Yleinen

Vapaus koittaa loppuviikosta

Sini Saarela & muut aktivistit määrättiin vapautettavaksi takuita vastaan, mutta vapaus ei koita vielä.

Lukuaika: 3 minuuttia

Vapaus koittaa loppuviikosta

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Primorskin piirioikeus julisti eilen illalla, että Sini Saarela pääsee vapaaksi takuita vastaan. Tähän asti kaikki muutekin Greenpeace-oikeudenkäynnissä Pietarissa on päätetty päästää takuille odottamaan oikeudenkäyntiä, lukuun ottamatta ensimmäisenä oikeuteen joutunutta Colin Russelia. Lista vapautta odottavista kasvaa joka päivä.

Alkaa näyttää siltä, että Russelilla kävi huono tuuri olla ensimmäisenä oikeudessa Pietarissa: Syyttäjä ja tuomari eivät ilmeisesti olleet saaneet uusia ohjeita päästää aktivistit takuille.

Sini Saarela eilen oikeudessa ennen tietoa vapauttamisesta. Koska kalenterin mukaan on talvi, on poliisikonstaapelin käytettävä turkislakkia myös seisoessaan vartiossa oikeussalissa.

Maanantaina hetken aikaa sain käsityksen, että nyt käydäänkin oikeasti oikeutta, kun yksi ei päässyt vapaaksi ja toiset pääsivät. Siinä kohtaa tuuli kääntyi: tuomareille ja syyttäjille tuli ilmeisesti Moskovasta ohje hylätä tutkintakomitean vaatimus kolmen kuukauden jatkosta tutkintavankeudelle aina Sotšin olympialaisiin saakka.

Russelin vankeuteen määrännyt tuomari oli tiistaina niin kiusaantunut huomiosta, että aloittaessaan Miguel Hernan Perez Orsin asian käsittelyn hän määräsi kuvaajat välittömästi pois salista. Kaikissa Primorskin piirioikeudessa seuraamissani jutuissa on annettu kuvata koko käsittelyn ajan, vaikka varsinkin videokameroita jalustoineen on pidetty kauempana vangitun häkistä.

mainos

Jos kaikki muutkin vapautetaan, Greenpeace International siirtää 29 vangitusta yhteensä 1,3 miljoonaa euroa tilille, jonne rahan saapuminen vie pari päivää. Sitten tutkintavangit on vapautettava kahden vuorokauden kuluessa.

Asianajajat ovat kiirehtineet heti päätöksen jälkeen järjestämään rahansiirtoa ja hakeneet päätöksen paperilla seuraavana päivänä. Nykyään tilisiirto vaikkapa Suomesta venäläiselle pankkitilille menee yleensä parissa päivässä. Venäläistä byrokratiaa kuitenkin on ilmennyt aivan kaikissa vaiheissa, joten vapautumista lienee odotettava useampia päiviä.

Greenpeacen tiedotteessa rauhoitellaan odottelemaan, eikä sitä pidetä varmana, voivatko tutkittavat poistua kotimaahansa. Eilen Sini Saarelan asianajaja Larissa Vasiljeva tulkitsi päätöksen niin, että kotiinpaluu olisi mahdollinen.

Freelance-videokuvaaja ja -tuottaja Kieron Bryan pääsee takuita vastaan vapaalle. Vartijat eivät saaneet kuvaajia ajettua salista ennen kuin Kieron pääsi vastailemaan useaan kysymykseen tuntemuksistaan vapauden koittamisesta.

Oikeudenkäyntejä on ollut tällä viikolla mukava seurata, kun kaapattujen mieliala on kohonnut. Kovasti minuakin kosketti tänään Kieron Bryanin hymy miehen kuullessa, miten hänen työnantajansa ja yliopistonsa häntä olivat kirjallisesti kehuneet. Ja lopulta päätöksen jälkeen jo helpottuneena häntäkin nauratti.

Toimittajien kysymyksiin Kieron vastasi haluavansa vapaudessa ensimmäisenä kunnollisen aterian ja oluen. Sitten haluaisi tavata äitinsä ja tyttöystävänsä, mahdollisesti jo täällä Pietarissa. Kieronilta kysyttiin, lähtisikö hän uudelleen matkalle, jos saisi valita. Hän vastasi, ettei olisi ihan tätä kahden kuukauden vankeutta valmis ottamaan, mutta kertoi rakastavansa työtään ja haluavansa kuvata myös Greenpeacelle näin tärkeiden asioiden esiin tuomiseksi.

Keskiviikkona laivan kapteeni Peter Willcox sai päätöksen takuille pääsemisestä. Perjantaille on säästetty Dima Litvinov, jota tunnutaan pitävän jo sukuhistoriansa vuoksi vähän muita pahempana huligaanina.

Hollantilainen Arctic Sunrisen mekaanikko Mannes Ubels oli hyvällä tuulella jo vapauttavan oikeudenkäynnin alussa.

Hampurin kansainvälinen merioikeus ITLOS antaa päätöksensä tapauksesta perjantaina, ja varmasti vapauttaa Arctic Sunrisen miehistöineen. ITLOSin tuomari lukee päätöksen laadukkaassa nettistreamissa klo 16 alkaen Suomen aikaa.

Pohdin sitä, olisikohan merioikeus jo kertonut etukäteen jutun osapuolille perjantaina luettavan päätöksen? Voisiko se olla syy sille, että Pietarissa tuuli kääntyi? Olisiko se diplomaattinen sähke tullut juuri Colin Russelin käsittelyn jälkeen?

Ainakin täällä näyttää olevan selvästi kiire saada kaikki päästettyä vapaaksi perjantai-iltapäivään mennessä: Marco Weberin vangitsemisen jatkon käsittely alkoi juuri, keskiviikkoiltana kello kahdeksalta.

Hollanti on vaatinut myös kaikkien laittomien oikeusjuttujen lopettamista. Vaatimus ei voi olla menemättä läpi. Jos pietarilainen tutkintakomitea ei ennätä itse todeta radisti Russelin vankeutta turhaksi, on sen nöyrryttävä ITLOSin päätöksen jälkeen päästämään hänet ja laiva vapaaksi.

1,3 miljoonaa euroa on aika iso lunnasraha kansainvälisillä vesillä Arctic Sunrisen kaapanneille valtiollisille merirosvoille. Senkin Venäjä joutuu maksamaan takaisin, vaikka Venäjällä oikeudenkäyntejä ei tulisikaan.

Joten tämäkin draama on näytelmää kaikille niille, jotka ovat tutustuneet kansainvälisen merioikeuden juttuun.

  • 20.11.2013