YleinenKirjoittanut reetta heinonen

Thaimaan suuri vesisota

Lukuaika: < 1 minuutti

Thaimaan suuri vesisota

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Reetta Heinonen

Uuttavuotta juhlitaan Thaimaassa kosteasti.

Thaimaassa vuosi vaihtui vasta huhtikuussa. Huhtikuun puolenvälin tienoilla koko maassa oli vapaapäivä, ja jopa Bangkok rauhoittui kunnioittamaan juhlapyhää.

Uuttavuotta ei kutsuta uudeksi vuodeksi, vaan juhlan nimi on Songkran. Juhlaa juhlitaan kolme päivää, vaikkakin näkyvin juhlinta tapahtuu päivistä keskimmäisenä.

mainos

Jo ensimmäisenä päivänä lapset valloittivat kadunreunat sangoin ja vesipyssyin varustautuneina, ja jokainen ohikulkija sai vedet niskaansa. Vettä heitellään myös skoottereiden ja autoilijoiden niskaan minkä ehditään.

Keskimmäisenä päivänä vesisotaan yhtyvat kaikki. Kaduille lähtevät niin mummot kuin vaaritkin, kaikilla omat ämpärit mukanaan. Osa lisää veteensä jääpaloja taatakseen virkistavän vaikutuksen, osa toivottaa ohikulkijoille hyvää uuttavuotta yrteillä.

Minä olin katsastamassa Songkrania paraatipaikalta Chiang maista, jossa juhla on suurin ja näyttävin. Siellä kokonainen katu ja joen ympäristö olivat täysin liikenteelta suljetut, eikä sinne ihmisvilinään olisi moottoriajoneuvolla mahtunut ajamaankaan.

Katujen vierillä virtasi kokonaisia puroja vesisodasta ylijäänyttä vettä, ja tuntemattomillekin vastaantulijoille toivoteltiin hyvää uuttavuotta.

Uuteen vuoteen kuuluu myös kasvaminen. Perinteisesti uudenvuodenyönä jokainen thaimaalainen vanhenee vuoden. Nykyaikana tosin ihmisen ikä virallisesti vaihtuu vasta syntymäpäivänä.

Eikä vuoden ensimmäistä päivää kannata ottaa kevyesti, koska silloin tehdyt teot voivat vaikuttaa koko tulevaan vuoteen. Jos uudenvuodenpäivänä puhuu pahaa jostakin tai jostakusta, kostautuu se koko vuoden jatkuvana huonona onnena.

Uuteenvuoteen liittyy myös vanhempien kunnioittaminen. Perinteisesti lapset ovat pesseet vanhempiensa jalat kunnioituksen osoituksena.

Songranilla on myös huonot vaikutuksensa. Chiang maihin virtaa joka vuosi suuri turistivirta ihmettelemään paikallisten juhlaa, ja tämän takia myyjät lisäävät hintoihinsa hieman “turistilisää”. Tavallisesti kadulla myytävät vesipullot ja jääpaketit maksavat muutaman kymmenen bahtia, mutta Songranin ajaksi hinta saattaa kivuta jopa sataankin bahtiin.

Uusivuosi myös näytti kirvoittavan thaimaalaisten sisäisen ryyppääjän. Koskaan ennen en ole täällä nähnyt kaduilla kännissä muita kuin turisteja, mutta Songkranin aikana kadunreunoilla örvelsi niin paikallista kuin ulkomaalaistakin sulassa sovussa.