Yleinen

Pääsevätkö kaikki aktivistit tällä viikolla vapaaksi?

Lukuaika: 3 minuuttia

Pääsevätkö kaikki aktivistit tällä viikolla vapaaksi?

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Arktiksen blogikirja

Oikeus päästi yllättäen takuita vastaan eilen vapaaksi kolme venäläistä Greenpeace-aktivistia. Matti Ikonen blogaa Pietarin oikeussaleista.

Primorskin piirin oikeustalo on harmaan piirihallinnon rakennuksen siivessä. Viereinen postmoderni bisnezcentr heijastaa peilipinnallaan neuvostoaikaisen ruskean peltioven, jota kiskaisemalla pääsee aulaan.

Vartija kokeilee metallinilmaisimellaan rinkkaani, muistan että vinkuvassa kohdassa on leipä ja puukko, jota en nyt kehtaa ottaa esille. Kaivan repusta kameran, sehän se vinkuu? Vartija käskee maistamaan vesipullosta ja näyttämään passin tiskin takana olevalle virkailijalle, joka vilkuilee passin läpi, mutta ei tallenna nimeäni mihinkään.

Kysyn missä kerroksessa Kieron Bryanin juttu on, se greenpeacelainen? Vartija mainitsee kolmannen kerroksen ja salinumeroita.

Nousen kuluneita portaita betonielementtirakennuksen ylempiin kerroksiin. Kolmannessa on loputtoman pitkä käytävä, jossa lohduttoman näköiset ihmiset odottavat omaisensa näkemistä oikeudessa. Nuori mies viedään pois oikeussalista, käsiraudoissa talutettuna, kuten aina. Hänen äitinsä tai ehkä isoäitinsä roikkuu kiinni niin pitkään kuin voi. Toisessa kädessään naisella on ikoni, joka saa suudelman, kun rautaovi sulkeutuu pojan takana. Prozess on korkeemman käres.

En löydä kuin uusia ja uusia oikeussaleja, ilmeisesti osa on niistä vain toimistohuoneen kokoisia. Niissä näkyy käsiteltävän talousjuttuja, joille on varattu vain parikymmentä minuuttia aikaa.

***

Vaikka Pietarissa on aurinkoinen nollakeli ja lämpimämpää kuin Murmanskissa oli, on vartijoiden sisäpukeutumiseenkin lisätty turkislakki. Kyeron Bryan kuuntelee tulkkiaan.

Videojournalisti Kyeron Bryanin juttu löytyy kaikkien käytävien jälkeen toisesta kerroksesta. Olen taas myöhässä, mutta aiempien juttujen takia tämäkään ei ole päässyt alkamaan.

Puolenkymmentä tv-kameraa ja puolentusinaa valokuvaajaa odottaa kollegaansa oikeussaliin kuulemaan, kun syyttäjä vaati tutkintavankeuden jatkamista vielä kolmella kuukaudella. Viivästyksen takia epäilemme, että vaatimusta ei aleta käsitellä, vaan loppu virka-aika menee päämiehen ja juristin kesken.

Lopulta Kyeron tuodaan saliin. Emme tiedä pääsemmekö kuvaamaan ja seuraamaan. Livahdan hetkeksi juttusille Kyeronin kanssa: yllättäen saammekin jäädä seuraamaan, kun Kyeron pyytää lisäaikaa keskustelulle asianajajiensa kanssa.

Oikeudessa on uusi tulkki. Kun tuomari rutiininomaisesti kysyy, onko vangittavaksi vaadittu tyytyväinen tulkkiinsa, lausuu hän, että ei voi oikein tietää kun kaikkea tuomarin puhetta ei ole käännetty. Tulkki ei ennätä kääntää tätä vastausta kokonaan, kun tuomari jatkaa jo puhettaan. Kyeron toistaa, että kaikkea ei käännetä.

Seuraa ihmettelyä ja paljon puhetta, josta osan tulkki ennättää kääntää. Greenpeacen tutkintavankilassa käyttämällä tulkilla ei ole oikeutta tulkata oikeudessa.

Pidetään tauko. Kun vangittua viedään pois, ehdotan hymyä kameralle. Vastaukseksi saan vähän epäuskoisen naurahduksen. Tauolta palatessa kuvaajat saavat tuon hymyn ikuistettua.

Tuomari tarkistaa vielä Kyeronin perustiedot ja kysyy, haluaako hän enemmän aikaa perehtyä asiaansa? Kyeron vastaa kyllä. Tuomari päättää, että käsittelyä jatketaan huomenna ja poistuu. Kyeron näyttää iloiselta ja helpottuneelta. Omaiset, juristit ja konsuli kehuvat hänen suoraselkäisyyttään tiukassa paikassa.

Tällä kertaa draama kohoaa hupinäytelmäksi ennen taukoa. Meidät komennetaan pois salista vangin vientiä varten, otetaan viimeiset kuvat käytävällä. Yritän olla olematta muiden kuvaajien edessä. Kyeron menee aivan vierestäni, ehdin taputtaa häntä olalle ja nostaa peukun ylös parin kannustavan sanan kera.

***

Käytävässä saan tiedon Arctic Sunrisen lääkärin, Jekaterina Zaspan oikeudenkäynnistä Kalininin piirioikeudessa. Syyttäjä ei ole vastustanut vaatimusta päästä takuille odottamaan oikeudenkäyntiä!

Tämä ensimmäinen päivä tutkintavankeusvaatimusta Pietarissa voikin tarjota yllätyksiä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Yläkerrassa David John Haussmannin tapaus on jätetty tauolle huomiseen, jotta hän ennättää keskustella asianajajansa kanssa. Ana Paulan asianajaja on verrannut syytöstä yleisen järjestyksen rikkomisesta ulkomerellä väitteeseen, että joku olisi kaatanut puita hiekka-aavikolla. Päätämme siirtyä yläkertaan odottamaan Ana Paulan jutun käsittelyn loppua, jolloin voimme päästä tauolla saliin ennen päätöksen julistamista.

Kännyköihin tulee uusin tieto, Katja Zaspa pääsee takuita vastaan vapaalle odottamaan oikeudenkäyntiä! 1 vapautuu, 29 jäljellä, käytävässä iloitaan!

Emme olisi uskoneet, mutta venäläisen lääkärin päästäminen ensimmäisenä vapaaksi on aika loogista. Katja on kuitenkin viety takaisin SIZOon, koska pari päivää menee päätöksen täytäntöönpanossa.

Tiistaina Sini Saarela on oikeudessa klo 8.30 paikallista aikaa, joka on nyt talvella kaksi tuntia Suomea edellä.

Ja nyt nämä teatterit muuttuvatkin oikeudenkäynneiksi! Katjan lailla Ana Paulan syyttäjä ei enää vaadi tutkintavankeuden jatkamista kahdeksan tunnin perusteellisen oikeudenkäynnin jälkeen. Tuomari kertoo maanantaina ilmoittavansa päätöksensä tiistaina klo 11.

Ana Paula pitää pontevimman loppupuheenvuoron, mitä olen täällä kuullut ja osoittaa mieltään entiseen tapaan vihkoon kirjoittamillaan Save The Arctic -teksteillä. Vielä kun häntä viedään käsiraudoissa takaisin tutkintavankilaan, kädessä näkyy tuo vaatimus. Tilanne on tietenkin aika herkkä, kun loppupuheenvuoroissa alkaa ilmetä mahdollisuus vapauteen.

Maanantaina Colin Russel määrätään kolmeksi lisäkuukaudeksi tutkintaan, Katja Zaspa pääsee takuita vastaan vapaaksi heti kun takuut on maksettu. Muiden osalta oikeudenkäynnit jatkuvat tiistaina, koska osa venyi pitkään ja toisille annettiin mahdollisuus keskustella lisää asianajajansa kanssa. Syyttäjien erilaiset vaatimukset samasta teosta ovat aika merkillinen tilanne. Juristit vetoavat välittömästi Colinin vapauttamiseksi, ja Katja Zaspan pääsyä takuille Greenpeace Internationalin juristit käyttävät heti huomenna argumenttina jokaisessa jutussa.

Tämä viikko saattaa todellakin merkitä sitä, että koko joukko pääsee vapaaksi viimeistään perjantaina! Näin vankilan johto oli yhdelle vangitulle jo luvannutkin.

Maanantai-iltana myös valokuvaaja Denis Sinjakov ja Andrei Allakverdov määrättiin vapautettavaksi takuita vastaan.

  • 19.11.2013