Kirjeenvaihtajat
Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.
Teksti Jenni Jarventaus
Sydneyn valotapahtuma sopisi Suomeen kuin peukalo lapaseen.
Tässä on ehdotus Helsingin kaupungin kulttuuritoimelle: Matkustakaa ensi toukokuussa Sydneyyn (turistiluokassa tietenkin) tutustumaan Vivid-festivaaliin. Lentäkää sitten takaisin Helsinkiin ja kopioikaa sinne vastaava tapahtuma.
Vivid on juuri mitä Helsinki tarvitsee. Se on yksi maailman mainioimmista kaupunkitapahtumista, joka onnistuu samalla vetoamaan niin suureen yleisöön kuin korkeakulttuuriväkeenkin. Se yhdistää nykytaidetta, musiikkia, designia ja isoja ajatuksia tavalla, joka on yhtä aikaa äärettömän cool ja helposti lähestyttävä.
Tänä vuonna kuudetta kertaa järjestettävä tapahtumarypäs rakentuu kolmelle teemalle: ulkoilmataiteelle, musiikille ja TED-tyyppiselle ajatusfoorumille. Näkyvin osa Vividiä on valtavat valotaideteokset, jotka heijastetaan Sydneyn oopperatalon seinille ja ympäri Circular Quay -satama-aluetta. Valot syttyvät auringon laskettua, mikä näin Australian loppusyksyssä tarkoittaa iltakuutta, ja ovat päällä keskiyöhön joka ilta toukokuun lopusta kesäkuun alkuun.
Valoteokset ja niitä säestävä musiikki muuttavat kaupungin paraatipaikan psykedeeliseksi ulkoilmadiskoksi, missä kävijämassat liikkuvat sulavasti tilataideteosten, ruokarekkojen ja pop up -baarien lomassa. Pilvenpiirtäjien julkisivuille heijastuvat 80-luvun tietokonepelejä muistuttavat animaatiot, yhden julkisivun taideteosta kuka tahansa kävijä pääsee ”soittamaan”, ja Sydneyn kuuluisan oopperatalon seinillä näkyy Lontoon olympialaisten avajaisten videosisällön tuottaneen 59 Productionsin teos. Se kuvaa sivilisaation kulkua Daft Punkin ja Vivaldin säestämänä. Sinne tänne on siroteltu värikkäitä palleja, joiden valot vaihtuvat istujan mukaan, ja tusinakaupalla muita teoksia, joita yleisö saa koskettaa, tökkiä ja kokeilla.
Taiteen lisäksi Vivid tarjoaa musiikkia trancesta rokkiin ja rappiin, sekä puheita teknologian, muotoilun, ympäristönsuojelun, kaupunkisuunnittelun ja nykytaiteen aloilta. Ideafoorumin vetonauloja tänä vuonna ovat amerikkalainen, Helsingissäkin vuosia asunut taiteilija Candy Chang, 3D-teknologiaguru Hao Li ja design-tähti Gadi Amit. Kaikkea ulkoilmataidetta pääsee pällistelemään ilmaiseksi, ja bändejä ja puheita pääsee kuuntelemaan edullisesti.
Kaikin puolin hieno happening siis. Ja erinomainen idea kopioitavaksi myös Suomeen.
Tältä Vivid- eli Elävä-festivaali näyttäisi Suomessa: Tapahtumapaikkoina olisi tietysti Senaatintori, Kauppatori ja Espa. Valoteokset heijastettaisiin tuomiokirkon, presidentinlinnan ja muiden arvorakennusten seiniin. Kolera-altaassa kelluisi veneitä, jotka nekin olisivat valoteoksilla koristeltuja.
Toreilla ja Espalla olisi ruokarekkoja vieri vieressä, ja ympäri tapahtuma-aluetta olisi siroteltu suomalaisia design-huonekaluja, joilla kävijät voisivat nauttia ruokaa ja juomaa sekä vaihtaa kokemuksia tuntemattomien kanssa. Elävä-festari pitäisi ajoittaa loppukevääseen tai alkusyksyyn, jolloin illat olisivat tarpeeksi pimeitä ja lämpöä riittäisi sen verran, ettei ruokarekasta ostetut falafel-pallot jäätyisi jo matkalla suuhun.
Upean kaupunkitaiteen lisäksi Elävä-festari tarjoaisi myös korkealaatuisia puhujia Suomesta ja ulkomailta. Näiden joukossa olisi teknologianeroja, design-tähtiä ja muita oikeasti mielenkiintoisia ja vetovoimaisia staroja. Musiikkipuolella Elävä-festari esittelisi suomalaisia nousevia kykyjä ja muutaman huippubändin maan ulkopuolelta.
Elävä olisi enemmän kuin Taiteiden yö, koska se tekisi koko Helsingin paraatikeskustasta taidekokemuksen. Se näyttäisi tutut rakennukset täysin uudessa valossa, hurmaisi kaupunkilaiset hipstereistä lapsiperheisiin ja esittelisi Suomen parhaita ideoita taiteen, muotoilun ja teknologian tiimoilta – juuri niiltä aloilta, millä maa haluaa profiloitua.
Onnistuisiko tämä Helsingissä? Vai kaatuisiko koko homma anniskelulupiin, järjestyssääntöihin ja muihin säännöksiin, jotka suomalaisluovuutta niin tehokkaasti suitsivat? Tai tulisiko viileästä kaupunkitapahtumasta vain toinen Taiteiden yö, jota teinit käyttäisivät ördäyksen kätevänä tekosyynä?
Idea on joka tapauksessa esitetty, hyvä Helsingin kulttuuritoimi, ja käytettävissänne. Tulkaa itse ensi vuonna tänne eteläiselle pallonpuoliskolle katsomaan, miltä näyttää yksi maailman parhaista kaupunkitapahtumista. Laskutus tästä konsultaatiosta voidaan hoitaa jälkikäteen.
Video Vivid-festivaalin valoteoksista täällä.