YleinenKirjoittanut Kadri Taperson

Miksi en äänestä

Lukuaika: < 1 minuutti

Miksi en äänestä

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kadri Taperson

Paikallisvaalit Virossa, ja mitä yhteistä on äänestämisellä ja liftaamisella.

En muista, kuinka monta vuotta on siitä, kun lopetin äänestämisen. Enkä ole ainoa. Aina on tietenkin niitä, jotka jättävät äänestämätää siksi, että se tuntuu ajanhukalta tai ei vain tule mieleen, mutta on aina niitäkin, joille se on tarkka valinta.

Virossa äänestysprosentti ei ole erityisen matala tai korkea. No joo – neuvostovaalien aikana se oli lähes sata prosenttia. Oli pakko käydä, eikä vaihtoehtoja ollut. Ehdokkaita oli yksi.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Virossa järjestetään pian kunnallisvaalit. Vaalipäivä on 18. lokakuuta. Kampanjointi on jo alkanut. Vaalien lähestyessä minulta usein kysytään, miksen ole ehdokkaana; kun vastaan, etten aio edes äänestää, saan osakseni halveksuntaa.

On ihmisiä, joiden mielestä en saisi lainkaan puhua yhteiskunnasta, koska en äänestä. Tai odottaa paikalliselta hallinnolta oikeita valintoja. Että olen ylipäätään mitätön ihminen.

Jo tämä ajattelutapa ajaa minut pois uurnilta. Miten niin? On helppoa käydä vaalikopissa neljän vuoden välein ja sitten unohtaa koko jutun, mitä nyt välillä kritisoida mitä päähän pälkähtää. Uskon, että näin ajattelevia kansalaisia on liioittelematta liian paljon. Ja jos vielä maksat verosi, olet kunnon kansalainen.

Olen aina ajatellut, että paljon enemmän, halvemmalla ja nopeammin tekevät yhteiskunnalle hyvää ne ihmiset, joille se ei ole velvollisuus: vammaisjärjestöt, kyläyhdistykset, eläinsuojelijat, mielenosoittajat, ystävät. Ne, jotka tekevät jotain, mihin uskovat. Ja sitten vaalimainokset – they just make me sick.

Virossa on nyt tapana, että vaalimainoksissa puhutaan suoraan pahaa muista ehdokkaista. Ei muuta. Tallinnan kaupunginjohtaja taas toi vaalien alla keskusaukiolle kasan puita ja pari kassia perunoita, kalliin mainostoimiston laskuun, edustamaan lupaustaan jakaa köyhille kansalaisille puita ja perunoita ennen talvea.

Tiesittekö muuten, että eestiksi äänestäminen ja liftaaminen on sama sana: hääletamine?