Pikajuoksija Cathy Freeman tapaa perheväkivallan uhreja.

Kirjoittanut Ilona Iida SimesKuvat Jason Pini

Voima 20 vuotta sitten: Olympialaiset kuumensivat tunteita Sydneyssä – mutta ne sentään järjestettiin!

Lukuaika: 2 minuuttia

Voima 20 vuotta sitten: Olympialaiset kuumensivat tunteita Sydneyssä – mutta ne sentään järjestettiin!

Pikajuoksija Cathy Freeman tapaa perheväkivallan uhreja.

Voima 20 vuotta sittenVoima 20 vuotta sitten

Ensimmäinen Voima-lehti ilmestyi marraskuussa 1999. Juttusarja palaa aiheisiin ja teemoihin, joita Voima on käsitellyt parin vuosikymmenen ajan.

Monta monituista auringonkiertoa sitten, Voiman numerossa 7/2000, muistutettiin miten olympialaisten järjestelyt olivat loppusuoralla Australian Sydneyssä.

Otsikolla ”Olympiaisännän toiset kasvot” Australiaan perehtynyt Johanna Perheentupa kirjoitti, miten ”Sydney haluaa näyttää parhaat kasvonsa vieraille”.

Mutta Sydneyllä oli rumatkin kasvot, jotka aboriginaalit eli maan alkuperäiskansat halusivat paljastaa: alkuperäiskansojen ”lapsikuolleisuuden, 20 vuotta alhaisemman keskimääräisen (jutussa tosin luki ‘keksimääräisen’) eliniän, työttömyyden ja heikon koulutustason”.

Juttu kertasi Australian brittipainotteista historiaa vuodesta 1788, jolloin ensimmäiset brittitulokkaat rantautuivat. Britit kaappasivat alkuperäisväestöstä itselleen tulkin, Bennelongin, joka asusteli pienessä mökissään suistomaalla Sydneyn nykyisen oopperatalon paikalla. Alkoholisoituminen tappoi onnettoman Bennelongin. 

mainos

Sydneyssä 1800-luvun loppupuolella aboriginaaleja jahtasi ”aboriginaalien suojelijaksi” nimitetty poliisiviranomainen. ”Suojelija” hajotti aboriginaalien leirejä. Monet muuttivat pois Sydneystä takaisin erämaihin.

Viinan lisäksi Britit toivat mukanaan muitakin vitsauksia. Pahin niistä oli virus, isorokko. 

Suuri osa Sydneyn alkuperäisväestöstä kuoli siihen.

Nyt isorokkoon on rokotus, ja tauti on lähes kadonnut maailmasta. 

Koronaviruksen nykyisiin tuskaa ja kuolemaa aiheuttaviin muotoihin ei ole rokotusta, eikä oikein edes lääkitystä.

Tänä vuonna 2020 olympialaiset piti järjestää Tokiossa, mutta koronapandemian takia ne on siirretty ensi vuoteen. Tosin voi olla, ettei pandemia ole silloinkaan ohi. Siinä tapauksessa niitä tuskin enää siirretään, vaan ne perutaan. 

Olympialaisia ei ole koskaan siirretty, mutta sotien takia niitä on peruttu: Helsingin Olympiastadion rakennettiin vuoden 1940 olympialaisiin, mutta maailmansota tuli väliin. Stadion pääsi kukoistamaan kotikisoissaan vasta 1952, ja uudestaan tänä vuonna ison remontin jälkeen.

Australian aboriginaalien kohtelu oli huonoa vielä 1900-luvun lopussa, Perheentupa muistutti. Rakenteellinen rasismi ja segregaatio eli aboriginaalien eristäminen omaksi ryhmäkseen oli yleistä. 

Heille ei järjestynyt työtä, he olivat köyhiä, eikä heillä ollut rahaa asuntoihin. He asuivat ahtaasti ja kärsivät aliravitsemuksesta, eivätkä lapset päässeet kouluun.

Kuitenkin 1970-luvulla alkuperäisväestö alkoi perustaa Sydneyyn muun muassa teatteri- ja tanssiryhmiä, eli näkymättömät alkoivat muuttua näkyviksi kulttuurin saralla. 

Myös terveydenhoitoa ja koulutusta parannettiin. 

Vuoden 2000 olympialaisten avajaisseremonioissa alkuperäiskansan supertähdet pääsivät loistamaan. Aboriginaalitaustainen rockbändi Yothu Yindi esiintyi stadionilla.

Mieleenpainuvin hetki oli tietenkin olympiatulen sytyttäminen. Kunnian tähän tehtävään oli sai aboriginaali Cathy Freeman – pikajuoksija, joka muutama päivä myöhemmin oli voittava 400 metrin kultaa kotikisoissaan.