Yleinen

Arctic30 vapauteen

Greenpeacea koskevia syytteitä ei todennäköisesti käsitellä lainkaan venäläisessä oikeudessa.

Lukuaika: 3 minuuttia

Arctic30 vapauteen

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Perjantai-iltapäivällä kansainvälinen merioikeus (International Tribunal for the Law of the Sea) päätti välituomiossaan äänin 19-2 vapauttaa Arctic Sunrisen miehistöineen Venäjän oikeuspiiristä heti, kun Hollanti on esittänyt Venäjälle 3,6 miljoonan euron pankkitakauksen.

Välituomio tarvittiin ennen välimiesoikeuden tulevaa ratkaisua, koska 30 Hollannin lipun alla purjehtinutta ei voi olla enää venäläisessä tyrmässä. Tällä hetkellä 29 miehistön jäsentä on päätetty vapauttaa takuita vastaan.

Dima Litvinov oli tehnyt pyyhkeestään banderollin. Oikeudessa hän perusteli takuille päästämistä sillä, että Greenpeacen kansalaistottelemattomuuden filosofiaan kuuluu huomion saaminen asioille myös oikeudessa.

Tänään iltapäivällä Fifin lukijoille tutut Roman Dolgov ja Dima Litvinov kävelivät vapauteen jo muutama tunti oikeuden päätöksen jälkeen. Kuten ennakoin jo aiemmin, Venäjä halusi saada porukan vapaalle ennen ITLOSin tuomiota ja melkein onnistuikin siinä. Ainoastaan aluksen australialainen radisti Colin Russel ei ole saanut päätöstä takuista. Hänelle ITLOS:in päätös saattaa tuoda vapauden nopeammin kuin käsittelyssä olevat kaksi valitusta tutkintavankeuden pidentämisestä.

Krestin ja Arsenalkan naisten esitutkintavankilan ohella myös Lebedeva eli Pietarin SIZO-4 sijaitsee aivan Suomen aseman lähellä. Sattumaako? Täällä Colin Russel todennäköisesti joutuu viikonlopun ajan odottamaan vapauttamista ITLOSin päätöksen perusteella.

Arctic Sunrise on satamassa Murmanskissa peittymässä lumeen ilman huolenpitoa pumpuista ja generaattoreista. Kun Hollanti esittää Venäjälle 3,6 miljoonan takuun, lähettää Greenpeace International uuden miehistön alukselle korjaamaan FSB:n aiheuttamia vahinkoja. Aluksen tietotekniikka on takavarikoitu tällä hetkellä, kuten myös free lance -kuvaajien kamerakalusto kokonaisuudessaan.

mainos

ITLOS tekee välimiestuomion myöhemmin pienemmällä joukolla kuin suuren kokoonpanon tekemä ratkaisu numero 21 tänään tehtiin. Venäjä ei halunnut nimetä tuomaria välimiesoikeuteen. Hollanti nimesi brittituomarin. Venäjän kerrotaan jo ilmoittaneen, että se ei noudata merioikeutta, vaikka se on ratifioinut sopimuksen ITLOSista ja hyödyntänyt itsekin sen tuomioita.

Venäjä ei voi palata aikuisten oikeasti kansainväliseen pöytään, jos se ei noudata sitä yksiselitteisen juridisesti sitovaa oikeuden välituomiota. Jos Venäjä irtisanoutuu ITLOSista, ei venäläisillä kauppalaivoilla ole asiaa maailman satamiin ilman huikeita vakuutusmaksuja. Eivätkä vakuuttajat päästä ulkomaisia aluksia Venäjän vesillä Petshoranmeren kaltaisen FSB:n piratismin pelossa.

2.12. Hollannin ja Venäjän on raportoitava ratkaisun toimeenpanosta ja vastattava ITLOSin puheenjohtajan kysymyksiin. Venäjä on ilmoittanut, että se ei noudattaisi sitä jo sen perustuslaissa sitovaa kansainvälistä oikeutta, jonka se on ratifioinut. Tämä on tulkittava sisäpoliittiseksi lausahdukseksi, jolla ei ole painoarvoa.

Nyt siis odotetaan, onko Hollanti kenties jo toimittanut takuun vai tapahtuuko se pian. Suurin osa aktivisteista on Pietarissa jossain rauhallisessa hotellissa tapaamassa toisiaan ja reflektoimassa tapahtunutta. Venäläisiä aktivisteja ja valokuvaaja meni jo viime yönä junalla Moskovaan perheensä luokse.  Muodollisia byrokraattisia hidasteita voi siis vielä olla, mutta merioikeus vei pohjan Venäjän kansainvälisillä vesillä tekemältä aluksen väkivaltaiselta kaappaukselta. Näillä näkymin myös pohja oikeudenkäynniltä Venäjällä putosi pois.

ITLOS kumoaa Venäjän juridisen oikeutuksen laivan kaappaukseen ja siten mitään merirosvous- tai huliganismisyyytteitä ei tulla koskaan käsittelemään venäläisessä oikeudessa ainakaan niin, että syytettyjen olisi oltava läsnä. Venäjällä Magnitski-jutussa on opittu, että myös kuolleita voidaan syyttää oikeudessa, joten siltä osin teatteri voi jatkaa vaikka esirippu on laskeutunut.

Phil Ball. Ensimmäinen lettu aina palaa, se oli Colin Russelin kohtalo. Nyt merioikeus hänetkin vapautti, vaikka Moskovan ohje ei maanantaina ennättänyt ensimmäiseen käsittelyyn syyttäjälle ja tuomarille, jotka tekivät samasta asiasta toisenlaisia johtopäätöksiä lopun viikkoa. Phil Ball oli viimeinen aktivisti kolmestakymmenestä, joka Prirazlomnajan pian arkista öljyä markkinoille pumppaavan öljynporauslautan kyljestä päätyi laittomasti kaapatuksi tutkintavankeuteen. Suojellaan arktis, SaveTheArctic.org, jaksaa hän kampanjoida vieläkin.

Venäläinen oikeusteatteri päättyi tänään aplodeihin jo oikeussalissa, kun Dima Litvinov kantaa ottavan pyyhebanderollinsa kanssa, Roman Dolgov odottaen uutta tapaamista Jorma Ollilan kanssa, ja viimeisenä paidalla ja käteen kirjoitetulla tekstillä viestinyt Phil Ball saivat päätöksen takuille pääsemisestä. Greenpeacelle maksoi 1,3 miljoonaa euroa vapauttaa 30 miehistön jäsentä ja Hollanti joutui antamaan 3,6 miljoonan takuun. Kannattiko tämä 65 päivää Sotshin olympialaisten edellä kestänyt show, Vladimir Vladimirovits?

  • 22.11.2013