YleinenKirjoittanut tuuli hakulinen

Vegaanien oma klubi!

Lukuaika: 2 minuuttia

Vegaanien oma klubi!

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Tuuli Hakulinen

Pietarin straight edge -nuoriso laittoi itse tuulemaan.

Venäjän vaihtoehtokulttuuripääkaupungissa Pietarissa ei tunnu olevan pulaa klubeista ja keikkapaikoista. Vanhat peruspaikat kuten FishFabrique ovat tuttuja jo useille suomalaisillekin, uusia trendipaikkoja aukeaa ja sulkeutuu jatkuvalla tahdilla niin, ettei perässä meinaa edes pysyä. Näiden kaikkien kaupallisten vaihtoehtoclubien lisäksi tietenkin underground-mestat, kuten vallatuissa taloissa sijaitsevat keikkapaikat, joista ei sovi edes paljoa tietoa levittää.Jotain olennaista on kuitenkin puuttunut jo kauan. Klubi, jossa voi vaihtoehtoisen musiikin lisäksi nauttia myös hyvästä vegaanisesta ruoasta, savuttomasta ilmasta, kohtalaisen selväpäisestä yleisöstä ja miellyttävästä, epäkaupallisesta ilmapiiristä.

Vegaani- ja straight edge -nuoriso ei jäänyt odottelemaan ihmeen tapahtumista, vaan laittoi itse tuulemaan. Kesän alussa sopivan halvat tilat löytyivät luhistumispisteessä olevasta entisestä huonekalupajasta. Jokaviikkoisilla talkoilla saatiin katto paikattua, lattia korjattua ja WC-tilat rakennettua hallin nurkkaan.

13 elokuuta juhlittiin avajaiskeikalla, jossa oli soittamassa puolenkymmentä hardcore-bändiä. Entinen huonekaluhalli täyttyi yli 200 punkkarista – mutta kukaan ei tupakoinut sisällä, kukaan ei vaikuttanut olevan ympäripäissään. Jatkossa on kuulema luvassa muutakin musiikkia kuin tätä vegaanien suosimaa hardcorea.

Musiikin ja hyvän ruoan lisäksi tilat ovat avoimet seminaarien, workshoppien yms. järjestämiseen. Jo viikon päästä avajaisista valkovenäläinen Svabodny Teatr (Vapaa Teatteri) veti paikalla katuteatterityöryhmää ja opetti naamioiden tekemistä muutamalle kymmenelle harrastajalle.

Halliin on rakenteilla suihku, backstage ja tietenkin keittiö. Vegan Clubista halutaan luoda epäkaupallinen paikka omaehtoiselle kulttuurille ja sosiaalisille aktiviteeteille. Siinä sivussa on tarkoitus levittää eettistä elämäntapaa vegaanisten tarjoiluiden ja kulinarististen kokkikerhojen keinoin. Länsi-Euroopassa tätä paikkaa kutsuttaisi varmasti nimellä sosiaalikeskus.