan Turkin rajalla ja kuuluu tällä hetkellä kurdien hallitsemaan Rojavaan. Kobanessa Isisiä vastaan ovat taistelleet 26 päivän ajan kurditaistelijat eli YPG (Kurdikansan suojeluyksikkö).

Aikaisemmin Turkissa uutisoitiin Kobanen kaatuvan ihan näinä hetkinä, mutta tämän blogin kirjoittamishetkellä kurditaistelijoiden sanotaan päässeen niskan päälle. Tähän asti hyvin pärjänneet kurditaistelijat aikovatkin puolustaa kaupunkia loppuun saakka.

mainos

Kurdien ongelmana on kuitenkin aseiden kuljettaminen Kobaneen. Kaupunkiin on mahdollista kuljettaa lisää aseita ainoastaan Turkin kautta. Turkki taas ei ole sallinnut aseiden viemistä rajan yli. Isis ei vielä ole vallannut kaupunkia, mutta sitä Turkin valtio näköjään toivoo, kun se ei suostu auttamaan kurditaistelijoita.

Sota rajalla heijastuu myös Turkkiin. Monessa Turkin kaupungissa on järjestetty Isisin vastaisia mielenosoituksia. Mielenosoitukset julistavat solidaarisuutta Kobanen taistelijoille ja vaativat turvallisuusväylää Turkista Kobaneen.

Aina kun mainitaan sanat Turkki ja mielenosoitus, seuraavassa lauseessa kerrotaan mielenosoituksissa menehtyneistä. Niin valitettavasti tälläkin kertaa. Isisin vastaisten mielenosoitusten aikana menehtyi 35 ihmistä. Osa heistä sai surmansa äärinationalististen tai ääriuskonnollisten ryhmien kuten Turkin Hizbullahin hyökkäyksessä. Lisäksi mielenosoittajia on kuollut poliisien ampumina tai kyynelkaasukanisterin osumiin.

Monissa haavoittumistapauksissa uhrit kertovat poliisien seuranneen äärinationalistien/ääriuskonnollisten ryhmien hyökkäystä sivusta. Viidessä Itä-Turkin kaupungissa on julistettu ulkonaliikkumiskielto, jonka tarkoitus on estää ennemmin mielenosoituksia kuin ääri-islamilaisia.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin mukaan Kobanen ei pitäisi kiinnostaa Turkkia. Lausunnossaan Erdogan halusi lisätä Turkin poliisin valtuuksia mielenosoitusten estämiseksi. Useaan otteeseen on väitetty Turkin valtion myös tukevan Isis-ryhmää. Sen voidaan ainakin sanoa katsovan Isisin toimintaa Turkissa läpi sormien. Tuorein väittämä esiintyy WND Politics:in uutisessa.

Turkin valtiota ei kiinnosta sen rajalla käynnissä oleva sota. Sotaa paenneita auttavat pääosin rajalla olevat kyläläiset ja ympäri maata tulleet vapaaehtoiset. Turkki sen sijaan keskittyy murskaamaan Isisin vastaisia mielenosoittajia, mikä on johtanut 35 ihmisen kuolemaan muutamassa päivässä. Isisin kannattajat ja muut ääri-islamilaiset ryhmät taas ovat vapaita hyökkäämään kurdeja ja aleviittoja vastaan.