YleinenKirjoittanut Sonja Hyppänen

Eurooppa valokeilassa

Lukuaika: 2 minuuttia

Eurooppa valokeilassa

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Sonja Hyppänen

Siracusa-operaatio Sisiliassa valvoo Plemmirion suojelualuetta, jossa kalastus on osittain täysin kiellettyä.

Viikot Australian merenkulkumuseossa Sydneyssä ovat lentäneet kuin siivillä. Nyt edessä on enää muutama hassu viikko näyttelyesineenä ja sitten Sam Simon suuntaa takaisin tukikohtaamme Melbourneen.

Arkeamme on valaissut viime päivät Sydneyn Vivid Lights -festivaali, joka on muuttanut Sydneyn eläväksi valotaideteokseksi. Sydneyn oopperatalo on öisin silkkaa taikuutta ja museon kattoa koristavat meren eläviä ja niiden uhkia kuvaavat animaatiot. Onpa muutama värivalo suunnattu meihinkin, josta miehistöllä on hieman rinta rottingilla.

mainos

Sam Simonin keskittyessä kiiltokuvana olemiseen ja varainkeruuseen, on Sea Shepherd Global keskittynyt suoraan toimintaan Euroopassa. Vaikka isot laivat pitävät hengähdys- ja kunnostustaukoa ennen seuraavan Antarktiksen kampanjan alkua marraskuussa, on yhdistys entistä kiireisempi.

Sea Shepherd Global aloitti muutama viikko sitten Operation Siracusan Sisiliassa. Italialaisjohtoinen kampanja valvoo Plemmirion suojelualuetta Siracusan kaupungin rannikolla, jossa kalastus on tarkoin säädeltyä ja osittain täysin kiellettyä. Salakalastajat hiipivät alueelle jättimäisten harmaameriahventen ja piikikkäiden merisiilien perässä.

Tähän mennessä kampanja on ollut erittäin tehokas. Aluetta partioivat vapaaehtoiset ovat pysäyttäneet viisi salakalastusoperaatiota yhteistyössä paikallisen ympäristöpoliisin kanssa, vapauttaen yli tuhat merisiiliä. Sekä harmaaahven että alueen merisiilit on listattu erittäin uhanalaisiksi.

Laivamme italialainen puosu on tällä hetkellä Siracusassa ja osana kampanjaa. Saan häneltä välillä muutaman päivän viivellä kiireessä kirjoitettuja vastauksia työsähköposteihin. “Paljon juoksemista pusikoissa, odottamista ja vahtimista. Pitkiä päiviä mutta tänään yllätimme kaksi salakalastajaa ja pelastimme 500 elämää.”

Toinen massiivinen kampanja on alkamaisillaan Färsaarilla, jossa tapetaan vuosittain noin tuhat pitkäeväistä pallopäävalasta eli eväpallopäätä. Valasjahti eli grindadráp alkaa saarelaisten nähdessä valaita lähellä rannikkoa. Paikalliset saavat havaintonsa myös saarten välillä sukkuloivilta lautoilta tai pieniltä kalastatusaluksilta. Havainnosta ilmoitetaan paikallisille valaanpyynnistä vastaaville viranomaisille sekä niin monelle kyläläiselle kuin mahdollista.

Jos sääolosuhteet ovat sopivat jahtiin, pyytäjät saartavat koko valasparven veneillä ja ajavat sen pieneen lahteen. Kun valaiden pakotie on tukittu veneillä, alkaa verilöyly. Rantaan ajetut valaat raahataan rannalle niiden puhallusreikään iskettävästä koukusta. Valaanpyyntiin osallistuvat miehet pyrkivät katkaisemaan valaan selkärangan erityisellä veitsellä, grindaknivillä. Valaanpoikaset todistavat, kuinka niiden vanhemmat silvotaan hengiltä – puolisot näkevät rakkaidensa kuolevan.

Vuonna 2008 Färsaarten terveysviranomaiset totesivat eväpallopään lihan sisältävän liikaa elohopeaa sekä PCB-yhdisteitä ja hyönteismyrkky DDT:tä ollakseen enää turvallista ihmisruoaksi. Vuonna 2011 suosituksia päivitettiin. Ministeriön mukaan lihaa ja rasvaa ja tulisi syödä vain kerran kuussa. Valaan maksaa tai munuaisia, joissa myrkkyjen pitoisuuden ovat korkeimpia, ei tulisi syödä lainkaan.

Vuonna 2011 olimme Färsaarilla kahden aluksen, Steve Irwinin ja Brigitte Bardot’n voimin, ja pelkkä läsnäolomme riitti silloin pysäyttämään jahdin. Operation Grindstop 2014 tuo Färsaarille satoja Sea Shepherdin vapaaehtoisia ja useita aluksia. Färsaarilla on noin toistakymmentä lahtea ja rantaa joihin valaat voidaan ajaa ja tappaa, ja Sea Shepherd on luvannut pitää silmällä jokaista niistä.