YleinenKirjoittanut Sonja Hyppänen

Lähtölaukaus

Lukuaika: 2 minuuttia

Lähtölaukaus

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Sonja Hyppänen

Ehdimme jo toivoa joulua maissa, sillä valaanpyytäjät ovat muutaman viikon myöhässä perinteisestä lähtöajastaan.

Ensimmäinen siirto Eteläisen jäämeren shakkipelissä on pelattu. Japanin valaanpyyntilaivasto jätti kotisatamansa taakseen sunnuntaina 8. joulukuuta. Hetken ehdimme jo toivoa joulua maissa, sillä valaanpyytäjät ovat muutaman viikon myöhässä perinteisestä lähtöajastaan.

Tänä vuonna valaanpyyntilaivasto lähti matkaan vähin äänin, melkein kuin häpeillen. Yleensä valaanpyyntialusten lähtö tapahtuu juhlien; serpentiinin, puheiden ja torvien säestämänä. Nyt laivasto piti lähtöpäivänsä salassa meidän takia. Vastustus valaanpyyntiä kohtaan kasvaa Japanissa, joten kenties laivaston takana lymyävä the Institute of Cetacean Research halusi välttää myös paikalliset konfrontaatiot lähettämällä laivat matkaan hiljaisuudessa.

Tämä tulee olemaan kolmas talveni maailman eteläisellä laidalla estämässä valaanpyyntiä. Harppuunalaivojen lähtö sähköistää aina tunnelmaa laivalla. Vaikka kaikki toivovat, että valaanpyytäjät eivät lähtisikään, olemme valmistautuneet tulevaan valaanpyyntikauteen viime maaliskuusta lähtien. Kampanjan alku käynnistää ketjureaktion, joka pyyhkäisee tähänastisen työlistan pois päiväjärjestyksestä ja laiva keskittyy tankkaamiseen, viimeisten vihannesten hankintaan ja uuden sotamaalin sipaisuun. Tänä vuonna Steve Irwinin kannet vaihtavat väriä ja saavat pintaansa lisää liukastumisen estämistä hiekkaa.

Meille lähtö koittaa tulevana maanantaina 16. päivä. Aamulla kotilaiturillamme pidetään lehdistötilaisuus, jonka jälkeen heitämme köytemme irti toisen laivamme Sam Simonin kanssa ja suuntamme yhdessä etelään. Kolmas laivamme Bob Barker lähtee matkaan Hobartista Tasmaniasta muutama päivä meidän jälkeemme keskiviikkona.

Tänä vuonna Eteläisellä jäämerellä saattaa näkyä muitakin laivoja kuin Sea Shepherdin kolme ja valaanpyyntilaivaston kuusi alusta. Uuden-Seelannin HMSNZ Otago on kanssamme samoilla vesillä valvomassa kalastusta. Nykyisen Otagon edeltäjä, joka poistui palveluksesta 1983, otti osaa Mururoan atollin ydinkokeiden vastustamiseen 1973. Vaikka alus ei olekaan paikalla meitä tukemassa, toivomme kovasti että sen miehistöllä on sydän paikallaan.

Australian viime vaaleissa valtaan noussut hallitus ratsasti hallintokaupunki Canberraan muun muassa lupauksella lähettää valtion alus Eteläiselle jäämerelle valvomaan osittain Australian aluevesillä tapahtuvaa valaanpyyntiä. Vaalien jälkeen lupaukset ovat toistaiseksi olleet vain lupauksia. Aikaisemmin tänä vuonna hallitus lähetti Etelämantereen vesille sopivan Ocean Protectorin pohjoiseen Joulusaarille valvomaan pakolaisveneiden liikkeitä, kun monen mielestä aluksen pitäisi olla matkalla etelään.

Laivojen lukumäärä Etelämantereen vesillä jääköön siis nähtäväksi. Tänä vuonna Japanin harppuunoiden tähtäimessä on yhteensä 1035 valasta: 935 lahtivalasta, 50 suojeltua sillivalasta ja 50 uhanalaista ryhävalasta. Tämän hulluuden tiellä seisovat toistaiseksi vain 100 miehistön jäsentämme 24 maasta kolmen laivan voimin. Kampanjan etenemistä voit seurata Sea Shepherd Australian sivuilta ja blogistani taas ensi vuoden puolella. Hyvää joulunodotusta!