YleinenKirjoittanut reetta heinonen

Tervetuloa tiikerin vuoteen

Lukuaika: < 1 minuutti

Tervetuloa tiikerin vuoteen

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Reetta Heinonen

Apinat ja rakastavaiset varokaa! On metallitiikerin vuosi.

Ystävänpäivänä Thaimaassa juhlittiin taas uuttavuotta.

Siirryttiin metallitiikerin vuoteen, joka tuo muunmuassa ongelmia apinoille (siis horoskooppiapinoille, ei niille karvaisille) ja eripuraa parisuhteisiin.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Vuorossa oli siis tällä kertaa kiinalainen uusivuosi yhteensä kolmesta täällä juhlittavasta uudestavuodesta.

Länsimainen uusivuosi onkin jokaisen tiedossa, ja myöhemmin kevaalla juhlitaan viela perinteistä thaimaalaistakin uuttavuotta.

Monen täkäläisen juurista osa löytyy Kiinasta. Ei se mitään vaikka ei löytyisikään, kiinalaista uuttavuotta juhli silti suurin osa väestä. Jos juhlaan on joku syy, niin thaimaalainen juhlii; ei sillä niin väliä ovatko juhlan perinteet Kiinasta vai Amerikasta.

Uuden vuoden väri on punainen, ja kadut olikin yltä päältä koristeltu punaisin paperilyhdyin ja kultaisin koristein.

Juhla venyi yli koko viikonlopun. Ensimmäisenä päivänä kyläilemaan tulleille vainajien hengille tarjottiin juhla-ateria. Ainakin kolmensorttista lihaa ja pikkuisia kiinalaisia mandariineja oli oltava.

Vainajille juhlaruoka ei tosin tainnut kovin paljoa maittaa, koska uudenvuoden tähteitä syötiin vielä päiväkausia juhlahumun hälvettyäkin.

Juhlan seuraavana päivänä siirryttiin vainajista hieman iloisempiin tunnelmiin: kaduille juhlimaan.

Ilotulitusraketit räjähtelivät jokaisella nurkalla, ja jopa kerrostalojen rappukäytävissä. Suuremmissa kaupungeissa tanssivat myös lohikäärmetanssijoiden kulkueet.

Uuden vuoden mukanaan tuomaa huonoa onnea voi halutessaan parantaa jo etukäteen.

Isäntäperheeni tyttären horoskooppimerkille metallitiikeri on erityisen haitallinen, joten hän kävi jo viikkoja etukäteen äitänsä pyynnöstä kaupunkimme kiinalaisessa temppelissa erilaisissa ainakin kyntttilöitä ja suitsukkeita sisältävissä seremonioissa, joiden tarkempi sisältö jäi minulle valitettavasti hieman epäselväksi.

Seuraavan kerran vuotta vaihdetaan huhtikuussa, jolloin vuorossa on perinteinen thaimaalainen uusivuosi. Sitä juhlitaan vesipyssyillä ammuskellen.