Kirjeenvaihtajat
Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.
Teksti Kadri Taperson
Virossa ihmiset ovat kaduilla, ja yhtäkkiä politiikasta puhutaan ja kirjoitetaan.
Kävi kuten aiemmassa kirjoituksessani toivoin: se oli vasta alkua. Viime viikolla Virossa osoitettiin mieltä rehellisen politiikan puolesta ja valheita vastaan: keskiviikkona Tartussa, lauantaina Viljandissa ja Tallinnassa. Osallistujia oli Tallinnassa 1000-2000.
Yksi mielenosoituksen järjestäjistä Aitab Valelikust Poliitikast -liikkeestä sanoi minulle, ettei olisi arvannut että paikalle tulee niin paljon ihmisiä. Katsoin itse suoraa nettilähetystä Tallinnan kaduilta: näin paljon eri ikäisiä ihmisiä; kauniisti puettuja vanhempia rouvia nuorten keskellä. Mietin, että ainakaan nyt ei voi enää kukaan sanoa, että mielenosoittajat ovat pari mitätöntä radikaalia – suurin piirtein näin poliitikot väittivät vielä pari viikkoa sitten.
Järjestäjät eivät ole nimettömiä, vaan esimerkiksi aitabvaledest-nettisivulla on monen kasvot. Melkein kaikilla on jotain tekemistä Tarton yliopiston kanssa.
Mielenosoituksen alla 17 tunnettua virolaista kirjoitti myös avoimen kirjeen, jonka otsikko oli Harta 12. Sen englanninkielinen versio on luettavissa täällä. Kirje alkaa sanoilla ”Eestin demokratia hajoaa meidän silmiemme alla” ja siinä vaaditaan muutoksia ja eettistä politiikkaa. Tähän mennessä dokumentin on allekirjoittanut jo 16 800 ihmistä.
Sekä kirjettä että mielenosoitusta on tietenkin kritisoitu: ihmiset kadulla ja nopeasti kirjoitetut julkiset kirjeet ovat muka uhka turvallisuudelle. On kysytty, mikä on se vaihtoehtoinen instituutio, jonka kirjeen kirjoittajat haluavat kutsua koolle, koska hallitus ja parlamentti eivät tee mitään tilanteen parantamiseksi. Pelätään, että nyt ollaan aloittamassa vain uutta puoluetta. Ei uskota, että ihmiset voivat vain olla murheissaan oman kansan ja valtion puolesta.
Tietysti tilanne on kasvanut paljon tärkeämmäksi ja isommaksi kuin se, mistä se sai alkunsa, eli reformipuolueen rahaskandaalista. Skandaalissa ihmisiä häiritsee se, ettei ollut tietoa siitä, mistä käteislahjoitukset reformipuolueelle tulivat, sekä tietenkin poliitikkojen hävyttömyys ja valheet. Uskon, että eniten ihmisiä häiritsee se, että poliitikot uskovat olevansa muita korkeammalla, että he pitävät muita niin typerinä, että he uskovat kaiken mitä heille puhutaan. Se asenne antaa poliitikoista huonon ja sopimattoman kuvan.
Tärkeää nyt on se, että tapahtuu. Ei vain se, että ihmiset ovat kadulla, vaan että politiikasta myös puhutaan ja kirjoitetaan. Vähän kuin olisi herätty suurin piirtein 10 vuotta kestäneestä apatiasta.
Tämän viikon keskiviikoksi presidentti on kutsunut Harta12:n kirjoittajat, mielenosoitusten järjestäjien sekä puolueiden edustajat pyöreään pöytään. Tällä viikolla reformipuolueen odotetaan ilmoittavan muutoksista. Niistä ei vielä tiedetä mitään tarkempaa, mutta monet uskovat että joku ministereistä tulee luopumaan paikastaan; se kuitenkaan varmasti ole pääministeri.
Mielenosoittajat taas sanovat, että jos mikään ei muutu, he tulevat taas kadulle.
Kuvia mielenosoituksesta voi katsoa tästä.
Viime viikkojen tapahtumista kerrotaan myös Ylen sivuilla ja Viron valtiontelevision englanninkielisillä nettisivuilla.