YleinenKirjoittanut reetta heinonen

Tupakointi kielletty

Lukuaika: < 1 minuutti

Tupakointi kielletty

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Reetta Heinonen

Thaimaalaiset vähentävät tupakointia tehokkaammin kuin suomalaiset.

Thaimaassa yksi asia hoidetaan tehokkaammin kuin Suomessa: tupakoinnin vähentäminen. Kaduilla tai ravintoloissa ei juuri tupakansavua leiju. Monissa paikoissa, esimerkiksi julkisissa vessoissa ja eläintarhoissa tupakointi on kokonaan kielletty. Tämän kiellon rikkomisesta voi saada 2 000 bahtin (noin 40 euron) sakot.

Vaikka jokainen yli 18-vuotias voisi ostaa tupakkaa, harva niin tekee. Yliopistojen alueella (jossa suurin osa oppilaista ja henkilökunnasta asuu) tupakointi on kokonaan kielletty, eikä savukkeita saa myydä yhdessäkään alueen lukuisista ruokakaupoista.

mainos

Tupakointi on muutenkin Thaimaassa ”alempien” ihmisten hommaa, eikä se kuulu kunnon pojille ja tytöille ollenkaan. Ettei nuorille tulisi houkutusta alkaakaan polttamaan, tupakka on sensuroitu medioista tehokkaasti. Tupakkamainoksia ei näy missään. Myös televisio-ohjelmissa tupakan kuvat muutetaan pikselimössöksi.

Hassua tosin on, etta tupakka sensuroidaan vain, jos se on suussa imettävänä. Kädessä tai vaikka tuhkakupissa savuke saa palaa kaikessa rauhassa ilman pelkoa sensuurin iskemisestä.

Tupakkaa ei myöskään näe kauppojen tiskeillä. Savukkeet piilotetaan myyjien taa erillisiin kaappeihin, joiden ovessa lukee useammalla kielellä, että tästä voi ostaa savukkeita.

Myyjältä pitää sitten erikseen pyytää, jos haluaa päästä katselemaan tupakkavalikoimaa. Tosin thaimaalaisia tupakka-askeja ei paljoa huvittaisikaan katsella. Täällä askit on tylsien varoitustekstien sijaan koristeltu vähän turhankin havainnollisin valokuvin. Löytyy niin tupakoijan tervakeuhkoja, tuhotuneita purukalustoja kuin lähikuvia erilaisista syövistä, lähikuvissa tottakai.