YleinenKirjoittanut reetta heinonen

Ei sen niin väliä!

Lukuaika: < 1 minuutti

Ei sen niin väliä!

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Reetta Heinonen

Mai pen rai on huolettomuudestaan huolimatta hyvin ladattu ilmaus.

Mai pen rai on thaita, ja se tarkoittaa tilanteesta riippuen hyvinkin montaa eri asiaa.

Sananmukaisesti se olisi jotakuinkin ”ei sillä niin väliä”, mutta oikeasti sillä voi ilmaista lähes kaikkea surusta suuttumukseen.

mainos

”Ai tiputit mummon perintövaasin lattialle, mai pen rai, ei se mitään.” Lause on esimerkki tilanteesta, jossa mai pen rai on oikeastaan ymmärrettävä: ”sanon, että se ei haittaa, jotta emme kumpikaan joutuisi epämukavaan tilanteeseen, emmekä menetä kasvojamme, mutta sinun tulisi tajuta ihan itse, että se haittaa ja paljon.”

Vaikka tilanne olisi miten vaikea ja ärsyttävä, thaimaalainen kuittaa asiat mieluummin mai pen railla kuin alkaa nostamaan kissoja pöydälle.

Vaikeiden asioiden sorkkiminenhan voisi johtaa epämukaviin tilanteisiin ja pahimmassa tapauksessa kasvojen menettämiseen. Thaimaalaisen syvin toive on elää helposti ja mukavasti, joten asiat on helpompi sivuuttaa ja unohtaa selväksi puimisen sijaan.

Mai pen rai onkin kätevä taikasana, joka kadottaa pahatkin asiat hetkessä.

Mai pen rai on paitsi lause, myös asenne, joka tuntuu löytyvän jokaisesta thaista sisäänrakennettuna. Mai pen rai on elämää ilman turhista murehtimista. Mai pen rai on se tekijä, joka pitää täyteenahdetussa maassa elämisen mukavana.

Ihmissuhteet toimivat kuin itsestään, kun kränät, myöhästelyt, pettämiset ja kaikki muutkin hirtävät hiekanjyvät pyyhkäistään vain pois tokaisemalla mai pen rai.

Jos koko thaimaalainen yhteiskunta kaikkine omalaatuisuuksine pitäisi summata yhteen lauseeseen, se olisi mai pen rai.

Siinä yhdistyvät rento mukavuudenhaluisuus, pahojen asioiden siivoaminen pois, ja ulkokuoren ja sisimman tiukka erottaminen. Se, niin kuin koko Thaimaa on niitä asioita, jotka tulee kokea itse ennenkuin sen ymmärtää.

Mutta vinkki Thaimaan turisteille: Vaikka teille sanotaan, että asialla ei ole väliä, sillä useimmiten on. Mutta jos se on kuitattu mai pen railla olemattomiin, sitä ei enää ole olemassa kuin ajatuksissa, eikä sitä puida julkisesti.