YleinenKirjoittanut Maria Michelsson

Lintukoto Bronxissa

Lukuaika: 2 minuuttia

Lintukoto Bronxissa

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Maria Michelsson

Vauraassa Riverdalessa on näyttäviä omakotitaloja ja kuuluisia ex-asukkaita, mutta myös aseellisia ryöstöjä ja kännihuutelua.

New Yorkia on vaikea vastustaa. Kaupunki on iso ja nähtävää paljon ja laidasta laitaan. Vierailijoille New York merkitsi ennen Manhattania, mutta nyt osa on löytänyt Brooklynin. Harvempi eksyy Bronxiin, jossa toki houkuttelee baseball-joukkue New York Yankeesin stadion, eläintarha ja kasvitieteellinen puutarha.

Kun muutin kaupunkiin viime toukokuussa, päädyin tuntemattomaan ja huonomaineiseen Bronxiin, jossa mieheni varttui ja asui. Newyorkilaiset tuttavani olivat usein kauhuissaan tai ainakin ihmeissään asuinpaikastani, ja suomalaisille tuli mieleen hip hop ja graffitit, Bronxin anti maailmalle.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Kyllä: Bronx on köyhin New Yorkin viidestä hallintoalueesta, jotka ovat Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx ja Staten Island, ja osa kaupunginosista on vaarallisia. Mutta sitten on sellaisia kaupunginosia kuin hyvämaineinen ja vauras Riverdale, jossa asun. Tiesin paikan Woody Allenin hienosta Miehiä ja vaimoja -elokuvasta, jossa Jack ja Sally asuvat hulppeassa talossa Riverdalessa.

Toisin kuin moni New Yorkissa luulee, Riverdale ei ole Manhattanilla eikä kaupungin ulkopuolella. Alue sijaitsee Bronxin luoteispuolella ja on New Yorkin kaupungin pohjoisin kohta. Kyseessä voisi olla pieni, idyllinen yliopistokaupunki. On kaksi collegea, pääostoskatu, omakotitaloja ja vanhojen puiden reunustamia rauhallisia katuja. 1800-luvulla rikkaat manhattanilaiset rakennuttivat Riverdaleen vapaa-ajan asuntoja, joista tuli vuosisadan vaihteessa ympärivuotisia koteja junaradan myötä.

Me asumme 1920-luvulla rakennetussa kerrostalossa. Keittiön ikkunasta näkyy Van Cortlandt Park, New Yorkin neljänneksi suurin puisto. Sinne mahtuu USA:n ensimmäinen julkinen golfkenttä, ulkoilmauima-allas, ratsastustalli ja järvi. Kallioilta avautuu näköala Manhattanille ja sen pilvenpiirtäjiin. Kesäviikonloppuisin puistossa pelataan krikettiä ja pidetään piknikkejä. New Yorkin filharmonikot ilahdutti ilmaiskonsertilla viime heinäkuussa.

Kotimme vieressä on myös Fieldstonin yksityisomistuksessa oleva ökyalue. Venäjän pääkonsulaatin työntekijöillä on oma tornitalo, ja Fieldstonissa asuvat ilmeisesti myös Beninin ja Guinean YK-suurlähettiläät. Iltakävelyillä näkee siististi pukeutuneita juutalaisia perheitä, vartiointiliikkeen auton kirkkaine valoineen, kissoja ja lyllertäviä pesukarhuja, jotka ääntelevät ihmismäisesti.

Naapurissa on niin ikään yliopistoon valmistava Horace Mann -koulu, jota rikkaiden perheiden lapset käyvät. Kirjailija Jack Kerouac opiskeli siellä vuoden verran ja pelasi jalkapallojoukkueessa. New Yorkin entinen pormestari Rudy Giuliani valmistui Manhattan Collegesta, ja Bronxissa syntynyt muotisuunnittelija Ralph Lauren kävi ortodoksijuutalaista Salanter Akiba Riverdale Academy -koulua.

Kirjailija Mark Twain ja italialainen kapellimestari Arturo Toscanini asuivat puolestaan Wave Hillissä, Hudson-joen varrella sijaitsevassa kartanossa. Tilukset istutuksineen ovat nähtävyys, johon pääsee kätevästi Metro-North-junarataa pitkin Manhattanin Grand Central -rautatieasemalta.

Muita kuuluisia riverdalelaisia ovat presidentti John F. Kennedy, jazzlaulaja Ella Fitzgerald, unkarilainen säveltäjä Béla Bartók, Aerosmithin Steven Tyler, muusikko Carly Simon, koomikko Tracy ”30 Rock” Morgan ja tv-tuottaja Fred Friendly, jota George Clooney esitti ohjaamassaan Good Night, and Good Luck -elokuvassa.

Pulitzer-palkittu paikallislehti Riverdale Press mainosti joulun alla, että masentavien uutisotsikoiden maailmassa on mukava avata lehti, joka muistuttaa hyvistä asioista ja ihmisistä, jotka tekevät Riverdalesta upean paikan elää (lehti jäi tilaamatta). Riverdale on kuitenkin osa kahdeksan miljoonan asukkaan kaupunkia, jossa sattuu ja tapahtuu.

Tammikuussa Pohjois-Riverdalessa saatiin kiinni kuudentoista aseistetun miehen liiga, joka yritti ryöstää huumeita tekeytymällä poliiseiksi. Meidän kulmilla asukkaat ovat saaneet tarpeekseen The Lounge -yökerhon musiikin jytkeestä ja humalaisista asiakkaista ja haluavat New Yorkin osavaltion vievän paikalta anniskeluoikeudet. Samassa rakennuksessa toiminut hierontapaikka New Healing Touch suljettiin toukokuussa prostituution vuoksi.

Tilastojen mukaan postinumeroalueellamme asuu reilut 23 000 ihmistä, joista vajaat 18 000 on valkoihoisia. Viiden minuutin päässä asunnostamme sijaitsevalla metroasemalla (Van Cortlandt Park–242nd Street) näkee kuitenkin enimmäkseen afroamerikkalaisia ja latinoja. Metrossa on kodittomia, jotka pyytävät välillä rahaa.

Kotona luen amerikkalaisen Jeffrey Eugenedisin romaania Naimapuuhia, jonka sivuhenkilö Larry Pleshette kasvoi kulttuurikodissa Riverdalessa. Äiti johti Wave Hillin kuvataideohjelmaa, säveltäjä Leonard Bernstein kyläili, keittiön ikkunasta näkyi Hudson-joki ja kaapissa oli kahvia Zabar’sista, joka on arvostettu juutalainen ruokakauppa Manhattanin Upper West Sidella.