YleinenKirjoittanut Fanny Malinen

Vääriä vihollisia

Lukuaika: 2 minuuttia

Vääriä vihollisia

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Fanny Malinen

Islamofobinen sanoma sai tukea yllättävältä taholta Britanniassa.

Viime lauantaina Lutonissa, vajaan tunnin junamatkan päässä Lontoosta, marssi virallisten uutiskanavien arvion mukaan 1 500 rasistisen ja islamofobisen EDL-liikkeen kannattajaa sekä 1 000 antifasistia. Vajaan parinsadantuhannen asukkaan (eli Vantaan kokoisen) kaupungin keskusta oli suljettu täysin: kadut olivat täynnä huomioliiveihin pukeutuneita poliiseja, asukkaita ei liikkunut missään ja lähes kaikki kaupat olivat paitsi kiinni myös laittaneet vanerilevyt ovien ja ikkunoiden suojaksi. Molemmat mielenosoitukset sujuivat kuitenkin enimmäkseen rauhallisesti.

EDL eli English Defence League on äärioikeistolainen protestiliike, joka sanoo vastustavansa sharia-lain ja islamismin, etenkin radikaalin ääri-islamismin leviämistä Britanniassa. BBC:n Newsnight-ohjelmassa viime viikolla liikkeen johtaja Stephen Lennon, pseudonyymiltään Tommy Robinson, onnistui antamaan itsestään kohtuullisen maltillisen kuvan ja vakuutti, ettei kyse ole kansanryhmän vaan militantin ideologian vastustamisesta. Miksi valtion uutiskanava antoi EDL:lle näinkin positiivista julkisuutta ja lauantaiselle marssille ilmaista mainosta, onkin sitten toinen kysymys.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Sekä liikkeen aikaisemmista mielenosoituksista että Facebookista käy nimittäin helposti ilmi, että EDL on rasistinen ja sen joukoissa marssii kivenkovia uusnatseja. Sillä on kytköksiä myös väkivaltaiseen jalkapallohuliganismiin, ja viime vuoden tammikuussa Stokessa reilun tuhannen hengen EDL-marssi kärjistyi mellakaksi.

Liike on perustettu pari vuotta sitten Lutonissa, ja tästä lauantaista piti tulla sen todellinen voimannäyte. Äärioikeistoa oli tullut paikalle bussilasteittain ympäri Britanniaa sekä Saksasta ja Ruotsista asti. Tapahtuma ei kuitenkaan ollut niin suuri kuin oli odotettu, vastamielenosoittajia oli paikalla lähes yhtä paljon ja poliisi oli valmistautunut jopa tukkimalla teitä rautaportein. EDL:läiset olivat uhanneet rikkoa ja tuhota paitsi muslimien omistamia kauppoja myös paikallisen moskeijan, vaikka virallinen EDL jatkuvasti kieltää kytköksensä väkivaltaan. Tommy Robinson perustelee muslimien uhkailua sillä, että häntä ja montaa muuta tavallista englantilaista pelottaa militantti islamismi.

Samana päivänä, kun Lutonissa marssittiin, Münchenissä turvallisuuskonferensissa David Cameron piti puheen, jossa hän sanoi monikulttuurisuuden epäonnistuneen Britanniassa. Pääministeri puheen ajoitusta on arvosteltu erittäin huonoksi. Myös Cameron puhui nimenomaan islamismista ja oli huolissaan nuorten muslimien radikalisoitumisesta. Hän vaati koko yhteiskunnalta aktiivisuutta ekstremismin torjunnassa – niin kuin ovat tehneet molemmat edelliset pääministerit sitten Lontoon vuoden 2005 pommi-iskujen.

Cameron peräänkuulutti myös kansallisen identiteetin vahvistamista. Kuitenkin ainakin Lontoossa tuntuu, että juuri ihmisten moninaisuus tekee tämän kaupungin. Britanniaan saapuu vuosittain lähes 600 000 maahanmuuttajaa, ja lienee turha edes mainita, että suurin osa heistä – meistä – sopeutuu mainiosti. Syrjäytymistä, väkivaltaisuutta ja ääri-ilmiöitä löytyy joka kansalaisuudesta ja uskonnosta, niin kuin koko Euroopan äärioikeiston uho todistaa.