YleinenKirjoittanut mirka kartano

Hus formulat!

Lukuaika: < 1 minuutti

Hus formulat!

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Mirka Kartano

Melbournelaisilla riittää syitä formula-angstiin.

Jos joku närästää melbournelaisia näin maaliskuisin, niin se on formulat. Vuosi toisensa perään asukastoimikunnat, puistojen ystävät ja paikallispoliitikot vaativat formuloiden hyllyttämistä. Vetoomuksista, lehtien mielipidekirjoitteluista ja kahvipöytäjupinoista huolimatta, F1-kauden avauskilpailu ajettiin viime viikonloppuna jo kuudettatoista kertaa Melbournen Albert Parkissa.

Mika formuloissa sitten ärsyttää?

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Raha.

Formulat maksavat veronmaksajille vuosittain ruhtinaalliset 50 miljoonaa dollaria. Vuonna 1996 Adeleidelta napatusta kisasta ennustettiin Melbournelle taloudellista lottovoittoa, mutta toiveikkaan alun jälkeen tapahtuma on jäänyt tappiolliseksi. Syyksi on listattu niin melbournelaisten vaisua osanottoa lipunostoon kuin massiivista aikaeroa Eurooppaan. Televisiointisopimukset tökkivät, kun kukaan kisakatsomossa ei ole hereillä.

Meteli ja saaste.

Heikki Kovalainen kiitteli suomalaislehdissä Melbournea siitä, että kisarata on lähes keskellä kaupunkia. Hyvä Heikille, mutta ei ehkä kaupungin asukkaille. Ystäväni, joka asuu kymmenen kilometrin päässä radasta joutuu viikon verran kuuntelemaan Albert Parkista kantautuvaa hurinamökää. Radan lähietäisyydellä asuvien elämän voi vain kuvitella olevan helvetillistä. Formulat eivät myöskään ole se ekologisin urheilumuoto eikä luonnon kuormitus jää vain yhteen viikonloppuun. Melbournessa kun saaste- ja meluhaittaa lisää radan rakentaminen ja purkaminen, sillä kaupungin kisa-areena ei ole pysyvää mallia.

Kisaturistit.

Melbourne on tunnetusti Australian boheemein kaupunki ja vaikka urheilutapahtumat ovat osa melbournelaisten identiteettiä, formulat eivät jostain syystä tunnu istuvan kaupungin imagoon. Formula-areenalla keikkatöissä oleva tarjoilijakin puuskahti ratikassa ystävilleen, ettei yksinkertaisesti ole tottunut ’tällaisen ihmislajin’ läsnäoloon. Ne, joita varikkomiehiksi pukeutuneet mieslaumat eivät häiritse, hermostuvat vähintäänkin keskustan sietämättömästä tungoksesta. Kaupungit kadut kun ovat koko formulaviikonlopun poikki ja jo valmiiksi kehnosti toimiva joukkoliikenne tökkii entisestään.

Melbournen F1-sopimuskausi on voimassa vuoteen 2015 saakka, joten kaupunkilaisilla on vielä ainakin neljä kisaa kärsittävänään.