YleinenKirjoittanut mirka kartano

Päästövero vol. 3

Lukuaika: < 1 minuutti

Päästövero vol. 3

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Mirka Kartano

Saako Australia vihdoin hintalapun hiilidioksidipäästöilleen?

Australiassa yritetään jo kolmatta kertaa päästä sopuun pitkään kiistellystä päästöverosta. Pääministeri Julia Gillardin johtama hallitus esitteli tuoreimman versionsa teollisuutta rokottavasta ilmastoverosta viime viikolla.

Australialaishallituksella on edessään kiivaat neuvottelut, sillä päätöksen takarajaksi on asetettu marraskuun 21. päivä. Päästöveron odotetaan astuvan voimaan ensi vuoden heinäkuussa. Toteutuessaan päästöveron piiriin laskettaisiin 500 eniten saastuttavaa australialaisyhtiötä. Arvioiden mukaan vero rokottaisi yrityksiä noin 23 dollaria jokaista hiilidioksiditonnia kohden.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Kaikkia laskelmat eivät ole miellyttäneet. Päästövero on kuumentanut odotetusti tunteita etenkin kaivos- ja hiiliteollisuuden parissa sekä hallituksen oppositiossa, jossa istuu lukuisia ilmastomuutosskeptikoita. Myös osa kansalaisista on kapinoinut nousevia kuluttajahintoja ja kiristyvää henkilöverotusta vastaan.

Vaikka hallituksen oppositio ja maan teollisuussektori nikotteleekin, ympäristötekijöiden lisäksi päästöverolla uskotaan olevan myönteisiä vaikutuksia maan talouteen. Australian hallitus yhdessä ilmastoalan asiantuntijoiden kanssa ennustaa mahdollisen lakimuutoksen tuovan maahan kymmeniätuhansia uusia työpaikkoja keskittyen uusiutuvien energiamuotojen sektorille.

Runsaan kaivos- ja mineraaliteollisuuden johdosta Australia on teollisuusmaiden suurimpia saastuttajia. Toteutuessaan päästövero olisi maalle merkittävä poliittinen askel ilmastonmuutoksen suitsimisessa.