YleinenKirjoittanut Maria Michelsson

Perheen siivin pormestariksi

Lukuaika: 2 minuuttia

Perheen siivin pormestariksi

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Maria Michelsson

New Yorkin uusi pormestari on vasemmistolainen idealisti Bill de Blasio.

Demokraatti Bill de Blasio murskasi republikaani Joe Lhotan New Yorkin kaupungin pormestarinvaalissa viikko sitten. Ennakkosuosikki de Blasio sai 73,7 prosenttia äänistä ja Lhota 24,9 prosenttia. Äänestysprosentti oli vain 24, mikä johtui asiantuntijoiden mukaan de Blasion ylivoimasta kyselyissä.

Vaikka demokraattien ja republikaanien valtasuhde on New Yorkissa 6–1, pormestari ei ole ollut demokraatti sitten vuoden 1993. Miten de Blasio onnistui demokraattien palauttamisessa vallankahvaan?

New Yorkin kuluttaja-asiamies de Blasio, 52, arvosteli kampanjassaan kaupungin pormestarina vuodesta 2001 toiminutta, sitoutumatonta biljonääriä Michael Bloombergiä. Brooklynissa asuvan de Blasion mukaan Bloomberg on suosinut Manhattania ja rikkaita muiden kustannuksella. Hän puhui kahden kaupungin kertomuksesta (tale of two cities) viitaten New Yorkin kasvaneisiin luokkaeroihin.

De Blasio haluaa myös muuttaa Bloombergin kannattamaa stop and frisk -menettelyä, jossa poliiseilla on oikeus pysäyttää ja tehdä ruumiintarkastus epäilyttävinä pitämilleen henkilöille. Suurin osa pysäytetyistä on afroamerikkalaisia ja latinoja, mitä de Blasio pitää rasistisena.

Lisäksi de Blasio aikoo nostaa yli 500 000 dollaria tienaavien veroprosenttia ja käyttää rahat yleiseen esikouluun ja koulupäivän jälkeiseen harrastustoimintaan.

De Blasiota ei tunnettu pormestarikisan alussa eikä hän kuulunut voittajasuosikkeihin. Mutta sitten hän julkaisi tv-mainoksen, jossa hänen teini-ikäinen Dante-poikansa sanoi, että hänen isästään tulee jokaisen newyorkilaisen pormestari asuinpaikkaan ja ulkonäköön katsomatta. Karismaattista nuorta miestä ylistettiin, ja presidentti Barack Obama kehui hänen afroaan. Myös Bill de Blasion musta aktivistivaimo Chirlane McCray ja yliopistoa käyvä Chiara-tytär esiintyivät tv-mainoksissa.

New Yorkin julkisesta liikenteestä vastaavan MTA:n entinen puheenjohtaja Joe Lhota keskittyi varoittamaan äänestäjiä vastaehdokkaastaan de Blasiosta. Stop and frisk -taktiikkaan uskovan Lhotan mukaan de Blasion suhtautuminen rikollisuuteen tekisi New Yorkista jälleen väkivaltaisen kaupungin.

Lhotaa pidettiin paperilla de Blasiota pätevämpänä ehdokkaana, mutta hän jäi etäiseksi äänestäjille. Suositun ex-pormestarin Rudy Giulianin tukikaan ei auttanut. Lhotan ihmetykseksi newyorkilaiset eivät välittäneet siitä, että de Blasio ihaili nuorena Nicaraguan vasemmistolaisia sandinisteja, nai lesboksi julistautuneen naisen ja että hän kannattaa Boston Red Sox -baseballseuraa, joka on New York Yankeesin verivihollinen.

De Blasiolla oli kuitenkin kokemusta kampanjoinnista. Hänet oli valittu kaupunginvaltuustoon ja kuluttaja-asiamieheksi, ja hän oli vetänyt Hillary Clintonin voittoisaa senaattorikampanjaa. Pormestarinvaalissa häntä tukivat Clintonin lisäksi muun muassa näyttelijät Susan Sarandon, Sarah Jessica Parker ja Steve Buscemi.

Äänivyöryn jälkeen odotukset ovat korkealla. Haasteitakin toki on. De Blasion on saatava New Yorkin osavaltion pääkaupungin Albanyn hyväksyntä yleisen esikoulun rahoittamiseen veronkorotuksella, pohdittava 2 miljardin dollarin vajetta kaupungin budjetissa ja neuvoteltava uusista sopimuksista ammattiliittojen kanssa.

Michael Bloomberg toivoo seuraajansa onnistuvan, vaikka de Blasio kritisoi häntä kampanjassaan. Bloomberg haluaa parasta kotikaupungilleen. Suorapuheinen mediamoguli ei aio arvostella de Blasiota, sillä pormestarin työ on vaativa. Bloomberg ei ole asunut pormestarin virka-asunnossa Gracie Mansionissa. De Blasiot miettivät muuttoa Park Slopesta Manhattanin Upper East Sidelle.

New Yorkin 109:s pormestari Bill de Blasio vannoo virkavalansa uudenvuodenpäivänä.