YleinenKirjoittanut Sonja Hyppänen

Ystäviä & vihamiehiä

Lukuaika: 2 minuuttia

Ystäviä & vihamiehiä

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Sonja Hyppänen

Minne menee Japanin valaanpyyntilaivasto, sinne suuntaa myös Sea Shepherd.

”You do know that you’re going to Antarctica?” kysäisee laivalla käymässä oleva miehityksestä vastaava crew manager. Olen juuri palannut takaisin lyhyeltä lomalta. Tieto miehistöpaikasta on paras tapa aloittaa taas työnteko.

Japanin valaanpyyntilaivasto ilmoitti suuntaavansa tänäkin vuonna Eteläisen jäämeren suojelualueelle valaanpyyntiin. Sen tavoitteena on tappaa noin tuhat valasta joulukuun ja maaliskuun välisenä aikana.

mainos

Japanilaisten ilmoituksen myötä Steve Irwin lähtee pian kohti etelää. Me olemme valmistautuneet tulevaan Divine Wind -kampanjaan Etelä-Englannissa Southamptonissa. Laivan pääkoneet on huollettu ja turvalaitteistoa päivitetty. Ruokavarastot ovat täyttyneet pitkää merimatkaa ja kampanjaa varten.

Olen ollut nyt neljä kuukautta Steve Irwinin miehistössä. Kaupunkilaiselle tuttu aamutarkastuslista ”lompakko, puhelin, avaimet” on vaihtunut osaltani ”turvakengät, hanskat, veitsi” -litaniaan. Edessä on matka yhdelle maailman ihmiselle vihamielisimmistä merialueista, eikä vastaanotto Eteläisellä jäämerellä ole varmasti lämmin.

Japanilaisen Yomiuri-lehden mukaan maan hallitus on päättänyt myöntää valaanpyyntiohjelmalleen 27 miljoonaa Australian dollaria (noin 20 miljoonaa euroa) lisärahaa taatakseen laivastonsa turvallisuuden. Vaikka valaanpyynti on ollut sille tappiollista jo vuosia, Sea Shepherdin ahdistelulle periksi antaminen ei ole tsunamista toipuvan maan kansallisissa intresseissä.

Japani pyytää valaita Eteläisellä jäämerellä tieteellisen tutkimuksen varjolla. Liha päätyy kuitenkin myyntiin Japaniin. Esimerkiksi Yhdysvallat on todennut, että valaiden tutkiminen ei vaadi niiden tappamista. Myös Uusi-Seelanti on tuominnut Japanin toimet ja kutsuu sen tutkimusohjelmaa erittäin epäilyttäväksi.