YleinenKirjoittanut Fanny Malinen

Maahanmuuttopolitiikka tuli yliopistoon

Lukuaika: < 1 minuutti

Maahanmuuttopolitiikka tuli yliopistoon

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Fanny Malinen

Lontoolaisyliopiston hallinnon virheet toivat yli 2 000 opiskelijalle käskyn pakata tavaransa.

Brittiyliopistossa tapahtuu kummia: 30 000 opiskelijan London Met menetti oikeuden opettaa EU:n ulkopuolelta tulevia opiskelijoita. Rajaviranomaisten tarkastuksissa oli ilmennyt ”vakavia ja systemaattisia virheitä” tavassa, jolla yliopisto valvoo viisumiasioita. Lisäksi puutteita ilmeni opiskelijoiden englanninkielen taidoissa sekä läsnäolon valvonnassa.

Oudolta kuulostavaa rangaistusta selittää se, että opiskeluviisumeilla töihin jäävät ihmiset ovat yksi suurimpia porsaanreikiä Britannian maahanmuuttolainsäädännössä – näin siis viranomaisten mukaan. Ajatus siitä, että joku maksaisi kymmenientuhansien lukukausimaksuja tehdäkseen pimeästi hanttihommia on jokseenkin absurdi. Kertoo maailmasta paljon, jos se on totta.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Raha onkin syy siihen, että valvonta ei toimi. Ulkomaalaisten opiskelijoiden houkutteleminen on yliopistoille elintärkeää, koska nämä maksavat kolminkertaisia lukukausimaksuja britti- ja EU-maista tuleviin opiskelijoihin nähden. Guardianissa nimettömänä pysyttelevä London Metin luennoitsija kirjoittaa, kuinka yliopisto on jopa pyytänyt häntä korottamaan ulkomaalaisten opiskelijoiden arvosanoja, jotta instituutio säilyisi houkuttelevana opiskelupaikkana ympäri maailmaa.

Met onkin pahassa rahapulassa ja on viime vuosina joutunut leikkaamaan kurssitarjontaansa rajusti, irtisanomaan henkilökuntaa sekä myymään tilojaan. Yliopiston johtaja väläytteleekin jo koko oppilaitoksen tulevaisuuden olevan vaakalaudalla – ulkomaalaisten opiskelijoiden potkiminen pihalle kun jättää 30 miljoonan punnan eli viidenneksen loven yliopiston budjettiin.

Rajuin rangaistus on kuitenkin opiskelijoille. Metin 2 700 EU:n ulkopuolelta tulevaa opiskelijaa saavat 60 päivää aikaa joko päästä johonkin muuhun yliopistoon tai lähteä maasta, karkotuksen uhalla. Uuden opiskelupaikan löytäminen kuukautta ennen opetuksen alkua ei kuitenkaan ole helppoa, ehkei edes mahdollista. Tämä koskee myös tutkintonsa keskellä olevia opiskelijoita, joilla saattaa hyvinkin olla jo lopputyö aloitettuna ja tapaamiset valvovan opettajan kanssa käynnissä; kahden kuukauden päästä nämä nuoret saattavat olla paluumatkalla kotimaihinsa ilman tutkintoa ja niskassa parinkymmenen punnan velka.

Maahanmuuttoasioista vastaava ministeri korostaa, että kysymys on yksittäisen yliopiston hallinnon virheistä eikä korkeakoulutuksen käyttämisestä maahanmuuttopoliittisena pelinappulana. Kun taloudellisesti ahtaalle ajettuun korkeakoulutussektoriin sekoitetaan maahanmuuton kiristäminen, toinen brittihallituksen lempiteemoista, on tapausta mahdotonta nähdä epäpoliittisena byrokratiana.

Vetoomus London Metin opiskelijoiden puolesta löytyy täältä.