YleinenKirjoittanut Maria Michelsson

De Blasion alkutaival pormestarina

Lukuaika: 2 minuuttia

De Blasion alkutaival pormestarina

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Maria Michelsson

New Yorkin uunituore pormestari Bill de Blasio on jo pitänyt avoimet ovet uudessa hulppeassa kodissaan, lobannut kyseenalaisesti ja syönyt pizzaa väärin.

New Yorkin entinen kuluttaja-asiamies Bill de Blasio vannoi kaupungin pormestarin virkavalan kaupungintalon edustalla koleana uudenvuodenpäivänä. Seremoniamestarina toimi entinen presidentti Bill Clinton, jolle de Blasio teki töitä 1990-luvun lopulla. Ennen valaa Clinton sanoi kannattavansa demokraatti de Blasion visiota New Yorkista, jossa mahdollisuudet, vauraus ja velvollisuudet kuuluvat kaikille. Tilaisuuteen oli tarjolla tuhat ilmaista lippua, jotka loppuivat alle kahdessa tunnissa.

Kaksi päivää virkavalan jälkeen New Yorkiin iski lumimyräkkä. Kaupungin 109:s pormestari päätti sulkea koulut ja lapioi lunta farkuissa talonsa edustalla Brooklynin Park Slopessa. Ennen joulua de Blasio perheineen oli päättänyt muuttaa pormestarin virka-asuntoon Gracie Mansioniin, joka sijaitsee Manhattanin Upper East Sidella. Tammikuun alussa suurella yleisöllä oli mahdollisuus tutustua vuonna 1799 rakennettuun kartanoon ja tavata uusi, lähes kaksimetrinen pormestari. Tuhannet jonottivat talvisäässä.

mainos

Jouluaattona pormestarin tiimi julkaisi videon, jolla de Blasion 19-vuotias Chiara-tytär kertoo päihdeongelmastaan. Hän kärsi kliinisestä masennuksesta koko nuoruutensa ja joi ja käytti huumeita yliopistossa Kaliforniassa, mutta raitistui terapian avulla ja pystyi osallistumaan isänsä pormestarikampanjaan. Chiara de Blasio halusi kertoa tarinansa kannustaakseen kaltaisiaan hakemaan apua. Isä oli ylpeä tyttärensä avoimuudesta.

New York Universitysta ja Columbian yliopistosta valmistunut Bill de Blasio (s. 1961) on itsekin puhunut vaikeista asioista. Hänen isänsä lähti kotoa hänen ollessa 7-vuotias, ja vanhemmat erosivat. Saksalaista syntyperää oleva isä oli kovia kokenut ensimmäisen maailmansodan veteraani ja alkoholisti. Hän sairasti parantumatonta keuhkosyöpää ja teki itsemurhan. Poika Warren Wilhelm, Jr. muutti nimensä ensin Warren de Blasio-Wilhelmiksi ja sitten Bill de Blasioksi.

Viime viikolla de Blasio matkusti New Yorkin osavaltion pääkaupunkiin Albanyyn kuuntelemaan New Yorkin osavaltion kuvernöörin Andrew Cuomon vuotuista puhetta osavaltion tilasta. Hän aikoi lobata osavaltion lainsäätäjille vaalikampanjassaan lanseeraamaansa ehdotusta. Yli 500 000 dollaria tienaavien newyorkilaisten veroprosenttia nostettaisiin ja rahat käytettäisiin yleiseen esikouluun ja koulupäivän jälkeiseen harrastustoimintaan. Cuomo ei luvannut veronkorotusta puheessaan, mutta lupasi toteuttaa kokopäiväisen esikoulun, mistä de Blasio riemuitsi.

Pormestaria ovat työllistäneet myös henkilökunnan nimitykset. De Blasiosta vähemmän innostuneet ovat olleet helpottuneita siitä, että joukossa on tuttuja nimiä aiemmista hallinnoista. Sosiaalipalveluista ja terveysasioista vastaava Lilliam Barrios-Paoli työskenteli sekä pormestari Rudy Giulianin että Ed Kochin alaisuudessa. Hänen ilokseen de Blasio asettaa köyhien aseman parantamisen etusijalle.

Poliisikomissaariksi palaa Bill Bratton, joka oli myös republikaani Giulianin valinta. De Blasio ja Bratton haluavat tehdä afroamerikkalaiset ja latinot suututtaneesta stop and frisk -menettelystä oikeudenmukaisemman. Poliiseilla on ollut oikeus pysäyttää ja tehdä ruumiintarkastus epäilyttäville henkilöille.

De Blasion mukaan hänen vaimollaan Chirlane McCraylla, mustalla aktivistilla ja runoilijalla, tulee olemaan avainrooli pormestarin hallinnossa. Pariskunta tapasi työskennellessään New Yorkin silloiselle pormestarille David Dinkinsille. He menivät naimisiin Brooklynin Prospect Parkissa vuonna 1994, ja heillä on Chiara-tyttären lisäksi teini-ikäinen Dante-poika.

Viime viikon torstaina New Yorkin kaupunginvaltuusto äänesti yksimielisesti puhemieheksi Melissa Mark-Viveriton. Puerto Ricossa syntynyt kaupunginvaltuutettu edustaa Itä-Harlemia ja on New Yorkin ensimmäinen latinalaisamerikkalainen puhemies. Puhemiehen virka on kaupungin toiseksi vaikutusvaltaisin poliittinen pesti pormestarin jälkeen.

Bill de Blasio halusi läheisen liittolaisensa Mark-Viveriton puhemieheksi ja lobbasi liberaalia demokraattia kaupunginvaltuutetuille. Vastaehdokasta, demokraatti Daniel Garodnickia kannattaneet pitivät pormestarin sekaantumista sopimattomana. Pormestarikampanjan aikana de Blasio arvosteli pormestari Michael Bloombergin ja puhemies Christine Quinnin liian läheistä suhdetta. Mark-Viveriton voiton jälkeen de Blasio vakuutti kaupunginvaltuuston säilyvän itsenäisenä ja puhemiehen olevan joistakin asioista eri mieltä kuin hän. Pormestarin on joka tapauksessa helpompi saada läpi liberaaleja ideoitaan Mark-Viveriton ollessa puhemies.

De Blasion tavoin Mark-Viverito haluaa lopettaa hevosten vetämät kärryajelut keskuspuistossa. Eläinten oikeuksien puolustajat pitävät perinteikkäitä ajeluja eläinrääkkäyksenä. Hevoset on määrä korvata sähköisillä vuosikerta-autoilla, joita ohjaavat samat kuskit kuin polleja.

Loppukevennys: viime perjantaina de Blasion uutisoitiin syöneen pizzaa haarukalla ja veitsellä lounastapaamisessa Staten Islandilla. New Yorkissa pizzapala on tapana syödä käsin. Äitinsä puolelta italialaisen ja italiaa puhuvan pormestarin mukaan pizza syödään saapasmaassa ruokailuvälineillä. De Blasio syntyi Manhattanilla, mutta varttui Bostonin naapurissa Cambridgessa.