YleinenKirjoittanut tuuli hakulinen

Ammattina tulitaiteilu

Lukuaika: < 1 minuutti

Ammattina tulitaiteilu

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Tuuli Hakulinen

Pietarin tulenpyörittäjät tasapainoilevat marginaalin ja showbisneksen välissä.

Vielä 1990-luvulla Venäjällä täysin tuntemattomasta tulitaiteilusta on kymmenessä vuodessa tullut suorastaan trendi. Vaihtoehtopiireissä yksi jos toinen pyörittää tulia. Tulitaiteilijat kokoontuvat eurooppalaiseen tyyliin suurkaupunkien keskustoissa, piristävät iltaista katukuvaa ja samalla tienaavat elantonsa kopeekka kopeekalta.

Tulitaiteilua on tietenkin ehdottomasti ohjelmassa metsäbileissä ja etnofestivaaleilla, mutta myös erittäin hyvin toimeentulevien häissä, syntymäpäivillä tai yritysjuhlissa. Ja kun lajista on tullut yläluokan juhlien eksoottinen kohokohta, tulitaiteilulla toimeentulonsa ansaitsevat ammattilaiset tasapainoilevat vaihtoehtoisen elämäntavan vapauden ja show-bisneksen markkinalakien ristituulessa.

mainos

Nuoriso pyörittää tulia improvisoiden. Useimmilla tulenpyöritys jää harrastelijatasolle, mutta ei kaikilla: Pietarissa on 3 ammatikseen tulia pyörittävää kollektiivia, Moskovassa huomattavasti enemmän.

Marianna rakentaa rautalangasta uusia tulisiipiä. Kaikki välineet rakennetaan itse, ja tulitaiteilun veteraanit tienaavat joskus lisätuloja rakentamalla tulenpyöritysvälineitä tilaustyönä.

Prana-tulitaiteiluryhmä valmistautuu näytökseen Siverskin lastenkodin pihalla. Kaupallisten keikkojen lisäksi Prana esiintyy aika-ajoin Pietarin lähistön lastenkotien lapsille ilmaiseksi. ”Haluan esiintyä myös omasta sydämestäni, en vain rahan takia. Parhaat keikat ovat epäkaupallisia, kun esiinnymme muuten vain, esimerkiksi lastenkotien pihoilla, tai kavereiden järjestämissä bileissä”, toteaa Valera.

Pasha esittelee taitojansa tuliteatteriryhmän treenitiloissa koulun kellarissa. Pasha on täysipäiväinen jonglööraaja, johon voi törmätä Pietarin metroasemilla tai kadunkulmissa. Tulitaitelijaryhmä on kiinnostunut uudesta tulokkaasta, joka ansioista ohjelmistoon voisi lisätä tulella jonglööraamista.

Tulen lisäksi pyöritetään ilotulitteita. Näin esiintymisestä tulee näyttävämpää, mutta myös vaarallisempaa. Ilotulitteet ostetaan kyllä valmiina, mutta värkätään omaan esitykseen sopiviksi kotikonstein.

”Tämä ala on kuin kupla, se voi puhjeta milloin vain – ei tulishow voi loputtomiin kiinnostaa ketään”, arvelee tulitaiteilija Misha pessimistisesti. Tulitaiteilun lisäksi Mishan kollektiivi tuottaakin myös muita tilauspalveluita rikkaiden juhliin. Tällä hetkellä kovassa huudossa ovat kuulema teeseremoniat ja tyynyillä varustettu vesipiippu-chill-out-huone.