YleinenKirjoittanut mirka kartano

Aboriginaalien holhouksen loppu?

Lukuaika: 2 minuuttia

Aboriginaalien holhouksen loppu?

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Mirka Kartano

Pohjoisterritorion väliintulo siirtyy uuteen vaiheeseen.

Australian pääministeri Julia Gillard on ilmoittanut päättävänsä aboriginaaleihin kohdistuvan Pohjoisterritorion intervention ja aloittavansa neuvottelut alueen alkuperäiskansan kanssa. John Howardin hallituksen käynnistämästä sotilaallisesta väliintulosta tuli eilen tiistaina kuluneeksi neljä vuotta. Interventiolla on puututtu aboriginaaliyhteisön sosiaalisiin ongelmiin, kuten alkoholismiin sekä lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Sittemmin julkisuudessa on kuluneet neljä vuotta puitu Pohjoisterritorion intervention todellista motiivia.

Voimakkaasti kritisoitu väliintulo on kansalaisjärjestöjen ja ihmisoikeusaktivistien mukaan vain syventänyt aboriginaalien ja valtaväestön kuilua ja pahentanut entisestään alkuperäiskansan elinoloja. Pääministeri Julia Gillard kuitenkin ehti vakuuttaa toissa viikolla väliintulon parantaneen aboriginaalien elämänlaatua. Gillardin mukaan aboriginaalilapsilla on intervention seurauksena ilmainen kouluruoka ja perheiden sosiaalitukien kontrollointi on lisännyt lasten hyvinvointia.

mainos

Hallituksen toimia on syytetty rasistisiksi ja stigmatisoiviksi, sillä interventio on koskenut vain ja ainoastaan aboriginaaleja. Pohjoisterritorion aboriginaalien toimeentulotukia on kontrolloitu muun muassa myöntämällä puolet tuista rahan sijaan ostoskortteina, jotka käyvät vain tiettyihin kauppoihin. Tällä on pyritty vähentämään alkoholin kulutusta ja ohjeistamaan varoja lasten hyvinvointiin. Aboriginaalilapset ja nuoret ovat puolestaan joutuneet läpikäymään pakollisia terveystarkastuksia, jotta mahdolliset hyväksikäyttötapaukset tunnistettaisiin. Julkisin varoin kustannettuihin tietokoneisiin on myös asetettu pornosuodattimet.

Melbournen Pohjoisterritorion interventiota vastustava kollektiivi on monen muun järjestön tavoin syyttänyt väliintulon rikkovan yhdenvertaisuuslakia. Kollektiivi on vaatinut hallitusta palauttamaan aboriginaaleille heille kuuluvan itsemääräämisoikeuden. Lisäksi aktivistit ovat painostaneet hallitusta tarjoamaan alkuperäiskansoille oikeita työpaikkoja oikealla palkalla, tällä hetkellä tarjolla olevien riistopalkkaisten tehtävien sijaan.

Viimeksi tiistaina Darwinissa marssineet mielenosoittajat vaativat intervention loppua sekä julkista anteeksipyyntöä aboriginaaliyhteisöltä. Mielenosoitukseen osallistui lukuisia merkittäviä aboriginaalijohtajia. Aboriginaalien ja ihmisoikeusaktivistien lisäksi huolensa intervention epäinhimillisyydestä ovat esittäneet joukko kansalaisjärjestöjä, vihreät, kristilliset järjestöt sekä YK.

Ainakin osa viesteistä on mennyt perille, sillä pääministeri Gillard on nyt aikeissa aloittaa konsultoinnin aboriginaaliyhteisöjen kanssa. Gillard ei kuitenkaan aio luopua kaikista toimista vaan esimerkiksi alkoholin kulutusta ja toimeentulotukia tullaan edelleen jossain määrin kontrolloimaan. Ensitunneilla uutinen otettiin vastaan varovaisen myönteisesti. Pääministeri on ottanut askeleen osallistuvampaan suuntaan, mutta nähtäväksi jää kuinka paljon aboriginaaliyhteisö pääsee lopulta määräämään elinoloistaan.