YleinenKirjoittanut tuuli hakulinen

Kansan yhtenäisyyden päivä

Lukuaika: 2 minuuttia

Kansan yhtenäisyyden päivä

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Tuuli Hakulinen

Venäjä korvasi vallankumouksen juhlan uudella muistopäivällä.

Keskiviikkona Venäjällä juhlittiin Kansan yhtenäisyyden päivää. Juhla juontaa juurensa kauas historiaan, vuoteen 1612, jolloin marraskuun 4. päivänä Venäjän kansanarmeija ajoi puolalaiset pois Moskovasta… merkitys kuulostaa aika kaukaa haetulta, mutta selitys löytyy lähihistoriasta. Käytännössä tämä juhlapäivä syntyi vuonna 2005, kun hallitus perui 7 marraskuuta vietetyn neuvostojuhlan, ”vallankumouksen muistopäivän” ja se muuttui työpäiväksi. Ja jotain piti keksiä tilalle.

Kansan yhtenäisyyden päivän tarkoitus oli yhdistää koko kansaa ”riippumatta syntymäpaikasta, uskonnosta tai yhteiskunnallisesta asemasta”. Käytännössä kävi kuitenkin toisin: 4. marraskuuta kaduilla juhlivat lähinnä äärioikeistolaiset friikit täysin päinvastaisine iskulauseineen.

Yleisen mielipiteen tutkimuskeskuksen tietojen mukaan noin puolet venäläisistä muistavat, mitä juhlitaan 4. marraskuuta, ja vain noin 16 prosenttia muistavat juhlan nimen oikein. Miten kansan yhtenäisyyden päivää sitten juhlitaan? Tiistaina kyselin ystäviltäni, tietävätkö he mikä päivä on kyseessä ja mitä suunnitelmia heillä on tälle päivälle. Ja tässä vastauksia:

”Minulle huominen ei ole mikään juhla, vain tavallinen vapaapäivä. Menen varmaan elokuviin.”

Olga Mirjasova, sosiologi, Moskova

”Se on Kansalaisen yhtenäisyyden päivä. En aio juhlia sitä mitenkään. Eihän sitä kukaan mitenkään erityisesti vietä, varmaan siksi että tämä on niin uusi juhlapäivä. Mutta töistä on vapaata, joten me mennään varmaan mieheni vanhempien luo syömään.”

Elina Meyer, matkatoimistovirkailija, Pietari

”’4. marraskuuta’, niin tätä juhlaa yleisimmin kutsutaan, ilman mitään sen kummempaa nimeä. En aio tehdä mitään erityistä.”

Ivan Emeljanov, vapaa taiteilija, Omsk

”Venäjän yhtenäisyyden päivä”, liittyy jotenkin Moskovan vapauttamiseen Minimin ja Pozharskin toimesta… Moskovan vapauttamiseen miinoista ja tulipaloista? Just aamulla kotona mietittiin, että mihin tää juhla nyt oikein liittyikään – ei sitä taida kukaan edes tietää. Mutta huomenna on kuitenkin vapaapäivä, aion leipoa piirakoita ja olen kutsunut meille vieraita kylään.”

Stasia Stojanova, graafinen suunnittelija, Pietari

”Yhtenäisyyden päivä, se on ksenofobinen juhla. Aion tehdä vain töitä.”

Maria Afanaseva, elokuvaohjaajan assistentti, Moskova

”’Venäläisen fasismin päivä’, näin minä kutsuisin tätä ns. juhlapäivää. Huomenna tulen istumaan koko päivän junassa matkalla Pietariin.”

Dmitri Grigorenko, insinööri, Perm

”4. marraskuuta juhlitaan kolmea juhlaa: gregoriaanisen kalenterin 309:tta päivää, Ukrainan rautatietyöntekijöiden päivää ja Venäjän kansan yhtenäisyyden päivää. Menen valokuvaamaan mielenosoitusta, se kuuluu työhöni.”

Sasha Avgust, valokuvaaja, Volgodonsk

”Tällaistä juhlaa ei ole minulle olemassakaan. Ortodoksiset voivat juhlia huomenna Kazanin pyhän äidin ikonin päivää. Itse en aio tehdä mitään erityistä.”

mainos

Alisa Vasileva, kotiäiti, Pietari