YleinenKirjoittanut peristerakis

Sosiaalikeskus VOX 2 vuotta!

Lukuaika: 2 minuuttia

Sosiaalikeskus VOX 2 vuotta!

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Peristerakis

Vallattu baari Ateenassa on kerännyt anarkistivangeille yli 100 000 euroa rahaa.

Kaksi vuotta sitten naapurustossani vallattiin tyhjäksi jäänyt trendibaari VOX. Paikan ydintoiminto on baari, jonka tuotto käytetään lyhentämättömänä Kreikan anarkistivankien tukemiseen. Baari tarjoaa puitteet myös erilaisille solidaarisuustapahtumille, kokouksille, näyttelyille, seminaareille ja niin edelleen. Viimeisimpänä eilen joukko Ruotsin anarkosyndikalistisen ammattiliiton SAC:n jäseniä kävi kertomassa uusfasistisista ryhmistä ja antifasismista Ruotsissa.

Baarin yhdessä kulmauksessa on anarkistinen kirjasto ja pamflettiputiikki, josta löytyy suuri määrä anarkismia, politiikkaa ja yhteiskuntaa käsitteleviä kirjoja ja pienlehtiä sekä jonkin verran tematiikkaa sivuavaa kaunokirjallisuutta. Onpa joukkoon eksynyt joku englanninkielinenkin teos.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Rakennuksen kellarissa toimii itseorganisoitu terveysasema, jossa joukko vapaaehtoisia lääkäreitä ja terveysalan ammattilaisia hoitaa maksutta kaikkia apua tarvitsevia. Terveysasema tarjoaa ainakin yleislääkärin, radiologin, lastenpsykologin, puheterapeutin, gynekologin ja fysioterapeutin palveluja. Pari viikkoa sitten sisään kannettiin myös hammaslääkärin laitteisto.

Uudenkarheana paikka oli ehdottomasti siistein ja asiallisin vallattu talo, mitä olen nähnyt: suuret ikkunat kadulle, designvalaisimet ja kiiltävä baaritiski. Nyt seiniä koristaa muutama seinämaalaus, lukuisat mielenosoitusjulisteet sekä uusnatsien murhaaman räppäri Pavlos Fyssasin muistolle tehty seinävaate. Tila on kahden vuoden aikana alkanut hiljalleen saada vallatuille taloille luonteenomaista säröä.

Huhtikuussa 2012 muutaman viikon aukiolon jälkeen toistasataa mellakkapoliisia sulki lähialueen kadut. Valkoinen kuorma-auto parkkeerasi VOXin eteen ja häätö alkoi. Tilasta takavarikoitiin kaikki irtaimisto pöydistä ja penkeistä alkaen. Maahan kaivettiin reikä ja kiinteistö sananmukaisesti katkaistiin sähköverkosta. Päivän mittaan työmiehet hitsasivat tukevat metallilevyt ikkunoiden ja ovien eteen. Operaatio tapahtui ilman sen suurempaa vastarintaa ja kesti kaikkiaan lähes kymmenen tuntia, jonka aikana liikkuminen koko naapurustossa oli poliisien tiesulkujen takia hankalaa.

Seuraavana iltana naapurustoon saapui noin 2000 tukijaa. Kymmenen hengen joukolta kesti alle puolituntia rälläköidä metallilevyt irti. Tunnelma paikan päällä oli korkea ja jokainen vapautettu ikkuna sai osakseen suuret suosionosoituksen yleisöltä. Romurauta tuotti kaikkiaan 300 euroa lisää rahaa vankien kassan. Sen jälkeen VOX on saanut olla rauhassa ja siitä on tullut ehdottomasti Ateenan suosituin vallattu tila.

VOXin organisaatio perustuu yleiskokouksiin, joissa paikan ylläpitämiseen liittyvät asiat päätetään aktiiviryhmän kesken. Ryhmä on jakautunut kahteen osaan. Toisen vastuulla on poliittinen toiminta ja toisen sosiaalinen. Ensimmäinen on vankituen ohella panostanut erityisesti antifasistiseen toiminaan ja ollut mukana organisoimassa antifasistisia katupartioita eri kaupunginosiin Ateenassa. Sosiaalisen ryhmän vastuulla on kirjaston ylläpitäminen ja erilaisten näyttelyiden, seminaarien ja tapahtumien järjestäminen.

Kahdessa vuodessa baari on tuottanut anarkistivankien tukitoiminnalle yli 100 000 euroa käteistä. Kunnioitusta herättävä summa, tosin vankeja on paljon ja uusia oikeudenkäyntejä alkaa jatkuvasti. Kaljanjuonnista voi joskus olla paljonkin iloa.