YleinenKirjoittanut Oona Juutinen

Yhtä suurta häiriintynyttä perhettä

Lukuaika: 2 minuuttia

Yhtä suurta häiriintynyttä perhettä

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Oona Juutinen

Äärioikeistolainen EDL tahtoo Englannin lisäksi koko Euroopan.

Kaikenlaiset äärioikeistoliikkeet ovat nostaneet rumaa päätään ympäri Eurooppaa viime vuosina. Joukkion uusin tulokas, ja varsin toimelias sellainen, on viime vuonna perustettu English Defence League eli EDL. Ryhmä sai alkunsa, ja se koostuu yhä edelleen, pääasiassa fudishuligaaneista: siis isoista klanipäisistä miehistä joille turpaanveto on hauska harrastus.

EDL tuli tunnetuksi pian perustamisensa jälkeen, kun tämä epäilyttävästi jonkinlaista katuarmeijaa muistuttava joukko alkoi matkustaa ympäri Englantia kaupungista toiseen tappelemaan niin paikallisten, poliisien kuin rasismin vastustajienkin kanssa. Vuosi sitten Birminghamissa nämä “osoittivat mieltään” nykytilanteeseen verrattuna vielä melkoisen pienellä joukolla, mutta jo silloin poliisinkin puolelta kommentoitiin, ettei EDL:llä näyttänyt todellisuudessa olevan minkäänlaista aikomusta protestoida, kunhan vain saapuivat haastamaan riitaa.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Marssien keskimääräinen pääluku on sittemmin noussut muutamasta sadasta jopa muutamaan tuhanteen, ja tuloksenkin arvaa. Ei meinaan ole nättiä nähtävää. EDL kieltää olevansa rasistinen ryhmä (nettisivuilla ilmoitetaan heidän tavoitteenaan olevan islamismin ja islamilaisen radikalismin leviämisen vastustaminen), mutta kummasti vain näiden marssit kääntyvät aina kaaokseksi ja tuhoamiseksi. Marssien aikana on ympäri maata vahingoitettu muunmuassa hindutemppeliä, etnisiä yrityksiä, asuintaloja sekä käyty useiden paikallisten kimppuun. Myös moni Briteissä tunnettu uusnatsi kuuluu EDL:n riveihin ja internet on täynnä video- ja kuvamateriaalia EDL:n jäsenistä tekemässä natsitervehdyksiä ja muuta mukavaa.

Nyt EDL on ilmeisesti kyllästynyt tappelemaan kotimaassaan ja päättänyt laajentaa reviiriään. Tulevana lauantaina he saapuvat Amsterdamiin pitämään tukimielenosoituksen Geert Wildersille, josta olen kirjoittanut aiemminkin. Kyseessä on EDL:n ensimmäinen mielenosoitus Englannin ulkopuolella, ja paikalle on saapumassa myös muita näiden hullujen huligaanien jalanjäljissä tallaavia typeryksiä, kuten ranskalainen French Defence League sekä kotoinen Dutch Defence League. (Jotenkin hupaisaa, että tämän hollantilaisen porukan nimi on englanniksi, etenkin kun jäsenet eivät varsinaisesti ole vieraiden kulttuurien ja ulkomaalaisten ylimpien ystäviä. Nettisivuilla tämä pikkuseikka selitetään sillä, että nimi on kunnianosoitus heidän oppi-isilleen EDL:ssä.)

Kaikki nämä eri ryhmät aikovatkin nyt siis lyödä kaljut päänsä yhteen ja käyttää tapahtumaa jonkinlaisena alkusysäyksenä suurelle European Defence Leaguelle. Mitä moisen liigan tarkalleen ottaen olisi tarkoitus tehdä ja mitä puolustaa, se on vielä vähän epäselvää. Mutta ehkä natsikin kaipaa kaveria. Koko poppoo samassa kasassa, kuin yhtä suurta häiriintynyttä perhettä.

EDL mielii siis Englannin puolustajista koko Euroopan puolustajiksi. Jotenkin ajatus sellaisesta Euroopasta, josta nämä kundit unelmoivat ja jota tahtovat puolustaa, pelottaa minua aika lailla… Mutta onneksi moni muukaan ei ole kovin innoissaan ideasta – lukuisat antifasistiset ryhmät ovat ilmoittaneet saapuvansa paikalle lauantaina vastustamaan EDL:n aikeita. Antifasistisella liikkeellä on tässä maassa vahva historia, ja EDL muistuttaa sellaisista rumista osista menneisyyttä, joita ei tahdota nähdä uudestaan. Kuten antifasistien tunnetuin slogan kuuluu: ei silloin, ei nyt, ei koskaan enää fasismia!