YleinenKirjoittanut satu taskinen

Lehdissä eilen & tänään

Lukuaika: < 1 minuutti

Lehdissä eilen & tänään

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Satu Taskinen

Koulutus. Yliopistot. Valtio. Opiskelijat.

”Kimeä vihellyskonsertti kaikuu Wienin Ringstrassella. Monta sataa opiskelijaa marssii tiistai-iltapäivänä yliopistolta kohti tiedeministeriötä.” Die Presse.

Tiistaina opiskelijat osoittivat mieltään useissa Itävallan kaupungeissa säästötoimia ja etenkin ehdotettuja uusia lukukausimaksuja vastaan. Kiista on jatkunut pitkään, ministerit ovat välillä vaihtuneet eikä pitkällä tähtäimellä kattavaa ratkaisua ole vielä syntynyt.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

”Tuhat mielenosoittajaa parempien yliopisto-olojen puolesta.” DerStandard

DerStandardin mukaan mielenosoittajia oli tuhat. Lehti oli jo aikaisemmin kirjoittanut myös tilanteesta Salzburgissa, jossa naapurimaasta tulevien opiskelijoiden määrä on noussut ennätyslukemiin:

”Lukukauden aluksi Salzburgin yliopistoon ilmoittautui ensimmäistä kertaa enemmän saksalaisia kuin itävaltalaisia. Noin neljännes yhteensä 19 000 Salzburgin opiskelijasta on kotoisin naapurimaasta. Vieläkään ei ole olemassa ratkaisua siihen, miten saksalaisten opiskelijoiden rahoitus ja opinto-oikeus tulevaisuudessa järjestetään.” derStandard

Wiener Zeitung kirjoitti Wienin mielenosoittajia olleen poliisin mukaan 800 ja mielenosoituksen järjestäjien mukaan 3 500. Lehti siteerasi artikkelin aluksi opiskelijoiden iskulauseita:

”Älkää säästäkö meitä hajalle” ja ”Lopettakaa koulutuksen säästäminen kuoliaaksi”.

Liittokansleri Faymann lähtee siitä, että sopu opintomaksuista syntyy helmikuuhun mennessä. On nimittäin jopa vilauteltu mahdollisuutta antaa yliopistoille vapaat kädet maksujen suhteen siinä tapauksessa, ettei yhteistä ratkaisua synny tiettyyn päivämäärään mennessä. Faymann vastustaa opintomaksuja. ”Minun näkökantani on tiedossa.”