YleinenKirjoittanut Derya Tekin

Isisin tehokkain ase on pelko

Lukuaika: 2 minuuttia

Isisin tehokkain ase on pelko

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Derya Tekin

Kurdit ovat kuitenkin tulleet immuuniksi pelolle jo ajat sitten.

Isis-järjestön terrori jatkuu edelleen Lähi-idässä. Viime aikoina sen kohteena on ollut Pohjois-Syyriassa sijaitseva kurdikaupunki Kobane. Koko viikon ajan Isisin ja kurdien väliset yhteenotot ovat näkyneet Turkin rajalle asti. Sunnuntaina kranaattiheittimet osuivat myös Turkin puolella sijaitsevaan taloon.

Kuvat ovat Turkin puolelta, jonne Kobanen taistelut näkyvät. Ihmiset ovat muodostaneet ketjun kerätäkseen huomiota Kobanen tapahtumiin. Kuvat: Kazım Kızıl

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Isis (eli Irakin ja Suur-Syyrian Islamilainen valtio) -nimisessä haamuvaltiossa ei ole kirjastoja, museoita, kouluja, tehtaita tai taidetta. Järjestön Islamilainen valtio on kuin partioleiri, jossa jopa alle 15-vuotiaat oppivat kiduttamaan ja tappamaan. Jihadistit uskovat, että murhaamalla ihmisiä pääsy taivaaseen on taattu. Tämän hirviölauman tavoitteena ei tietenkään ole ainoastaan taivaaseen pääsy. Esimerkiksi heidän vartioimistaan öljylähteistä pursuaa yhden päivän aikana viiden miljoonan dollarin arvosta öljyä.

Isis luo imagonsa median avulla. Rajut kidutus- ja murhametodit ovat osa sen propagandaa. Siviilien tappamisen lisäksi kuolleen ruumiin pilkkominen ja taltioiminen nähtäväksi videolle on selvästi harkittua. Hirviömäinen imago vahvistaa Isiksen tehokkainta asetta, pelkoa. Pelon voi tuntea jopa Istanbulissa asti. Ihmiset puhuvat ja kehittelevät kauhuteorioita siitä, miten Isis on kohta myös Turkissa.

Kobanesta tulleita pakolaisia majoitumassa kulttuurikeskukseen.

Isiksen reitistä en osaakaan sanoa juuri mitään. En tiedä, onko sen seuraavana kohteena Turkki vai ei. Olen kuitenkin varma siitä, että Kobane ei ole helppo kohde vallata. Kurdit ovat taistelleet siellä vapautensa ja identiteettiensä puolesta jo vuosikymmenien ajan ja tulleet immuuniksi pelolle jo ajat sitten. Heillä ei ole mitään muuta menetettävää kuin Kobane, jota he vaikuttavat puolustavan kynsin ja hampain.

Tällä hetkellä Kobanea puolustavat kurdisissit, ja heitä tukevat paikalliset siviilit. Kobanen vastarintaan osallistuu myös huomattava määrä naisia. Nuorimmat siivilinaiset avustavat kaupungilla ja iäkkäämmät huolehtivat kurditaistelijoiden ruokailusta. Monessa yhteenotossa on kuitenkin kokeneita naistaistelijoita. YPG:n (Kurdien kansan puolustusyksiköt) komentajan Meysa Abdon mukaan naississit ovat useaan otteeseen tunkeutuneet yksin Isisin tiloihin raskaasti aseistautuneina. Naisten joutuessa Isisin hyökkäyksen kohteeksi heidän kohtelunsa on ehkä epäinhimillisempää kuin miesten, sillä muun väkivallan lisäksi naisia uhkaavat raiskaukset ja naiskauppa. Siitä huolimatta lukuisia naisia on tullut vapaaehtoisesti taistelemaan Kobanen rintamalle eri kurdialueilta.

Mielestäni pelon levittäminen palvelee ainoastaan Isisiä. Sen sijaan kannattaa kehittää taistelua Isistä vastaan. Isis on kauhistuttava huolenaihe. Toisaalta on hyvä huomata myös ne, jotka panevat sille vastaan.