YleinenKirjoittanut timo harjuniemi

Kansoista & sisälämpötiloista

Lukuaika: < 1 minuutti

Kansoista & sisälämpötiloista

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Timo Harjuniemi

Talvi Berliinissä saa ymmärtämään, että suomalaiset ovat mukavuudenhaluista kansaa.

Rakennettakoon argumentin ja blogimerkinnän tueksi kärjistys: Me suomalaiset hellimme ajatusta itsestämme luonnonläheisenä kansana, joka on tottunut tulemaan toimeen vuodenaikain kierron meille nikkaroimissa puitteissa. Tuiskut, tuiverrukset, viimat ja narinapakkaset otamme vastaan nöyrällä ymmärryksellä, sadatellen ja hammasta purren, mutta osamme kuitenkin ymmärtäen. Lempeämmille leveysasteille asettuneet keskieurooppalaiset herättävät meissä huvittuneisuutta, kun niiden pirssit television uutiskuvassa jumittuvat yllätysmyrskyn tuprauttamaan kinokseen – niin pikkuruiseen, että tommoisellehan nauravat täälläpäin harakatkin!

Tämähän on tietysti ihan pötyä. Talvikuukaudet Berliinissä saavat ymmärtämään, että suomalaiset ovat mitä mukavuudenhaluisinta kansaa. Ihmiset kellivät Suomessa ympäri vuoden runsaassa 20 asteen sisälämpötilassa – asuivatpa sitten vaatimattomassa vuokra-asunnossa tai modernissa omakotitalossa, domestisen kilpavarustelun suuruudenhullussa ilmentymässä. Keskuslämmitys hohkaa, eivätkä triplaikkunat päästä ulos edes lämpimiä ajatuksia. Suomalaiset asuinsijat ovat taloteknisiä taidonnäytteitä.

Toista se on kuulkaa Berliinissä! Berliiniläiset eivät juuri keskus- tai sähkölämmityksistä piittaa, vaan kerrostalohuushollit lämmitetään yleensä asuntokohtaisilla kaasuvirityksillä – tai, kuuleman mukaan, joskus jopa hiiltä polttamalla. Ensimmäisen asuntomme sisälämpötila huiteli talvikuukausina 16 ja 18 asteen välillä. Peitto tuli tutuksi ja suomalaisia ikkunaeristyksiä ikävä. Nykyisen kämppämme vakiasukki vietti puolestaan viime talven tyystin ilman lämmitystä. Ei helpoin nakki, sillä talvikuukaudet osaavat Berliinissäkin olla viimaisia. Ei vaan Suomessa lekottelu tällaista talvisodan henkeä edellytä!

Ja hyvä niin. Berliinissä sen ymmärtääkin: suomalaisen yhteiskunnan parhaita piirteitä on kaikkialle vyöryvä infrastruktuurinen mukavuus. Se arjen kuprut silottava ja elämän epämiellyttävyyksiä alati desinfioiva, tekniikaksi muuttunut keskiluokkaisuus, joka etälämmittää henkilöautot ja saa kylpyveden pulppuamaan täydellisellä paineella. Hienoa, Suomi!