YleinenKirjoittanut Kadri Taperson

Normaalikoti

Lukuaika: < 1 minuutti

Normaalikoti

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kadri Taperson

Virossa perhe on isä, äiti ja kaksi lasta.

Viime viikolla Viron paras viikkolehti Eesti Ekspress kertoi tapauksessa, jossa Tallinnan lähellä sijaitsevassa kunnassa ei maksettu kunnan perhetukea perheelle, jonka muodostavat kaksi naista ja heidän kolme lastaan edellisistä suhteista. Toinen naisista kirjoitti tilanteesta oikeuskanslerille. Kunta vastasi muuttamalla omia sääntöjään niin, että perhe määritellään kahdeksi eri sukupuolta olevaksi täysi-ikäiseksi ihmiseksi, jotka kasvattavat lapsia, olivat aikuiset sitten aviossa tai eivät. Perhe on vienyt asian oikeuteen. Kunta ei kommentoinut juttua lehdelle, mutta myöhemmin televisiossa sanottiin jotain siitä, että on hyvä jos keskustelu perheen määritelmästä tulee julkisuuteen. Ja blaablaa.

Samalla viikolla Sofi Oksanen antoi Viron lehdille haastatteluja siitä, miten virolaisnaiset ovat kauniimpia kuin suomalaiset, ja niistä muista asioista, joista Oksanen puhuu. Usein Oksanen ei ole vain Oksanen, vaan Suomi-Viron kirjailija, joka on avoimesti biseksuaalinen. Heterona hän tuskin olisi kommenttiaan antanut.

Viikonloppuna luonani pysähtyivät ruotsalainen ja norjalainen nuori, jotka matkustivat Euroopassa. Kysyin, onko muuallakin samanlaista kuin siinä Tallinnan lähellä sijaitsevassa kunnassa. He arvelivat, että Ruotsissa ja Norjassa perhe olisi tukensa saanut, ja että siellä muutenkin tiedetään, miten näistä asioista kannattaa puhua tai kirjoittaa julkisesti: ollaan poliittisesti korrekteja, mutta se ei tarkoita, etteivät ihmiset olisi enää lainkaan homofoobisia. Virossa ei vieläkään pidetä kahta yhdessä asuvaa naista normaalina: enkä puhu vain tyhmistä nettikommenteista. Virossa pidetään kovasti kiinni vanhoista tavoista. Perhe on isä, äiti ja kaksi lasta, ehkä kissa ja koirakin jos oikein hyvin menee. Ja kuinka paljon näitä perheitä sitten oikeasti on?