YleinenKirjoittanut Kristiina Koivunen

Munakoisopata iranilaisittain

Lukuaika: 2 minuuttia

Munakoisopata iranilaisittain

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kristiina Koivunen

Kurdikeittiö, osa 1.

Iranin Kurdistanista kotoisin oleva ystäväni tekee ihanaa ruokaa. Sen lisäksi että nautin hänen herkuistaan, opettelen myös tekemään niitä. Kermanshah on Iranin Kurdistanin suurin kaupunki, jossa on kaksi miljoonaa asukasta. Se tunnetaan historiastaan ja ikivanhasta kulttuuristaan. Ystäväni tietää oman sukunsa vaiheet tuhannen vuoden ajalta.

Munakoisopata on vakioruoka pöydässä (tai siis lattialla, jolle levitään kullanvärinen vahakangasliina) kun menen hänen luokseen kylään. Se valmistetaan näin:

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Tarvikkeet

2–3 keskikokoista munakoisoa

2 suurta tomaattia

kourallinen herneitä

yksi sipuli

öljyä

suolaa, kanelia, kurkumaa

Viipaloi kuoritut munakoisot. Pidä niitä hetki suolavedessä. Purista vesi pois viipaleista ja paista ne pannulla öljyssä molemmin puolin. Nostetaan viipaleet pois pannulta.

Kuullota pieneksi pilkottu sipuli öljyssä toisella pannulla, lisää sen joukkoon teelusikallinen kanelia ja teelusikallinen kurkumaa, hieman vettä ja kourallinen pakasteherneitä.

Ystäväni käyttää suurikokoisia herneitä. Kun kysyin mistä voin ostaa niitä, basaaristako, hän vastasi, että ne ovat heidän puutarhastaan Kermanshahista. Tämä on vakiovastaus monen muunkin ruoka-aineen kohdalla. Hänen pakastimensa on aina täynnä oman puutarhan tuotteita, Kermanshahin ja Sulaymanian välillä kulkee jatkuva virta sukulaisia suuren kylmälaukun kanssa.

Viipaloi kaksi suurta tomaattia sentin paksuiksi viipaleiksi, paista ne kummaltakin puolelta paistinpannulla.

Paistettujen tomaattien päälle lisätään munakoisoviipaleet. Kaada niiden päälle sipuliseos. Ruoan annetaan kiehahtaa hetki, ja se on valmis nautittavaksi riisin, perunoiden tai leivän kanssa. Lisukkeeksi sopii myös etikalla maustettu kaali-papusalaatti kuten tässä kuvassa.

Tein ohjeesta keittomaisen version lisäämällä vettä vahingossa enemmän kuin ”vähän”, ja sekin maistui hyvältä.