Yleinen

Venäjän ote aktivisteista lipsuu

Greenpeacen "merirosvot" muuttuivat yhdessä yössä huligaaneiksi ja Venäjä ilmoitti olevansa valmis neuvottelemaan Arctic Sunrisen kaappauksesta.

Lukuaika: 3 minuuttia

Venäjän ote aktivisteista lipsuu

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Vielä eilen alkuillasta vaikutti siltä, että keskiviikkopäivän merkittävin käänne arktiksensuojelijoiden poliittisen vankeuden suhteen oli Venäjän ilmoitus kansainväliselle merioikeudelle ITLOS:lle, että se ei aio osallistua välimiesmenettelyyn Arctic Sunrisen kaappauksen osalta.

Muutama tunti päivän oikeudenkäyntien jälkeen alkoi tapahtua. Tutkintakomitean johtaja V. I. Markin ilmoitti Moskovasta, että joukkoa tutkitaan enää huliganismista. Huliganismista voi tuomita poliittisin perustein kenet vaan, mutta se ei ole riittävä peruste Arctic Sunrisen valtaamiseksi kansainvälisillä vesillä. Nyt siis ainakin laiva on vapautettava pian. Tämä lienee alku tyylikkäälle vetäytymiselle kusiaispesästä.

(Kappale lisätty 24.10. klo 13.20) Tänään Murmanskin alueoikeuden syyttäjät ovat kuitenkin pitäneet edelleen kiinni merirosvouksesta, koska virallinen dokumentti Moskovasta ei ole vielä saapunut. Myös Sini Saarelaa kuulustellaan iltapäivällä merirosvoudesta. Hänen asianajajansa mukaan tilaisuuden hyöty on, että hän vie Sinille syötävää ja kuulustelu todetaan heti turhaksi. Kunpa pian myös laivan ja miehistön kiinniotto todettaisiin laittomaksi, koska huliganismin perusteella kaappaukseen ei voinut ryhtyä.

Tänän YK:n päivänä brasilialainen Ana Paula otti hyvin suoraselkäisenä kantaa Arktiksen sekä miehistön poliittisesta vankeudesta vapautumisen puolesta.

Syytekohdan muuttumisesta huolimatta muutkin eilispäivän tapahtumat ovat edelleen tärkeitä.

Siitä huolimatta, että Venäjä siis aiemmin eilen ilmoitti jäävänsä pois kansainvälisen merioikeuden välimiesmenettelystä Arctic Sunrisen kaappauksen osalta, se tiedotti olevansa valmis neuvottelemaan asiasta muuten.

Näin ollen ITLOS nimeää tribunaalin viidennen jäsenen Venäjän puolesta ja ratkaisee asian. Venäjä on itse hyväksynyt ITLOS:in ratkaisun tapauksessa, jossa se on joutunut luovuttamaan japanilaisen kalastusveneen. Venäjä on myös itse vienyt asioita ITLOS:n ratkaistavaksi ja voittanut tapaukset. Merioikeus on vanhinta ja järjestyneintä kansainvälistä velvoittavaa oikeutta. Venäjän kaupan ja merenkulun kannalta sen ylenkatsominen on käytännössä mahdotonta.

Venäjä jätti yleisvarauman ratifioidessaan YK:n merioikeusyleissopimuksen, jonka mukaan mikään sen suvereniteetin piirissä oleva ei kuuluisi ITLOS:lle. Tällainen lausuma on merkityksetön, koska se on ristiriidassa sopimuksen ratifioimisen idean kanssa. Lausuma on pelkkä kotimaiseen politikointiin tarkoitettu hokema.

Greenpeace Internationalin päälakimies Daniel Simons pitää Venäjän käytöstä omituisena, koska normaali tapa olisi osallistua oikeudenkäyntiin ja perustella siellä miksi Venäjä ei pidä kansainvälistä merioikeutta pätevänä tässä tapauksessa. Venäjän valmiutta asian sopimiseen muuten Simons pitää hyvänä asiana. Jos ITLOS ratkaisee asian Hollannin vaatimuksen mukaisesti, pääsisi Arctic Sunrisen 30-henkinen miehistö kotimaihinsa odottamaan kutsua mahdolliseen Murmanskin käräjäoikeuden Leninin piirin oikeuskäsittelyyn.

Oma veikkaukseni on, että ennen Alankomaiden kuningasparin vierailua kahden viikon päästä laiva miehistöineen on vapautunut.

Vanha ystäväni Dima Litvinov saa käsiraudat paluumatkalle tutkintavankilaan.

Mitä muuta eilen tapahtui? Iltapäivällä Greenpeace Nordicin Arktis-kampanjoitsija Dima Litvinov sai ulkoilla tutkintavankilasta ihmisten pariin näytösoikeudenkäynnissä. Hän on syntynyt Venäjällä, mutta on saanut USA:n ja Ruotsin kansalaisuuden. Paikalla oli siis Ruotsin konsuli ja USA:n konsulaatin edustajat sekä tulkki, jolla oli harvinaisen helppo työpäivä istua ja olla hiljaa.

Litvinovin isoisoisä Maxim oli Leninin suurlähettiläs ja Stalinin ulkoministeri. Dima vietti lapsuudestaan neljä vuotta karkotettuna Siperiaan, kun hänen isänsä oli seitsemän hengen ryhmässä osoittanut mieltä Moskovan Punaisella torilla Tsekkoslovakian miehitystä vastaan 1968. Perhe muutti sittemmin Yhdysvaltoihin.

Vuonna 1990 Dima osallistui Greenpeacen protestipurjehdukseen Neuvostoliiton Novaja Zemljan ydinkokeita vastaan samoilla vesillä kuin tänä ja viime vuonna arktista öljynporausta vastaan. 1990 Neuvostoliiton ydinkokeet loppuivatkin, mitä ennen Gorbatsov määräsi kiinniotetun laivan vapautettavaksi. Nykyään Dima on Venäjän Greenpeacen hallituksen jäsen. Hän on myös pitkäaikainen kollegani, jonka tunnen jo 90-luvun metsäkampanjoiden ajoilta.

Oikeudenkäynnin käsikirjoitus ei muuttunut, ja syytettyä lukuun ottamatta osallistujat olivat yleisöä myöten kaikissa näytöksissä pitkälti samat. Tällä kertaa istunto oli pienessä alueoikeuden alakerroksen salissa.

Dima tuotiin yleisön kolmen penkkirivin välistä istuntosalin häkkiin, reilusti myöhässä, kuten tavallista. Onnistuin taputtamaan Dimaa kannustavasti olalle. Ennen tuomarin saapumista oli tehokkaita haastattelu- ja kuvausminuutteja. Jostain syystä Norjan yleisradioyhtiö NRK oli ainoana pohjoismaista paikalla. Kuvaava toimittaja ei ollut aiemmissa oikeudenkäynneissä, joten hän kyseli vinkkejä ennen istuntoa, ja teki pikahaastattelun ruotsiksi tv-kameralla kuvaten. Kaikki tuntui Dimalla olevan hyvin, mutta kuulemma joutaisi jo tyrmästä pois. Aika ei meinaa kulua.

Kirjoitin istunnon aikana Dimalle pari liuskaa viimeaikaisia käänteitä, jotka voisivat vaikuttaa Arctic30:n vapautumiseen. Ennen tuomareiden taukoa, kun Diman käsiraudat oli jo laitettu takaisin, sain sujautettua taitetun kirjelapun hänelle käteen. Asianajaja Larisa Vasiljevan antamien papereiden joukossa näkyi pari kirjekuortakin. Greenpeacen Nordicin ja Venäjän edustajat kertoivat kannustavia kuulumisia Dimalle.

Tuomion kuulemisen kohdalla kukaan ei enää reagoinut mitenkään, kukaan ei odottanutkaan mitään. Varsinaisen kunnon hymyn sain kaverista kameralle vasta aivan lopuksi, samalla hän lähetti terveisiä vaimolleen. Diman vaimo on aiemmin huolestunut miehensä sokerinkäytöstä ja epäterveellisestä ruokavaliosta, ja Dima itse oli kirjeissään pyytänyt sokeria toimitettavaksi. Vaimo voinee olla tyytyväinen, SIZOn dieetti on selvästi hoikentanut aviomiestä.

***

Laitetaan loppuun vielä erillisenä hyvä uutinen Sini Saarelasta, jonka kuukausittainen 30 kilon avustuskiintiö oli ylittynyt jo viime viikolla, koska hänelle on toimitettu tuoreita kasviksia ynnä muuta vegaanille sopivaa. Kiintiön ylityksen jälkeen hän oli saanut luvan ottaa vastaan yhdellä kertaa vielä 10 kiloa elintarvikkeita. Nyt Sinillä on soijavalmisteita ja muuta ruokaa, joka toivottavasti riittää lokakuun loppuun saakka.

mainos

Tekstiä päivitetty 24.10. klo 13.20.

  • 24.10.2013