YleinenKirjoittanut mirka kartano

Homokaupunki ei niin homomaassa

Lukuaika: < 1 minuutti

Homokaupunki ei niin homomaassa

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Mirka Kartano

Sydneyn vireää homokulttuuria seuratessa unohtaa parisuhdelain puutteet.

Vietin juuri viikonlopun Sydneyssä. Ystäväni, joita olin tapaamassa, asuvat lähellä Darlinghurstia, joka tunnetaan maailmalla homomekkana. Darlinghurstin pääkadulta Oxford Streetiltä löytyy vierivierestä homoystävällisiksi tunnustautuvia kahviloita ja ravintoloita, ja viktoriaanisten talojen parvekkeilla liehuu satunnaisia sateenkaarilippuja. Gay-kulttuuri on vahvasti läsnä. Kenellekään ei jää epäselväksi, että Sydney on kiistatta Australian homopääkaupunki. Onhan Sydney koti myös vuosittaiselle Mardi Gras -karnevaalille, maailman suurimmalle homospektaakkelille.

Sydneyssä esteettisyys on kaikki kaikessa. Se vetää puoleensa tietyn tyylistä homokulttuuria. Darlinghurstissakaan ei näy viikonlopun aikana tavallisen tallaajan näköisiä homomiehiä, verkkareita tai kaljamahoja, vaan paikka kuhisee toinen toistaan paremmin pukeutuneita, ruskettuneita, lihaksikkaita miehiä.

mainos

Darlinghurstin baareissa ja kahviloissa istuessa voisi kuvitella olevansa hyvinkin homomyönteisessä maassa, mutta homoseksuaalien oikeudet eivät edelleenkään istu australialaiseen politiikkaan. Homojen ja lesbojen asemaa on parannettu viime vuosina, mutta koko maata kattavasta liittovaltion laista löytyy edelleen vakavia puutteita. Keskeisimpinä näistä samaa sukupuolta olevien parien oikeus avioliittoon.

Viime vuoden lakimuutoksen ansiosta samaa sukupuolta olevat pariskunnat kuitenkin huomioidaan liittovaltion laissa niin sanottuna ’de facto’ -parina esimerkiksi verotuksessa, eläkkeessä, sosiaaliturvassa ja vanhainkotijärjestelyissä. Tämän ohella jokaisella osavaltiolla on omat säädöksensä, mikä tekee samaa sukupuolta olevien pariskuntien aseman kartoittamisesta aikamoisen sillisalaatin. Pääsääntöisesti kaava on sama kuin muuallakin maailmassa: suurkaupunkien liepeillä ollaan suvaitsevaisempia kuin syrjäseuduilla.

Lähestyvät parlamenttivaalit ovat lisänneet poliitikkojen paineita parisuhdelain tiimoilta. Paljon riippuu siitä kuka pääsee seuraavana vallan kahvaan, sillä esimerkiksi oppositiojohtaja Tony Abbot on julkisuudessa todennut varsin napakasti, ettei ole aikeissa kannattaa samaa sukupuolta olevien avioliittoa. Entisen pääministerin, äärikonservatiivisuudestaan tunnetun John Howardin ajama ’avioliitto on miehen ja naisen välinen’ -mantra istuu edelleen australialaispoliitikoissa tiukassa. Ainoastaan oppositiossa istuvat vihreät ovat yrittäneet saada asiaan aktiivisesti muutosta.

Vihreiden ajatukset tasa-arvoisesta, sukupuolineutraalista avioliittolaista on kuitenkin parlamentissa tyrmätty murskaäänin. Tasa-arvoaktivistit ovat kuitenkin heränneet aggressiiviseen taistoon keräten nimiä vetoomuksiin ja järjestämällä toistuvia mielenosoituksia.