YleinenKirjoittanut Kristiina Koivunen

Vihreät pavut & riisi iranilaiseen tapaan

Lukuaika: 2 minuuttia

Vihreät pavut & riisi iranilaiseen tapaan

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kristiina Koivunen

Kurdikeittiö 3

Vihreät pavut

Tarvikkeet (5 hengelle): 500 g vihreitä papuja puolikas sipuli 1 tl kurkumaa 2 rkl tomaattipureeta 1 tl suolaa 1 dl keltaisia linssejä öljyä

mainos

Puoli kiloa tai enemmän vihreitä papuja pilkotaan pieniksi paloiksi, samoin puolikas sipuli. Niitä kuullotetaan öljyssä kymmenen minuuttia.

Lisätään 1 tl kurkumaa (keltaista maustetta) ja 2 rkl tomaattipureeta sekä 1 dl pestyjä keltaisia linssejä ja 1 tl suolaa. Sekoitetaan välillä. Lisätään vettä sen verran, että vihannekset peittyvät ja annetaan kiehua parikymmentä minuuttia, kunnes pavut ovat kypsiä. Jos käytetään pakastepapuja, lyhyempi aika riittää, mutta on tarkastettava, että myös linssit ovat kypsiä.

Papumuhennoksen vieressä kiehuu riisiä.

Tällä kertaa salaattina on tuoreita aniksen lehtiä. Iranissa ateriaan kuuluu aina leipää.

Riisi iranilaiseen tapaan

Tarvikkeet: riisiä, suolaa, öljyä, seesamin siemeniä, yksi ohut leipä

Otetaan 1,5 dl hyvälaatuista riisiä per ruokailija, ei mitään halpakaupan puuroriisiä. Pestään riisi huolellisesti ja huuhdotaan se useita kertoja. Keitetään sitä runsaassa vedessä, johon on lisätty suolaa, noin kymmenen minuuttia. Kaadetaan riisi lävikköön ja valutetaan vesi pois.

Pestään kattila ja laitetaan se hellalle. Odotetaan kunnes kattilan pohja on kuiva sisäpuolelta (tai otetaan toinen kattila). Kattilan pohjalle kaadetaan sen verran öljyä, että pohja peittyy. Laitetaan öljyyn 2 rkl seesamin siemeniä ja niiden päälle ohut leipä, joka peittää kattilan pohjan. Jos ei ole iranilaista leipää, voi käyttää esimerkiksi rieskaa.

Riisi kaadetaan leivän päälle, kattila pidetään miedolla lämmöllä parikymmentä minuuttia. Vettä ei lisätä.

Kuumennetaan öljyä paistinpannussa, ei niin kuumaksi, että se alkaa savuta. Viiden hengen riisiannokseen menee noin 1 dl öljyä. Kaadetaan öljy riisin päälle reikäkauhan läpi.

Sen jälkeen suljetaan kaasu, mikäli käytetään kaasuhellaa, tai nostetaan kattila pois levyltä, mikäli käytetään sähköhellaa. Riisi saa hautua hetken.

Öljyssä hautunut leipä on parasta riisiannoksessa.