YleinenKirjoittanut Maria Michelsson

De Blasion alkutaival pormestarina, osa 2

Lukuaika: 3 minuuttia

De Blasion alkutaival pormestarina, osa 2

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Maria Michelsson

Helmi–toukokuussa New Yorkin pormestari Bill de Blasio sai huutia sääankkurilta, valitsi vaimonsa rahaston puheenjohtajaksi ja esiintyi Good Wife -sarjassa.

Aikakauslehti New York tiivisti toukokuussa osuvasti, miksi monet ovat haltioissaan New Yorkin pormestarin Bill de Blasion perheestä. Pitkä, hupsu valkoinen mies nai pikkuruisen, mustan entisen lesbon, pyrkii pormestariksi vasemmistolaisilla teemoilla ja voittaa yllättäen ja ylivoimaisesti. Menestys on osittain modernin perhekampanjan ansiota. De Blasiolla on kaksi teini-ikäistä lasta, joilla on molemmilla huomiota herättävät hiukset.

Tammikuun alussa pormestarina aloittanut de Blasio on kuitenkin saanut osakseen kovaa kritiikkiä. Helmikuussa hän päätti pitää julkiset koulut auki, vaikka kaupunkiin oli ennustettu lumimyräkkää. Lapsien oli mentävä kouluun hurjassa kelissä. Julkkissääankkuri Al Roker kirjoitti Twitterissä de Blasion pormestariuden jäävän yhteen kauteen.

Samassa kuussa pormestaria kuljettanut autokaravaani ajoi ylinopeutta ja jätti pysähtymättä stop-merkkien kohdalla. Kaksi päivää aiemmin de Blasio oli pitänyt tiedotustilaisuuden Vision Zero (visio nolla) -liikenneturvallisuussuunnitelmasta, jossa jalankulkijoiden kuolemille ja vammoille halutaan laittaa piste. Nopeusrajoitusta lasketaan ja edesvastuuttomilta taksikuskeilta otetaan ajokortti pois.

De Blasiota on arvosteltu myös hitaudesta. Hän on täyttänyt hallintonsa virkoja verkkaisesti, ja muutto Brooklynin Park Slopesta pormestarin virka-asuntoon Gracie Mansioniin on yhä toteutumatta.

Helmikuussa saatiin kuitenkin nimitysuutinen, kun de Blasio nimitti vaimonsa Chirlane McCrayn Mayor’s Fundin (pormestarin rahasto) puheenjohtajaksi ilman palkkaa. Voittoa tavoittelematon rahasto tarjoaa yhdessä kaupungin laitosten kanssa julkisia ohjelmia, kuten kesätöitä 14–24-vuotiaille. McCray on työskennellyt muun muassa lehtikustannusalalla ja New Yorkin kaupungin virkamiesten puheenkirjoittajana. De Blasio kutsuu häntä lähimmäksi uskotukseen ja ykkösneuvonantajakseen.

Maaliskuussa Marist Poll -kysely kertoi, että vain 39 prosenttia äänestäjistä pitää Bill de Blasion työsuoritusta hyvänä. Hän on suosituin afroamerikkalaisten keskuudessa. Heistä 50 prosenttia on tyytyväisiä pormestariin. Äänestäjistä peräti 59 prosenttia pitää de Blasiosta, ja 65 prosenttia äänestäjistä kokee pormestarin välittävän heidän kaltaisistaan ihmisistä.

De Blasio allekirjoitti maaliskuussa ensimmäisen lakialoitteensa pormestarina. Hänen vaalilupauksiinsa kuuluneen lain ansiosta aiempaa useammalla yksityisen sektorin työntekijällä on oikeus palkalliseen sairauslomaan. Huhtikuun alusta lähtien vähintään viisi henkeä työllistävien yritysten työntekijöille kuuluu ainakin viisi sairauslomapäivää.

Pormestarinvaalin aikana de Blasio ehdotti, että yli 500 000 dollaria tienaavien newyorkilaisten veroprosenttia nostetaan, ja rahat käytetään yleiseen esikouluun ja koulupäivän jälkeiseen harrastustoimintaan yläasteilla. Hän jatkoi lobbaamista valituksi tultuaan, mutta jatkokaudelle marraskuussa pyrkivä New Yorkin osavaltion kuvernööri Andrew Cuomo ei halunnut nostaa veroja ja tahtoi ehdotuksen koskevan koko osavaltiota.

Osavaltion budjetissa New Yorkin kaupunki sai lopulta noin 300 miljoonaa dollaria esikouluun ja noin 145 miljoonaa dollaria harrastustoimintaan. De Blasio hävisi siis pitkäaikaiselle ystävälleen ja demokraattitoverilleen Cuomolle, mutta iloitsi ainakin julkisesti kokopäiväisen esikoulun toteutumisesta. Syyskuussa alkavaan ilmaiseen esikouluun voivat hakea tänä vuonna neljä vuotta täyttävät lapset, mikä helpottaa perheiden arkea ja taloudellista tilannetta.

De Blasio seurasi edeltäjänsä Michael Bloombergin jalanjälkiä maaliskuussa ja esitti itseään Good Wife -draamasarjassa. Viidennen tuotantokauden jaksossa taksin televisiossa pyörii mainos, jossa pormestari kehuu New Yorkia loputtoman seikkailun kaupungiksi. De Blasio paljasti seuraavansa Good Wifea vaimonsa kanssa.

Huhtikuussa Bill de Blasio ja Chirlane McCray vierailivat The View -keskusteluohjelmassa ja sanoivat esikoulun vaikuttaneen positiivisesti heidän lapsiinsa. Ohjelman luonut tv-toimittaja Barbara Walters ihasteli sitä, että lähes 20 vuotta naimisissa ollut pariskunta piti toisiaan kädestä koko 15 minuutin haastattelun ajan.

Toukokuussa julkaistussa New York -lehden haastattelussa McCray kertoi, että hän ei halunnut viettää jokaista päivää esikoisvauvansa Chiaran kanssa. Hän oli 40 ja tehnyt töitä 14-vuotiaasta asti. The New York Postin etusivulla luki pian, että McCray oli mielestään huono äiti, ja The Daily News kirjoitti etusivullaan, että hän ei halunnut olla äiti. De Blasio vaati lehdiltä anteeksipyyntöä vaimonsa sanomisten vääristelystä.

USA:n terveysministeriö palkitsi toukokuussa Chiara de Blasion erikoistunnustuksella, koska 19-vuotias kertoi julkisuuteen masennuksestaan ja päihteiden käytöstään. Hän kärsi kliinisestä masennuksesta ja joi ja käytti huumeita kalifornialaisessa yliopistossa. Chirlane McCray ja Bill de Blasio olivat läsnä raitistuneen tyttärensä palkintotilaisuudessa.

New Yorkin kaupunki ja opettajien ammattiliitto pääsivät toukokuussa alustavaan sopuun takautuvista palkankorotuksista. Yhdeksänvuotinen sopimus maksaisi yli viisi miljardia dollaria. Kaikki kaupungin työehtosopimukset umpeutuivat mediamoguli Michael Bloombergin toimiessa pormestarina vuosina 2001–2013.

De Blasio julkisti toukokuussa 73,9 miljardin dollarin budjetin kaupungin tulevalle tilivuodelle. Yli 150 umpeutuneen työehtosopimuksen korvaamisen arvioidaan maksavan 17,75 miljardia dollaria veronmaksajille.

Pormestari julkisti toukokuussa myös kampanjan 200 000 kohtuuhintaisen asunnon rakentamiseksi tai säilyttämiseksi New Yorkissa seuraavan kymmenen vuoden aikana. Kysymyksessä on Yhdysvaltojen historian suurin asuntoaloite. Pula edullisista asunnoista oli yksi de Blasion pormestarikampanjan pääteemoista.

Kesäkuussa Chiara de Blasio ja hänen 16-vuotias Dante-veljensä johtavat vuotuista Mermaid Paradea (merenneitoparaati) Coney Islandilla, Brooklynin huvipuistokaupunginosassa. Kuningatar Merenneidoksi ja kuningas Neptunukseksi on aiemmin valittu muun muassa muusikkopariskunta Laurie Anderson ja Lou Reed. Vuonna 1983 perustettu meriaiheinen paraati juhlistaa kesän alkamista.

Lopuksi toivotan hyvää kesää lukijoille missä olettekin.

mainos